Kelių ir gatvių remontai pakaunėje įgauna pagreitį

Baigiamos rekonstruoti pagrindinės Karmėlavos ir Ramučių gatvės, K.Aglinsko gatvė Garliavoje, pradėta įrengti žiedinė sankryža ties Ringaudais. Tokie svarbiausi darbai šiuo metu vyksta pakaunės keliuose.

Žiedinė sankryža Ringauduose

Kelyje Kaunas–Zapyškis–Šakiai ties Ringaudais vietoje šviesoforu reguliuojamos sankryžos pradėta įrengti žiedinė. Ši sankryža – sudėtinga: čia susikerta penkios kelio atšakos, piko valandomis dažnai susidaro transporto spūstys. Tikimasi, kad šią problemą padės išspręsti žiedinė sankryža. Praėjusią savaitę čia pasidėjo darbai: ties šios sankryžos jungtimis pradėta šalinti sena asfalto danga. Vairuotojai pradėti pratinti prie eismo ratu: atitinkamai sustačius kelio ženklus, suformuota imitacinė žiedinė sankryža. Tačiau pirmosiomis dienomis čia būta nemažos sumaišties.

"Buvo vairuotojų, kurie, važiuodami nuo Akademijos pusės, norėdami pasukti į Ringaudus, kaip ir anksčiau, suko kairiau – važiavo prieš eismą, sudėtinga buvo važiuoti autobusams", – aiškino Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vedėjas Tautvydas Tamošiūnas ir ragino vairuotojus būti atidesnius, sekti pasikeitusius kelio ženklus.

Šiuo metu sustabdytas eismas nuo Šakių plento į Obelynės ir Margirio gatves. Pasiekti Obelynę, bitininko Algirdo Amšiejaus ūkį galima apylanka pro Varžupio ir Volungių gatves, Margirio gatvę – apylanka pro Gėlių gatvę, pravažiavus parduotuvę "Maxima" sukant į dešinę. "Šioje sankryžoje eismas Šakių ir Ringaudų kryptimis uždarytas nebus: darbas bus organizuojamas taip, kad pravažiuoti viena juosta būtų galima", – žadėjo skyriaus vedėjas.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) užsakymu darbus čia vykdo bendrovė "Atokausta keliai". Dėl užtrukusių projektavimo darbų liepos mėnesį planuoti darbai prasidėjo tik rugsėjį. "Pagal sutartį darbai čia turėtų būti baigti ateinančių metų balandžio mėnesį, tačiau realiai darbus vykdanti bendrovė darbus žada baigti anksčiau – iki gruodžio 15 d.", – sakė T. Tamošiūnas.

Ledos gatvės rekonstrukcija

Kitais metais dvi žiedines sankryžas kartu su LAKD planuojama įrengti ties Akademija: toje vietoje, kur Šakių plentas susikerta su nuo Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) miestelio besidriekiančia gatve ir pervažiavus viaduką, šalia poliklinikos. "Norime padaryti taip, kad ten ir pėstiesiems būtų patogiau, ir važiuoti Kauno kryptimi būtų greičiau: pervažiavus viaduką, nuvažiavimo kelias Kauno link bus ne pro kairę pusę, kaip dabar, o pro dešinę", – planuojamus pokyčius aiškino valdininkas.

Vienas svarbiausių iš Kauno rajono savivaldybės Kelių priežiūros ir plėtros programos finansuojamų projektų – rekonstruojama Ledos gatvė Užliedžiuose. Dešinėje gatvės pusėje šiuo metu baigiamas kloti pirmas asfalto sluoksnis, baigiami įrengti šaligatviai. Šiuos darbus baigus, bus pereita į kairę gatvės pusę. Šioje gatvėje planuojama įrengti ir vietą maršrutiniams autobusams apsisukti. Darbai čia šiemet turi būti visiškai baigti: įrengtas gatvės apšvietimas ir lietaus nuotekų kanalizacija, pakloti šaligatviai ir suremontuota važiuojamoji gatvės dalis.

Dviračių takas Vaišvydavoje

Vaišvydavoje ties žiedine sankryža prasidėjo dviračių tako įrengimo darbai. Jis įrengiamas šalia kelio į Girionis. 1,2 km ilgio takas Vaišvydava–Dubrava įrengiamas savivaldybės, Dubravos eksperimentinės mokomosios urėdijos ir Kauno marių regioninio parko lėšomis. Jį planuojama baigti gruodžio mėnesį. Savivaldybė šiuo metu ieško rangovų dviračių takui Kačerginė–Zapyškis įrengti.

Raudondvaryje pradedamas Nevėžio gatvės – istorinės gatvės, vedančios prie senojo tilto per Nevėžį likučių, remontas. Nevėžio gatvės senasis akmeninis grindinys yra saugomas kultūros paveldo objektas. Siekiant išsaugoti autentišką gatvės vaizdą su akmens grindiniu, šiemet čia bus tiesiami lietaus kanalizacijos tinklai. Gatvės atkarpoje nuo J.Naujalio gatvės pusės, kur intensyvesnis eismas, bus nutiestas ir takas pėstiesiems.

