Kinai slepia mokesčius ir išnaudoja lietuvius?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Parduotuvę "Rytų miestas" dėl slepiamų mokesčių vėl krėtė pareigūnai. Tačiau savininkai iš Kinijos gali sulaukti ir daugiau nemalonumų. Darbuotojai prabilo apie nežmoniškas darbo sąlygas.

Nuolat girdi riksmus

Laisvės alėjoje įsikūrusi kinų parduotuvė "Rytų miestas" čia veikia ne vienus metus, tačiau tik po antrojo pareigūnų vizito ir atliktų kratų nusprendė netylėti ir darbuotojos.  Anot jų, tenka ne tik patirti psichologinį spaudimą, bet ir įsitraukti į sukčiavimo schemą.

Su "Kauno diena" savo darbo patirtimi kinų valdomoje parduotuvėje "Rytų miestas" sutiko pasidalyti viena darbuotoja, prašiusi viešai neatskleisti jos vardo.

Moteris pasakojo, kad šioje parduotuvėje dirba šešios lietuvės. Ne visos atlaiko darbdavio spaudimą, tad pastebima darbuotojų kaita. Dauguma jų dirba už minimalų atlyginimą, o kinai jas apkrauna įvairiais darbais. Pavyzdžiui, kai atvežamos naujos prekės, visos darbuotojos turi eiti jų iškrauti.

"Devynias valandas atsisėsti negali. Pietų pertrauka – 30 min. Tris kartus per savaitę reikia plauti didžiules patalpas, o čia juk ne šiaip maža parduotuvėlė. Tai šveičia viską lietuvaitės, o jokio papildomo užmokesčio negauna", – pasakojo darbuotoja.

Parduotuvę, kuri prekiauja kiniškais drabužiais, avalyne, vaikiškomis prekėmis, galanterija ir pan., valdo vyras ir žmona iš Kinijos. Juos darbuotojai vadina Džoniu ir Li, nes jų vardus kinų kalba sunku suprasti. Dirba ir dar vienas kinas. Lietuviškai kinai nekalba, vienas tik šiek tiek moka rusiškai. Tarp visų trijų kinų dažnai girdisi rietenos, kurių turi klausytis ne tik darbuotojai, bet ir pirkėjai.

"Nuolat patiriame psichologinį spaudimą. Kai parduotuvėje būna vyras su žmona, nuolat girdisi riksmai. Jie ten tarpusavyje klykauja savo kalba. Mes nežinome, apie ką, nes nesuprantame, bet jų kūno kalba labai daug pasako. Būdavo, nugirstame kokį darbuotojo vardą ir tada jį vadina daunu ar kvailiu. Net ir prie pirkėjų jie rėkdavo, žmonės nesuprasdavo, kas vyksta. Su klientais kinai taip nesiskaito, grubiai elgiasi. Ypač jei klientai grąžindavo nekokybišką prekę, tai savininkas labai piktas būdavo", – apie darbo santykius "Rytų miesto" parduotuvėje pasakojo kaunietė.

Verčia sukčiauti

"Rytų miesto" darbuotoja dienraščiui atskleidė ir tai, kaip kinai sukčiauja. Į jų schemas įtraukiami ir darbuotojai. Tie, kurie dažnai neatspausdina čekio, gauna iš savininkų paskatinimą vokeliuose.

Kaunietė teigė, kad pasitaikė atvejų, kai Džonis tiesiog darbuotojoms per rankas trinktelėdavo, kad jos nespausdintų čekių. Ypač jis mėgdavo, kai pirkėjai atsiskaitydavo grynaisiais pinigais. Anot darbuotojos, tuomet jiems net siūlydavo visokių niekučių, kad šie už pirkinius atsiskaitytų ne banko kortele.

"Kai pamatydavo, kad klientas laiko grynuosius pinigus, o ne kortelę, jis tik pašokdavo, pasakydavo "ačiū" ir duodavo dovanų kažkokią smulkmeną. Tada jau žinodavome, kad viskas, neaišku, kur nueis pinigai. Nes jei būdavo čekis, jis taip piktai jį numesdavo žmonėms", – apie kino Džonio elgesį prisiminė darbuotoja.

Anot jos, tos, kurios sutikdavo dažniau nespausdinti čekio už prekes, buvo skatinamos papildomu užmokesčiu prie atlyginimo. Tiesa, priedas buvo mokamas neoficialiai.

"Viena darbuotoja sakė, kad jai gerai gauti papildomų pajamų, tačiau aš ne kartą sakiau, kad ją pačią gali nubausti, tada pasimokys. Panašiai elgėsi ir daugiau darbuotojų", – "Rytų miesto" užkulisius atskleidė kaunietė.

Skyrė baudą

Dar praėjusių metų spalį "Rytų miesto" parduotuvę tikrino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Patikrinimą atlikusi Kauno valdyba nustatė, kad buvo netinkamai vedama buhalterija.

Buvo patvirtinta, kad netinkamai vedama buhalterija ir neįtraukiamos į apskaitą pajamos, gautos už parduotas prekes.

"Buvome gavę informacijos, kad toje parduotuvėje pajamos neįtraukiamos į apskaitą. Kauno skyrius spalį atliko patikrinimą, buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir medžiaga pateikta teismui, kuris skyrė 3 tūkst. eurų baudą. Tąkart nuspręsta nepradėti baudžiamosios bylos, buvo taikyta administracinė atsakomybė. Buvo patvirtinta, kad netinkamai vedama buhalterija ir neįtraukiamos į apskaitą pajamos, gautos už parduotas prekes", – "Kauno dienai" patvirtino FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Rolandas Urbonas.

