Kiekvienai žmonai – po mokyklą?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno savivaldybei paskelbus konkursus eiti kelių miesto mokyklų direktorių pareigas, į "Saulės" gimnazijos vadovo kėdę nusitaikė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono žmona. Buvusi jo sutuoktinė taip pat vadovauja vienai miesto mokyklų.

Kauno savivaldybei paskelbus konkursus eiti kelių miesto mokyklų direktorių pareigas, į "Saulės" gimnazijos vadovo kėdę nusitaikė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono žmona. Buvusi jo sutuoktinė taip pat vadovauja vienai miesto mokyklų.

Bendruomenė nerimauja

"Jau net nepavadinsi to vieša paslaptimi – Ilmantė Bagdonė pati kalba, kad padavė dokumentus konkursui ir bus gimnazijos direktorė", – apie sklandančias kalbas pasakojo "Saulės" gimnazijos mokinių tėvai, prašę neviešinti jų pavardžių.

Ilgametis savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas yra I.Bagdonės vyras. Ji šiuo metu dirba Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdyboje vyriausiąja specialiste ir rūpinasi švietimo ir kultūros įstaigų veiklos stebėsena, analize, kontrole ir pokyčių prognoze. I.Bagdonė aktyviai dalyvauja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos veikloje.

"Nežinau, kodėl I.Bagdonė nusižiūrėjo mūsų gimnaziją, bet kad ji nori vadovauti būtent šiai mokyklai, kalbas girdime jau seniai. Kaip žmogaus jos nepažįstame, bet atrodo, kad pedagoginio darbo ji nelabai dirbusi. Mums neramu", – sklandančiomis nuotaikomis dalijosi viena iš gimnazijoje besimokančių mokinių mama. Ji užsiminė, kad gimnazijos bendruomenė direktoriaus poste labiausiai norėtų matyti žmogų iš savo tarpo, tačiau nedrįso prognozuoti konkurso baigties.

Savivaldybė spalio 2 d. paskelbė konkursus aštuonių miesto mokyklų vadovų pareigoms užimti. Tarp jų – ir "Saulės" gimnazijos direktoriaus postas, likęs laisvas po to, kai į pensiją išėjo ilgametė gimnazijos vadovė Aldona Sellienė.

"Nežinau, ar bus gerai, jeigu I.Bagdonė taps gimnazijos direktore – juk tada ji bus pavaldi savo vyrui, Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjui. Nebent paties A.Bagdono kėdė prieš rinkimus kliba, ir tokie žingsniai daromi žvelgiant į ateitį. Šių peripetijų mes nežinome", – svarstė viena "Saulės" gimnazijos mokinių mama.

Supainiojo interesus

2006-aisiais Kaune pasklido kalbos, kad A.Bagdonas užmezgė romaną su savo pavaldine – to paties skyriaus Audito poskyrio vyr. specialiste Ilmante Veržikauskiene. Kaip tuomet rašė "Kauno diena", tiek A.Bagdonas, tiek I.Veržikauskienė jau buvo išsiskyrę.

Tuo metu buvusi A.Bagdono žmona Danguolė Bagdonienė dirbo Kauno Vinco Kudirkos vidurinės mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui. 2007 m. ji tapo mokyklos direktore ir šias pareigas eina iki šiol. Tuomet savivaldybės koridoriuose neoficialiai juokauta, kad A.Bagdonas buvusiai sutuoktinei "mokyklą atidavė kaip kompensaciją".

Už A.Bagdono ištekėjusi I.Bagdonė jau buvo patekusi etikos sargų akiratin. 2009 m. ji pažeidė viešuosius ir privačius interesus, kai skaitė paskaitas Kauno pedagogų kvalifikacijos centre – už tai valstybės tarnautojai buvo mokamas autorinis atlyginimas.

Konfliktą spręs vėliau

Su I.Bagdone susisiekti nepavyko – ji atostogauja ir tarnybiniu mobiliuoju telefonu neatsiliepia.