Įrengtas seniai planuotas Karmėlavos kapinių apvažiavimo kelias. Dabar viešasis transportas galės privažiuoti prie pat kapinių.

Babtuose "Kauno regiono keliai" baigia kloti šaligatvio atkarpą prie Kauno gatvės. Šiuo metu baigiamas rengti Krašto gatvės Neveronyse techninis projektas, ją planuojama remontuoti ateinančiais metais.

Įvairiose Kauno rajono vietose šiemet išasfaltuotos arba dar ruošiamasi asfaltuoti keturias bendro naudojimo automobilių aikšteles. Daug dėmesio skiriama atitvarams, horizontaliam ženklinimui, greičio mažinimo kalneliams, viešojo transporto stotelėms. Jose ruošiamasi pastatyti keturis paviljonus-stogines.

Iš viso Kauno rajone šiemet bus suremontuota 61 gatvė. Daug gatvių sutvarkyta Domeikavoje, tvarkoma Babtuose, Garliavoje, Neveronyse, Ringauduose, Užliedžiuose, Vilkijoje.


Antanas Nesteckis

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius

Šiemet remontuojame daugiau pakaunės kelių nei įprastai, yra  ne vienas svarbus objektas.

Ypač Karmėlava, Ramučiai seniai laukė investicijų į kelius. LAKD ir Kauno rajono savivaldybės pastangomis ir lėšomis rekonstruojama Vilniaus gatvė Karmėlavoje bei Centrinė gatvė Ramučiuose. Čia liko tik baigiamieji tvarkymo darbai. Šios gatvės iki šiol buvo labai nesaugios. Dideles investicijas į Karmėlavą gyventojai tikrai pajus: pagrindinė Vilniaus gatvė bus kur kas saugesnė, gražesnė. Juk ji yra reprezentatyvi: ja į oro uostą važiuoja ne tik Lietuvos piliečiai, bet ir turistai, čia neretai susidarantys pirmąjį įspūdį apie Lietuvą.

Ramučių Centrinėje gatvėje taip pat labai išaugęs transporto srautas: vis daugiau vairuotojų, sukdami pro ją, nori nukirsti kampą ir iš magistralės A1 greičiau pasiekti kelią A6 (Kaunas–Zarasai–Daugpilis). Nors ten stovi ženklas, draudžiantis krovininį eismą, vis tiek važiuoja ir krovininiai automobiliai. Čia atnaujinta asfalto danga, įrengti lietaus kanalizacijos tinklai, atnaujinti šaligatviai, įrengtas gatvės apšvietimas.

Didesnėse pakaunės gyvenvietėse siekiame sumažinti transporto srautus. Panaši į Ramučių Centrinę yra K. Aglinsko gatvė Garliavoje: ja taip pat bandoma nukirsti kampą, iš Vytauto gatvės siekiant išvažiuoti į Rokų plentą ir link Kauno hidroelektrinės. Šia gatve irgi plūsta didžiulis krovininių automobilių srautas. Jai skirtos didžiulės investicijos: čia nutiesta lietaus kanalizacija, paklota nauja asfalto danga, šaligatviai, atnaujintas gatvės apšvietimas.

Kitame rajono kampe, Užliedžiuose, Giraitėje sprendžiami klausimai dėl įvažiavimo į Giraitę, Užliedžius iš magistralės A1 – čia nuolatos formuojasi spūstys. Čia 2019 m. turėtų prasidėti viaduko statyba. Dabar sprendžiami žemės paėmimo klausimai, vėliau bus rengiamas techninis projektas.

Yra parengtas techninis projektas ir kitais metais turėtų prasidėti viaduko statyba kelyje A6 ties pagrindine įvaža į Kauno laisvąją ekonominę zoną. Tai taip pat labai svarbus projektas, padėsiantis sumažinti transporto srautus šioje vietoje. Kitas didelis projektas – planuojamos dvi žiedinės sankryžos Akademijoje. Tvarkoma ir daug ne tokių reikšmingų rajono miestelių ir gyvenviečių gatvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nijole liutkiene

Nijole liutkiene portretas
Dauguma gyventoju domina-kada numatyta planuose asfaltuoti atkarpa nuo Lapiu miestelio iki Satiju kaimo,s.b.Atzala? Dekojam

Neveronių gyventoja

Neveronių gyventoja portretas
Galėtų po autostrados Kaunas-Vilnius viaduku kelią į Neveronis sutvarkyti, kiek laiko stovi nuošliaužos ir ta pati neužtaisoma duobė ant posūkio, visus kelius Neveronyse galėtų išasfaltuoti, seniūnė galėtų pagaliau pasistengti ir pradėti dirbti tiesioginį darbą.

bevardis

bevardis portretas
Kada sutvarkys privaziavima prie jonuciu kapiniu is antro galo nes pagrindinis laidojimas ten IR vyksta o paminklai dulkese skesta geda ir Dar syki geda
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių