Kioskus ištrems už miesto tvoros?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Dėžutė šviežių braškių, rytinis laikraštis, porcija ledų – tai pirkiniai, kuriuos žmonės įpratę pirkti kioskuose, tačiau jų savininkai skambina pavojaus varpais – savivaldybės klerkai pasišovė sužlugdyti smulkųjį verslą.

Dėžutė šviežių braškių, rytinis laikraštis, porcija ledų – tai pirkiniai, kuriuos žmonės įpratę pirkti kioskuose, tačiau jų savininkai skambina pavojaus varpais – savivaldybės klerkai pasišovė sužlugdyti smulkųjį verslą.

Atsimuša į valdininkų duris

"Septynių miesto tarybos frakcijų vadovai kreipėsi į merą prašydami, kad specialiojo plano koncepcijai ir projektui rengti būtų sudaryta darbo grupė, į kurią būtų įtraukti ir smulkiųjų verslininkų atstovai, tačiau savivaldybės vadovai į tai nereaguoja", – piktinosi Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos atstovas Kaune Algis Raižys.

Tiek jis, tiek kiti jo kolegos niekaip nesupranta, kodėl Kioskų, paviljonų ir prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų išdėstymo mieste specialiojo plano koncepciją sumaniusi rengti savivaldybė negirdi nei politikų, nei smulkiųjų verslininkų pastabų ir prašymų.

Prašyta iki birželio 9 d. sudaryti bendrą savivaldybės ir smulkiųjų verslininkų darbo grupę, tačiau bandymai visus susodinti prie bendro stalo kol kas kaip žirniai atsitrenkia į savivaldybės valdininkų duris.

"Kokį dar reikia sugalvoti kioskų išdėstymo planą, jeigu jau pati rinka šį klausimą išsprendė – kioskai veikia ten, kur kauniečiams jų reikia. Per pastaruosius metus kioskų savaime labai sumažėjo, lieka tie, kurie daugiausia investuoja. Nesuprantu, kodėl reikia taip skubinti juos visai sunaikinti", – svarstė A.Raižys.

Prilygino Baltarusijai

Anot A.Raižio, savivaldybės vadovai nepagrįstai viešoje erdvėje bando visus įtikinti,  esą kioskų savininkai nepateikia konstruktyvių pasiūlymų.

Smulkieji verslininkai baksnoja pirštu į ne vieną kartą raštu pateiktus pasiūlymus, prašymus sukurti bendrą su smulkiųjų verslininkų atstovais darbo grupę ir negirdėdami atsako iš vadžios rūmų baiminasi, kad kioskams vietos atsiras nebent už miesto tvoros.

"Valdininkai, kurie sprendžia mūsų likimus, kalba viena, o pačiame dokumente mes matome visai ką kita. Gerai, kad dar netikėtai sužinojome, jog vyks viešas tos koncepcijos svarstymas. Savivaldybė giriasi paskelbusi apie tai, bet informacija buvo tokiame leidinyje, kurio turbūt niekas neskaito", – liūdnai šyptelėjo smulkiesiems verslininkams Kaune atstovaujantis vyras.
Gegužę savivaldybėje vykusiame viešajame svarstyme smulkieji verslininkai pasigedo kompetentingų savivaldybės specialistų, iš kurių tikėjosi išgirsti konkrečius atsakymus į jiems nerimą keliančius klausimus.

A.Raižys pateikė pavyzdį: per viešą svarstymą kioskų savininkams buvo teigiama, kad specialūs reikalavimai esą bus keliami tik naujiems kioskams, o tie, kurie jau veikia, galės ramiai dirbti toliau, tačiau naująjį dokumentą iki smulkmenų išnagrinėję verslininkai sako, kad leidimai, suderinimai ir iki padebesių iškelta reikalavimų kartelė neaplenks nė vieno kiosko savininko.
"Mums nuolat sakoma, kad mes blogi, netvarkingi, darkome miesto vaizdą, o infrastruktūra jau taip išplėtota, jog kioskų visai nebereikia. Koncepciją rengiantys specialistai tvirtina: bus iškelti tokie reikalavimai, kad patys kioskų savininkai pasitrauks iš rinkos. Čia kokia Baltarusija ar kas?" – stebėjosi A.Raižys.

Nori viešumo

"Atrodo, kad ta koncepcija siekiama, jog kioskų ir smulkaus verslo Kaune nebeliktų", – apgailestavo spaudos kioskų tinklą Kaune valdančios "Kauno spaudos" vadovė Elena Bakanauskienė.

Jai abejonių kelia atsirasiantis apribojimas nestatyti kioskų arčiau kaip 300 m prie prekybos centrų. E.Bakanauskienė įsitikinusi, kad taip bus sudarytos išskirtinės sąlygos tik prekybos centrams, o smulkiesiems verslininkams teks podukros dalia.

"Septynių frakcijų kreipimesi į savivaldybę prašyta specialiojo plano rengimo etapus ir plano koncepciją svarstyti ne už uždarų durų. Apie tai turėtų diskutuoti ir tarybos komitetai, o vėliau  ir visa miesto taryba, tačiau atrodo, kad bus apsiribota tik pasvarstymais savivaldybės tarybos kolegijoje", – stebėjosi "Kauno spaudos" vadovė.

Problemos nemato

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis tikino, kad laikomasi visų procedūrų, todėl tiek verslininkų, tiek miesto tarybos narių priekaištai dėl slaptumo esą nepagrįsti.
"Dabar svarstymo stadija. Tiek tarybos nariai, tiek visi kauniečiai, neišskiriant nė vieno, gali dalyvauti viešuose svarstymuose", – dėstė D.Ratkelis.