"Taip, ne paslaptis, ji padavė dokumentus. Tegul žmonės šneka. Ką, ji neturi teisės? Ne pilietė? Dėl to, kad aš esu vedėjas, mano giminės ar šeimos nariai su dubenėliu prie bažnyčios nesėdės", – pareiškė A.Bagdonas.

Jis kol kas jokio interesų konflikto neįžvelgia. "O koks čia konfliktas? Ji dar ne direktorė, gal dar nelaimės konkurso, aš nežinau. Kai bus direktorė, tada spręsime konfliktą", – žadėjo Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas.

A.Bagdonas pripažino, kad žmonos sėkmės atveju jis privalės kreiptis į savivaldybės administracijos direktorių. "Jeigu jis neleis nusišalinti, arba ji negalės direktoriauti, arba aš negalėsiu vedėjauti", – svarstė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas.

Paklaustas, ar aukotų savo karjerą dėl žmonos, A.Bagdonas tikino to visai nesureikšminantis. "Tokia čia karjera. Tikroji žmogaus karjera yra mokslas ir asmeninio gyvenimo tvarkingumas, o darbas yra vaidmuo. Šiandien vedėjas, rytoj – ne vedėjas. Moksle aš esu docentas daktaras, tai – karjera, mano pasiekimas ir mano įvertinimas, o darbas – tik suteiktas vaidmuo", – samprotavo A.Bagdonas.

Jis leido suprasti, kad sutuoktinė turi šansų užimti išsvajotąsias pareigas. "Ji nepriklausomoje Nacionalinėje mokyklų vertinimo agentūroje, kuri vertina kandidatus į direktorius, yra išsilaikiusi egzaminą, pakankamai aukštą balą gavusi. Kaune dar niekas tokio balo negavo, tai kodėl nepabandyti?" – retoriškai klausė A.Bagdonas.

Reikia įvertinti riziką

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis tikino nieko nežinantis apie I.Bagdonės dalyvavimą konkurse eiti "Saulės" gimnazijos direktoriaus pareigas.

"Jeigu taip yra, tada A.Bagdonas ir kiti su jos pareigomis susiję asmenys jokiu būdu negalėtų dalyvauti vertinimo komisijoje", – pastebėjo D.Ratkelis.

Anot jo, jeigu taptų direktore, I.Bagdonė būtų pavaldi ne savo vyrui, o miesto tarybai ir administracijos direktoriui, tačiau švietimo reikalais besirūpinantis A.Bagdonas privalėtų nusišalinti nuo mokyklos reikalų.

"Reikėtų labai gerai įvertinti viešųjų ir privačių interesų konflikto riziką. Valstybės tarnautojas turi teisę į karjerą. Aš irgi pradėjau dirbti nuo eilinio specialisto", – bandė juokauti savivaldybės administracijos direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pažįstama

Pažįstama portretas
Džiaugiuosi, kad kaimo vaikas gali pasiekti tokių aukštumų gyvenime. Sveikinu, Antanai, ir linkiu kuo geriausios sėkmės.

Vakare

Vakare portretas
Ech, laikas jau Bagdonui trauktis. Skelbia konkursus naujiem direktoriams, tegul pradeda nuo galvos. Kaip sakant Bagdoniu klanas svieime.... fui, smirda korupcija

Anonimas

Anonimas portretas
"Ji nepriklausomoje Nacionalinėje mokyklų vertinimo agentūroje, kuri vertina kandidatus į direktorius, yra išsilaikiusi egzaminą, pakankamai aukštą balą gavusi. Kaune dar niekas tokio balo negavo, tai kodėl nepabandyti?" – retoriškai klausė A.Bagdonas. Ta nepriklausoma agentūra dar kartą savo išsigimimą parodė. Aukščiausius balus davė pagal pažintį. O kaip kitaip, jei toks genijus eilinei pralaimėjo.
VISI KOMENTARAI 83

Galerijos

Daugiau straipsnių