Darbuotojai pasakojo, kad po pirmojo FNTT pareigūnų vizito, kinų parduotuvės valdytojai akivaizdžiai tyčiojosi iš teismo sprendimo.

"Jis tada visą dieną vaikščiojo išsišiepęs ir sakė, kad nėra problemų sumokėti baudą", – "Kauno dienai" atskleidė darbuotoja.

Ji teigė, kad po pirmojo FNTT vizito, kinai bendrovei "Jiang Nan", kuri valdė "Rytų miesto" parduotuvę, iškėlė bankrotą ir atidarė įmonę nauju pavadinimu.

"Po bankroto nuplaukė visų darbuotojų sukauptos kasmetinės atostogos ir išmokos. Visi darbuotojai buvo iš naujo įdarbinti kitoje įmonėje", – nusivylimo neslėpė moteris.

Atliko kratas

Neseniai "Rytų miestas" į FNTT akiratį pakliuvo antrą kartą, tačiau šįkart kratas atliko Vilniaus apygardos pareigūnai.

Kaunietė pasakojo, kad FNTT parduotuvės savininką išsivedė kitur ir ėmė apklausti darbuotojus.

"Mūsų klausinėjo, kaip dirbame. Mes viską ir pasakėme, nes nenorėjome veltis į jų nesąmones, nes jie juk tik savęs žiūri. Ne kartą Džonis sakė, kad lietuviai kvaili. O jis protingas ir, jei panorės, išsikels į Vengriją, nes ten namą turi", – pasakojo darbuotoja.

Ne kartą Džonis sakė, kad lietuviai kvaili. O jis protingas ir, jei panorės, išsikels į Vengriją, nes ten namą turi.

Ji teigė, kad po parduotuvėje atliktos kratos kino žmona išskubėjo į Visaginą, nes ir ten jie turi parduotuvę. Džonis į darbą grįžo po paros ir tuomet vėl vaikščiojo išsišiepęs. Darbuotojai pastebėjo, kad po atliktos kratos parduotuvėje trumpam įsivyravo tvarka.

"Kelias dienas tikrai viską į kasą mušė, davė čekius, bet tai laikina. Džonis jau vėl šokinėja prie kasos. Jau grįžta senoji tvarka", – pasakojo su "Kauno diena" bendravusi moteris.

Apraizgė visą Lietuvą

"Kauno diena" primena, kad praėjusią savaitę FNTT paskelbė atlikusi kratas įvairiose kinų parduotuvėse visoje Lietuvoje ir nustatė šešėlinės prekybos kiniškais drabužiais, galanterija bei avalyne, tinklą.

Tarp tikrintų parduotuvių buvo ir Kaune įsikūręs "Rytų miestas". Tačiau kol vyksta ikiteisminis tyrimas, konkrečiai apie šios parduotuvės galimus finansinius nusikaltimus, tarnybos išsamiau nekomentuoja.

Atlikus kratas įvairiose kinų parduotuvėse įtariama, kad dešimtys didžiuosiuose Lietuvos miestuose veikiančių parduotuvių galėjo nedeklaruoti 2 mln. eurų pajamų, o į valstybės biudžetą nesumokėta per 600 tūkst. eurų pelno ir pridėtinės vertės mokesčių.

FNTT atlieka tris ikiteisminius tyrimus dėl galimos šešėlinės prekybos. Kaip BNS sakė FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė, nenustatyta, kad šie atvejai būtų tarpusavyje susiję, tačiau yra vienas į kitą panašūs.

FNTT Vilniaus apygardos valdyba ikiteisminiame tyrime atskleidė, kad aštuonios parduotuvės, kurios nuomojo patalpas ne tik didmiesčiuose, bet ir Utenoje, Kėdainiuose bei Visagine, galėjo verstis šešėline prekyba.

BNS skelbė, kad, pirminiais tyrimo duomenimis, už įsigytus drabužius, avalynę ar galanteriją pirkėjai atsiskaitydavo grynaisiais pinigais arba banko kortele. Tais atvejais, kai už prekes buvo atsiskaitoma kortele, įtariamieji įformindavo fiktyvų prekių grąžinimą. Melagingai buhalterijoje buvo įrašoma, kad pirkėjui grąžinami pinigai, o realiai jie likdavo įtariamųjų rankose.

Kartu su kituose miestuose esančiais FNTT padaliniais Vilniaus apygardos valdybos tyrėjai atliko 19 kratų. Paimti tyrimui svarbūs dokumentai, kiti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi duomenys, rasta 120 tūkst. eurų ir 40 tūkst. JAV dolerių grynaisiais pinigais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasipiktinusi

Pasipiktinusi portretas
Lygiai tas pats su slepimu mokesčių yra ir Kauno urmo miestelyje kinų parduotuvėje ASIA. Kiek teko pirkti niekada neduoda čekio, o kai paprašiau čekio nes gali tekti gražinti tai turėjo įžūlumo pareikšti kad čekio nereikia, atnešti taip ir pagrąžins

reda

reda portretas
pirkau ir pirksiu, o kokybe yra ir geresnė ir prastesnė, šaunuoliai viską gamina, o kad mokesčius slepia tai gal kokį kaimą arba provinciją išmaitina iš tų pinigų

Rimas

Rimas portretas
Jeigu nusižengė, msukčiauja,nubausti įr deportuoti be teisės sugrizti. Nėra ko terliotis su tokiais nesveciais
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių