„Kiemo galeriją“ papuošė ir princas

Kauno centre daugiabučių kieme menininko Vytenio Jako užvirtas kultūrinis gyvenimas jau ima kunkuliuoti. Į bendrą veiklą įsitraukė ne tik kaimynai, bet ir daugiabučių administratorius – "Kauno centro būstas".

Kuria kiemo aurą

Po atviru dangumi tarp E.Ožeškienės g. 21, 21A, 21C, 21D ir 23 namų įsikūrusioje "Kiemo galerijoje" neseniai sužibo Kalėdų eglė ir oficialiai pristatytas dar vienas paveikslas, tapytas ant vieno iš namų sienos, – "Mažasis princas".

"Turėjo būti kitoks paveikslas, kurio tema – sūnaus palaidūno sugrįžimas, bet ilgainiui idėja pasikeitė. Važiavome į Sankt Peterburgą žiūrėti ten kabančio Rembrandto paveikslo originalo, bet grįžęs persvarsčiau ir nusprendėme idėją pakeisti interpretacija. Pagrindinė mintis: tam, kad žinotum, kur grįžti, reikia žinoti, iš kur atėjai", – pasakojo paveikslo ant sienos "Mažasis princas" autorius V.Jakas.

"Siekiame kurti vidinę kiemo aurą", – teigė menininkas. Dabar kieme smagu ne tik vietiniams. Į kiemą pasigrožėti užsuka ir daug turistų.

Ant sienų – ir veidai

"Kauno diena" rašė, kad "Kiemo galerijos" pradžia – prieš ketverius metus. Iki tol kiemas buvo be gyvybės ženklų, – apibūdino V.Jakas. Tai buvo tiesiog vieta, per kurią grįžtama namo, išeinama į darbą ir per kurią iš namų išnešamos šiukšlės.

Pamažu į bendrą veiklą kiemui tvarkyti ir gražinti įsitraukė vis daugiau kaimynų. Pamažu iniciatyva išaugo į saugios kaimynystės grupę, kiemas buvo aptvertas, o pernai – ir apšviestas. Aplinkinių akys gali grožėtis ne tik menininkų indėliu, bet ir vietinės gyventojos gėlininkystės įgūdžiais.

Bendruomeniškumo nauda

"Kiemo galerija" patraukė įvairių organizacijų dėmesį ir sulaukė jų paramos. Pavyzdžiui, daugiabučių administratorius "Kauno centro būstas" pasirūpino "Kiemo galerijos" Kalėdų eglute, šventiniu kiemo apšvietimu, vaišėmis, dovanomis.

"Ieškojome būdų, kaip prisidėti prie bendruomeniškumo skatinimo. Vienas tokių būdų – prisidėti prie švenčių "Kiemo galerijoje" organizavimo. Puošiant šį kiemą įdėta daug meilės, širdies", – kalbėjo daugiabučių namų, kurių kieme įsikūrusi galerija, administratoriaus "Kauno centro būsto" direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Bendruomeniškumas – ne tik skambūs žodžiai, bet ir turi didelę moralinę bei praktinę naudą. "Gyventojams, kurie vieni kitus pažįsta ir dažniau bendrauja, lengviau rasti daugumai priimtinus sprendimus dėl namo priežiūros", – sakė J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Įvykus buitinei avarijai jos pasekmės būna mažiau skaudžios, lengviau ir greičiau ją ir jos padarinius likviduoti, jeigu gyventojai vieni apie kitus daugiau žino, turi vienas kito kontaktus.

"Tarpusavio bendravimas yra geras dalykas visais aspektais", - teigė vadovė.

Anot jo, tokie gražūs renginiai turi tapti tradicija. "Vieni kitiems linkėjome plėsti, tęsti šią iniciatyvą, kad kuo daugiau namų gyventojų įsijungtų į tokias bendruomeniškas veiklas", – sakė J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Kalėdinėje šventėje iš viso dalyvavo apie šimtas žmonių, tarp jų – Saugios kaimynystės iniciatyvos Centro bendruomenės policijos pareigūnas Darius Joneikis, Kauno miesto savivaldybės tarybos atstovės, Kauno menininkų namų, Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto atstovai, Kaunas Europos sostinė atstovai, muzikantai iš Bulgarijos ir kiti. Šventę vainikavo fejerverkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių