Ketvertuko mama: kai sužinojau, ašaros iš laimės tekėjo

"Kol kas jos man visos panašios. Labai norėjome dukters, gavome net keturias", – juokavo mama Lina Strangienė, po sudėtingo gimdymo praėjus vos daugiau nei parai.

Antradienio rytą Kauno klinikose gimęs ketvertukas ir jo mama jaučiasi gerai. Vis dėlto šeima nuogąstauja, kad nuo šiol jų gyvenimo sąlygos bus gana sudėtingos.

Norėjo dukters

"Kol kas jos man visos panašios. Labai norėjome dukters, gavome net keturias", – juokėsi mama Lina Strangienė, po sudėtingo gimdymo praėjus vos daugiau nei parai.

Ir ji, ir vaikų tėtis Jonas Gedeikis spaudos konferencijoje buvo ne itin kalbūs, nusikamavę, tačiau laimingi. "Kai sužinojau, juokiausi, ašaros byrėjo iš laimės", - prisiminė akimirką, kai sužinojo besilaukianti tiek kūdikių.    

Tauragėje gyvenanti šeima, auginanti du sūnus (15 ir 9 metų), sakė sunkiai įsivaizduojanti, kaip reikės suktis, kai mažasis ketvertukas bus išleistas į namus. "Nežinau, kaip bus, kai jas reikės prižiūrėti", - neslėpė L.Strangienė.

Sprausis ankštame būste

Pagausėjusios šeimynos laukia ne itin patogios buities sąlygos. "Gyvename dviejų kambarių nuomojamame bute", - pasakojo tauragiškė. Viename kambaryje ir toliau gyvens jos du mokyklinio amžiau sūnūs, o likusiame teks išsitekti net šešiems žmonėms - mažajai ketveriukei ir tėvams.

Visų daiktų, reikalingų auginti tokiam gausiam naujagimių būriui, šeima dar neturi. "Labai padėjo organizacija "Ištiesk pagalbos ranką", - dėkojo mama. Tarp dovanų gautų daiktų - ir keturios lovytės. 

Tiesa, skelbiama, kad ketvertuko susilaukusiai tauragiškių šeimai Tauragės savivaldybė jau skyrė 1,5 tūkst. eurų išmoką ir ieško didesnių, patogesnių namų.

Medikai pastebėjo, kad mažyliams sustiprėjus ir grįžus į namus, šeimos lauks ne tik finansiniai iššūkiai. "Jiems bus sunku prižiūrėti net keturis naujagimius. Dabar visi džiaugiamės šiuo stebuklu, tačiau tai neturėtų likti vienkartine visuomenės parodyta euforija", - priminė Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Jolanta Nadišauskienė. Ji paragino Tauragės bendruomenę, valdžią pasidalyti atsakomybe, padėti auginti mažyles, nepalikti tėvų vienų.

Beje, ketveriukės tėvai yra nusprendę per mažylių krikštynas ir susituokti. 

Mamai grėsė pavojus

Tauragiškių šeimai vis dėlto kol kas svarbiausia, kad visos mažylės sustiprėtų, neišryškėtų sveikatos problemų. Keturios mergaitės gimė po cezario pjūvio. Jos nešiotos 32 savaites ir 3 dienas. Jos kol kas pačios nevalgo, neturi čiulpimo reflekso, nemoka nuryti maisto, tad maitinamos per zondą. Tačiau visos jos kvėpuoja pačios.

Daugiavaisis nėštumas dažniausiai baigiasi 29-31 savaitę, tai yra, net dešimčia savaičių anksčiau nei trunka įprastas nėštumas. Nusprendus L.Strangienei atlikti cezario pjūvį, visos mažylės, anot gydytojų, jautėsi neblogai, jų kraujotaka buvo normali. Tačiau nėštumo tęsti nerizikuoti dėl gimdyvės sveikatos. Jai prasidėjo preeklampsija, galinti sutrikdyti inkstų ir kepenų veiklą.

R.J.Nadišauskienė teigė, kad Kauno klinikos turi aukšto lygio Neonatologijos tarnybą, tad buvo galima drąsiai tikėtis geros nėštumo baigties.

"Pati buvau operacinėje, kai gimė šios gražios mergaitės, jos pačios kvėpavo, verkė. Dabar mažiausiajai reikia truputį padėti kvėpuoti", - pasakojo Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė dr. Rasa Tamelienė. 

Namo keliaus po mėnesio

"Gerai, kad moteris pas mus konsultacijai buvo atsiųsta anksti, 16 nėštumo savaitę su daugiavaisio nėštumo diagnoze. Skliausteliuose buvo parašyta "4?". Patvirtinome, kad tikrai keturi", - pasakojo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas.

22 nėštumo savaitę pastebėta, kad viena mažylė auga lėčiau nei sesės. Vėliau skirtumas dar labiau išryškėjo. Pavyzdžiui, kai trys mergaitės svėrė po 800-900 g, likusioji tebuvo 500 g svorio. "Vienos žūtis galėjo pareikalauti ir kitų gyvybių", - sakė V.Gintautas. Tad nuo 29 savaitės gimdyvė visą parą buvo stebima klinikų medikų.

Naujagimės antradienį gimė kas minutę (9:29, 9:30, 9:31 ir 9:32). Jų svoris svyruoja nuo 1,022 kg iki 1,780 kg. Tikimasi, kad sustiprėjęs ketvertukas kartu su mama namo iškeliaus po mėnesio.

„Ketvertukai gimsta labai retai – jie pasitaiko vos per vieną iš 500 000 gimdymų, tad Lietuvoje šis stebuklas tikėtinas maždaug kas 20 metų. O mūsų ligoninėje tai jau antras ketvertukas per dvejus metus,“ – sakė V. Gintautas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip..

taip.. portretas
nuostabu, nors bus labai sunku. nuoširdžiausi sveikinimai, gražių akimirkų ir kantrybės

taip..

taip.. portretas
nuostabu, nors bus labai sunku. nuoširdžiausi sveikinimai, gražių akimirkų ir kantrybės

taip..

taip.. portretas
nuostabu, nors bus labai sunku. nuoširdžiausi sveikinimai, gražių akimirkų ir kantrybės
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių