Kiek gimnazijų ateityje turės Garliava?

Garliavoje ir jos apylinkėse gyventojų skaičius auga. Atsižvelgiant į tai, pertvarkomos šių seniūnijų mokyklos.

Dvi po vienu stogu

Prieš pusantrų metų Garliavoje buvo įsteigta antroji gimnazija – be išgrynintos keturmetės Juozo Lukšos gimnazijos, įsikūrė Jonučių gimnazija. Ši gimnazija ir Jonučių progimnazija įsteigta reorganizavus Jonučių vidurinę mokyklą. "Mes esame du viename: dvi mokyklos po vienu stogu ir tuo pat metu viena dviejose – tos pačios vertybės ir ta pati ugdymo filosofija dviejose mokyklose", – sako Garliavos Jonučių progimnazijos direktorius Jonas Petkevičius.

Pasak direktoriaus, vaikams labai patogu mokytis toje pačioje mokykloje nuo pirmos iki dvyliktos klasės: "Viskas jiems žinoma, pažįstama, nekelia papildomo streso: tie patys mokytojai, mokiniai."

Vis dėlto pastebėjus tendenciją, kad J.Lukšos gimnazijoje moksleivių gerokai mažėja, o Jonučiuose nesutelpa pradinukai ir progimnazijos klasės, Kauno rajono savivaldybės taryba nusprendė reorganizuoti Jonučių gimnaziją, visą buvusios Jonučių vidurinės mokyklos pastatą užleidžiant jaunesnių klasių moksleiviams.

Garliavos Jonučių progimnazijoje šiuo metu mokosi 1 184 mokiniai. J.Petkevičius patvirtino, kad pastaruosius kelerius metu moksleivių skaičius progimnazijoje augo. "Mes kasmet išaugame maždaug viena klase – priimame 30–40 moksleivių daugiau. Šiai dienai esame gavę 180 prašymų nuo rudens priimti vaiką į pirmą klasę. Tiek vaikų sudaro septynias su puse klasės, o prašymų greičiausiai dar gausime. Anksčiau paprastai formuodavome po šešias pirmokų klases. Septynias pirmąsias klases sutalpinsime, tačiau jei reikės formuoti aštuonias klases, bus sudėtinga – daugiau patalpų neturime", – prisipažįsta J.Petkevičius.

Formuoja dvi klases

Garliavos Jonučių gimnazijos laikinasis direktorius Valentinas Padriezas apgailestavo, kad vos prieš pusantrų metų įsteigtos gimnazijos greičiausiai neliks: "Toks sprendimas buvo netikėtas. Mes ir simboliką savo susikūrėme, ir tradicijas kuriame, šventes organizuojame, ir gimnazistų pasiekimai geri. Ir vaikų klasėse turime labai daug: devintose ir dešimtose klasėse – net po 32 moksleivius."

Dėl patalpų stokos ir iki šiol Jonučių gimnazija galėjo komplektuoti tik po dvi paralelines gimnazistų klases, nors Jonučių progimnazija aštuntokų kasmet išleidžia keliskart daugiau. Šiemet Jonučių progimnazijoje mokosi per 160 aštuntokų – iš viso šešios klasės. Paklaustas, kaip iš jų bus atrinkta 60 moksleivių į nuo rudens leistas komplektuoti dvi devintąsias klases, V.Padriezas atsakė: "Jokios atrankos nedarome: priimsime tuos, kurie paraiškas pateikė anksčiausiai. Paraiškų šiai dienai turime 112, o priimti, kaip žinia, galėsime 60."

Gimnazijoje šiuo metu mokosi 244 dieninio ugdymo skyriaus mokiniai, vakarais ją lanko 108 suaugusieji, siekiantys viduriniojo ugdymo programos baigimo pažymėjimo ir brandos atestato.

Suformuoja mažiau klasių

J.Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas sprendimą naikinti antrąją gimnaziją Garliavoje vadina teisingu. "Švietimo įstatymas numato, kad tokiuose miesteliuose, kaip Garliava, Šakiai, Prienai ar Anykščiai, turėtų būti trijų tipų mokyklos: progimnazija, keturmetė gimnazija ir pagrindinė mokykla. O pas mus Garliavoje atsirado antra gimnazija, nes baimintasi, kad į mūsų gimnaziją visi gimnazistai netilps, – prisimena V.Vitkauskas. – Tačiau pas mus pačius gimnazistų ėmė gerokai mažėti: tiek vaikų, kiek jų skaičiuota iš anksto, pas mus iš A.Mitkaus pagrindinės mokyklos į vienuoliktą, arba į trečią gimnazijos, klasę neateina. Buvo planuota, kad iš jų kasmet sudarysime po dvi papildomas vienuoliktas klases, tačiau realiai iš ten kasmet ateina tik po kelis vaikus."

Pasak direktoriaus, prognozės buvo optimistiškesnės ir skaičiuojant devintokus, kurie turėjo ateiti į šią gimnaziją iš Jonučių progimnazijos: "Situacija tokia, kad mes išleidžiame šešias abiturientų klases, o suformuojame tik keturias devintokų, arba pirmąsias gimnazijos, klases. Mes ir šiandien galėtume priimti visas šešias aštuntą klasę Jonučių progimnazijoje baigusias klases."

Pastaruosius kelerius metus moksleivių skaičius J.Lukšos gimnazijoje mažėjo: prieš penkerius metus čia mokėsi 755 gimnazistai, o šiemet – 511. Išankstiniais skaičiavimais, nuo rudens moksleivių liks tik apie 460. "Anksčiau turėjome apie 28 klasių komplektus, o šiemet – tik 19, kitais metais turėsime tik 17. Būtų nelogiška gimnazijos klases siekti išsaugoti Jonučiuose, kur progimnazija dūsta nuo ugdymosi ir rekreacijos patalpų trūkumo, o pas mus patalpos pustuštės, – lygina V.Vitkauskas. – Mes gyvename tarsi kokioje poliklinikoje: pas mus ramu, triukšmo nėra, vaikų mažai. Kalbu su sarkazmu, tačiau jei mes vietoje šešių klasių suformuojame keturias, tai lituanistai netenka dvylikos savaitinių pamokų. Etatas yra mažiausiai 18 pamokų. Vadinasi, gali tekti atleisti vieną lituanistą. Mažėja ir krūvis matematikams, anglistams ir kitiems. Gimnazija susiduria su gerų specialistų praradimu, nes vienus reikia atleisti, o kiti patys bėga, nes, kai mažėja krūvis, mažėja ir jų atlyginimas."

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš Garliavos

Iš Garliavos portretas
Nei už ką neleisiu dukters į Lukšos gimnaziją. Mokymo lygis ten ypač žemas... po poros metų keliausim į kurią nors Kauno gimnaziją. Gaila,Jonučių mokykloje visapusiškai super gerai...

Vidmantas V.

Vidmantas V. portretas
"TĖVE, ATLEISK JIEMS, NES JIE NEŽINO, KĄ DARO!"

Mokinys

Mokinys portretas
Mokiausi abiejiuose siose mokyklose ir 100% Jonucius. Zymiai geresne mokykla. As manau kad jei Jonucius padarys tik iki 9 klases tai mokiniai baige Jonuciu progimnazija issivazines po Kauno miesto mokyklas verciau nei eis i Luksa. Tai protingiau butu palik Jonuciu gimnazija nei socdemams gaisint savo laika su Luksos direktoriaus sunumis nei daryt si drastiska sprendima kuri Luksai duos 10 mokiniu per metus.
VISI KOMENTARAI 91

Galerijos

Daugiau straipsnių