Pasiteiravus, kodėl savivaldybė negirdi verslininkų ir politikų pageidavimo suformuoti bendrą darbo grupę, administracijos vadovas pyktelėjo: "Ką spręstų ta darbo grupė? Specialųjį planą rengia ne politikai, ne savivaldybės darbuotojai, o savo srities specialistai. Kam reikalinga ta darbo grupė: procesui trukdyti ar kokio nors kioskininko interesams ginti?"
Pasak D.Ratkelio, visus siūlymus dokumentus rengiantys specialistai gauna: vieniems pritaria, kitus argumentuotai atmeta.

"Reikia reglamentuoti, kad mieste nebūtų tokio chaoso kaip dabar: kioskus stato kas nori, kur nori ir kokius nori. Reikia atsižvelgti ne tik į smulkiųjų verslininkų, bet ir gyventojų interesus. Ar jie nori kioskų prie namų? Ar nori, kad kioskais būtų užstatyta visa Laisvės al.", – bandė ironizuoti D.Ratkelis.

Jo teigimu, patvirtinus kioskų išdėstymo koncepciją ir specialųjį planą, kioskai galės stovėti dešimt metų ir daugiau, jeigu tik bus žmonėms reikalingi.


Komentarai

Arvydas Garbaravičius, miesto tarybos narys, socialdemokratas

Noras nuslėpti koncepcijos ir specialiojo plano rengimo etapus – kažkieno liguistos ambicijos arba pataikavimas stambiajam verslui. Gal koks kiosko savininkas neatpažino svarbaus pono iš savivaldybės ir ką nors leptelėjo, tai dabar norima atkeršyti? Jeigu tikrai norima pagražinti miestą, reikia daryti tvarką, bet tikrai ne vaikyti kioskininkus iš miesto tokiu metu, kai Kaunas merdi ir žmonės iš jo išvažiuoja. Sunaikinti kioskus – tai apie 500 žmonių išsiųsti kur nors kitur, nes čia jie liks be darbo, be pajamų, be verslo ir be turto, į kurį investavo ne vienus metus. Gatvės Kaune kaip subombarduotos, Panemunės tiltas susprogdintas, dabar dar žmones "evakuokime". Savivaldybė turi sukurti palankias sąlygas verslui, o ne išvaikyti smulkiuosius verslininkus.

Visvaldas Matijošaitis, "Vieningo Kauno" frakcija

Rengiamas Kauno kioskų išdėstymo planas neturi būti tvirtinamas uždaruose savivaldybės kabinetuose, todėl Kauno tarybos narių dauguma kreipėsi į miesto merą siūlydama visus šio plano etapus tvirtinti miesto taryboje. Tai leistų apie sprendinius informuoti ir smulkiuosius verslininkus, ir gyventojus, ir miesto tarybos narius. Be to, merui pasiūlėme į plano rengimą įtraukti ir smulkiuosius verslininkus. Deja, iki šiol savivaldybė neparodė noro atviriau spręsti miesto klausimus. Dauguma miesto tarybos narių išreiškė poziciją, tačiau miesto meras su administracijos direktoriumi nusprendė priešingai. Netvarkingi, neprižiūrimi kioskai seniai turėjo būti nugriauti, o už patirtas išlaidas turėjo sumokėti neatsakingi savininkai. Tam nereikia rengti specialiųjų planų ir juolab riboti tvarkingų kioskų plėtros. Mano įsitikinimu, savivaldybės rengiamas planas apleistų kioskų problemos tikrai neišspręs, tik įneš daugiau sumaišties. Manau, miesto vadovams reikėtų išgirsti smulkiųjų verslininkų atstovų nuogąstavimus, kad toks planas be darbo gali palikti apie pusę tūkstančio kauniečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokesčių mokėtojas

mokesčių mokėtojas portretas
Yra įvairių kioskų, ir čia valdžios pareiga sutvarkyt pažeidėjus,dėl to mes tiems BALVONAMS ir mokam atlyginimą.Kol kas šioje situacijoje aiškiausiai kyšo portugališkų konclagerių(prekybcentrių)ausys, bet ką--kaulas numestas,duota komanda"fas",štai ir stengiasi gudrūs biurokratai su savo feldfebeliu priešakyje. Diskusijų su žmonėmis jiems nereikia,nes gali išgirst nepatogią tiesą, o nėra debatų--reiškia visi seksualiai patenkinti. Kas čia piktinosi knygų prekyba alėjoje? Pats daug knugų esi ten pirkęs? ne, tai ir tylėk. Tai yra žymiai geriau, nei "plastmasinis" pašaras,ir snargliuotų gaidžių privemtos ir numyžtos tarpuvartės(kas ratkeliui visiškai netrukdo)

Nu jo

Nu jo portretas
Kioskai miesto vaizdą darko, o duobėtos gatvės ir aptrupėję pastatai arba stiklainiai visai tam netinkančiose vietose nedarko! Administracijos vadovas irgi gerai pasakė: "kokio nors kioskininko interesams ginti"... Kažkodėl panašiau, kad ginami Vilniaus Prekybos interesai, veikiausiai ne už dyka. Taip, yra kioskų, kuriuos tikrai vertėtų pašalinti, bet vargu ar tokių dauguma. Reikalingi gyventojams turi stovėti ten, kur patogiau gyventojams, o ne kur savivaldybės klerkams norisi. Ir bukinistų išvarymas iš Laisvės - ne šiaip kvailystė, bet pasityčiojimas ir nusikaltimas, už kurį reikėtų bausti.

cioce

cioce portretas
kad tuose kioskuose Kauno spaudos vaikams cigaretes pardavineja,
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių