Kelininkai piktus vairuotojus „užmušinėja“ mandagumu

Kai remontuojama gatvė, nepatogumai užklumpa ir gyventojus, ir vairuotojus. Tačiau netrūksta rūpesčių ir kelininkams: tenka iškęsti visokius orus, išklausyti piktų žmonių keiksmų, rankomis kilnoti paliktus ir trukdančius darbui automobilius.

Savivaldybė atsiprašo

"Kauno diena" sulaukia ne vieno skaitytojo nusiskundimų dėl remontuojamų gatvių keliamų nepatogumų, nešvaros. Dideliame mieste tai neišvengiama problema. Šiuo atveju daugelis gyrė savivaldybės sprendimą prie remontuojamų objektų statyti ženklus "Kauno tvarkosi, atsiprašome". Jais perspėjama, kad vyksta remonto darbai, parodoma, kad mieste vyksta pozityvios permainos ir kartu atsiprašoma dėl nepatogumų.

Pasak Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Viliaus Šiliausko, iš pradžių šie ženklai užkliūdavo ilgapirščiams ar vandalams. "Keleto ženklų, kai tik jie pasirodė miesto gatvėse tikrai pasigedome, tačiau džiaugiamės, kad žmonės tapo supratingi, ir dabar tokių atvejų nepasitaiko", – tvirtino V.Šiliauskas.

Nepatenkintų visuomet yra, tačiau per pastaruosius metus dauguma žmonių džiaugiasi mieste vykstančiais pokyčiais, o tai svarbiausia.

Jo teigimu, žmonės prie vairo pamatę ženklą atlaidžiau reaguoja į vykstančius kelio remonto darbus. "Vairuotojai dažniau nusišypso, tampa kantresni ir supranta, kad viskas daroma dėl paprasto tikslo – kad Kaunas taptų gražesnis, švaresnis ir tvarkingesnis. Grįžę namo taip pat dažniau pasidomi apie Kaune vykstančius pokyčius", – mano V.Šiliauskas.

Savivaldybės atstovas neneigė, kad vis dėlto netrūksta ir besipiktinančių ar nekantrių vairuotojų. "Nepatenkintų visuomet yra, tačiau per pastaruosius metus dauguma žmonių džiaugiasi mieste vykstančiais pokyčiais, o tai svarbiausia", – sakė V.Šiliauskas.

Kelininkams baisūs nutrūktgalviai

Bendrovės "Kauno tiltai" Gatvių tiesimo aikštelės darbų vykdytojas Vitalijus Matiušonokas, vertindamas mūsų vairuotojų kultūrą, buvo labiau skeptiškas. "Teko darbuotis Švedijoje, todėl galiu sakyti, kad mums dar reikia gerokai pasistengti, kol pasieksime europietišką vairavimo kultūrą. Ten kelininkui žengus bent žingsnį į važiuojamąją dalį visi tuoj sustoja. Visur jaučiama pagarba dirbančiam žmogui", – pastebi jis.

V.Matiušonokas prisimena, kad dirbant ant neseniai rekonstruoto Varnių tilto viena didesnių problemų buvo nepaisantys greičio apribojimo vairuotojai. "Jie keldavo labai didelį pavojų darbininkams", – sakė darbų vykdytojas.

Jis pastebėjo, kad daug vairuotojų nepaiso apie kelio susiaurėjimą perspėjančio ženklo. "Nuolat yra daug gudraujančių, kurie nestoja į eilę, o važiuoja iki pat užtvarų ir mėgina įlįsti, tuo tik labiau komplikuodami eismą", – sakė V.Matiušonokas.

Amžina problema – parkavimas

Dar vienas kelininkų rūpestis – palikti kelkraščiuose automobiliai. Darbuotojai iš anksto pastato draudžiančius palikti mašinas ženklus, bet jų daug kas nepaiso.

Pasak bendrovės "Kauno tiltai" Juodų dangų remonto aikštelės darbų vykdytojo Arūno Boguševičiaus, pasitaiko, kad policija surašo šūsnį protokolų, o kitą dieną tie patys automobiliai vėl stovi. "Man suprantama problema, kai žmogus neturi kur palikti mašinos. Kiemai užgrūsti, todėl daug kas stato automobilius gatvėse. Nors darbuojamės dieną, kai daugelis būna išvykę į darbus, bet yra ir dirbančiųjų naktimis, kurie grįžta paryčiais, palieka automobilį, kur randa vietos, o į ženklus nė nežiūri", – pasakojo A.Boguševičius.

Atvykusi policija bando rasti šeimininkus, bet būna, kad savininkas studijuoja arba nedeklaravęs savo gyvenamosios vietos Kaune arba Vilniuje. "Ypač taip dažnai būna Vilniuje. Policija išsiaiškina, kad savininkas gyvena kur nors Šiaulių rajone, vadinasi, jis įsidarbino sostinėje, bet nedeklaravo gyvenamosios vietos. Kaip tada jį prisišaukti? Labai gyriau vieną žmogų, kuris palikęs remonto ruože automobilį ant jo prietaisų skydelio padėjo lapelį su telefono numeriu. Deja, tokie atvejai dar pavieniai", – apgailestavo kelininkas.

Jei ne vietoje palikta mašina trukdo kelininkų darbui, prižiūrint policijai ir filmuojant automobilis pakraunamas ant specialaus keltuvo ir nuvežamas keliasdešimt metrų toliau. "Būna, kad 6 ar 8 vyrai mėginame rankomis kilstelėti automobilį ir atlaisvinti vietą saviems darbams", – skėstelėjo rankomis A.Boguševičius.

Geriausias ginklas – mandagumas

A.Boguševičius teigė, kad visada laikosi taisyklės išlikti mandagiam. "Kai ateina surastas trukdančio darbus automobilio savininkas, jam gražiai paaiškinu, kad suprantu jo rūpestį rasti saugią vietą mašinai, bet reikia suprasti ir mus", – sakė darbų vykdytojas.

Jis mandagumo moko ir kolegas, kuriems tenka reguliuoti abiejų krypčių eismą, kai vieną juostą reikia laikinai uždaryti. "Tada sakau: piktus vairuotojus "užmuškite" mandagumu. Kai į piktas replikas, keiksmus atsakai mandagumu, dažniausiai žmogui nuslūgsta neigiamos emocijos, kitu atveju tik paaštrintume konfliktą", – dalijosi patirtimi A.Boguševičius.

Kai kurie vairuotojai klausia, kodėl kelininkai sukelia spūstis dienomis, o ne dirba naktimis. A.Boguševičius tikino, kad kelininkai tam neprieštarauja, bet tai ne visada įmanoma. "Naktimis remontavome Kauno prospektus, bet ten neparkuojamos mašinos. Miegamuosiuose rajonuose tektų ieškoti ir žadinti gausybę žmonių. Juk jei tokią problemą turime dienomis, galima tik įsivaizduoti, kas būtų naktimis", – dėstė A. Boguševičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keliusnikas su patirtim 10 metu

Keliusnikas su patirtim 10 metu portretas
Is tikruju ka mes galim pasitelkti i pagalba bendraujant su vairuotojais-tik teigiama emocija:) nes mes esame visada blogi :D ar vasara tvarkysi kelia ar ziema :D dirbdamas si darba-maciau ir vienokiu ir kitokiu ir netgi treciu kurie manes vos neuzmuse...tu treciu buvo kad kates gyvenimu neuztenka,bet as vis dirbu ir reiskias neatejo man laikas..gerbkite kitu darba-viskas daroma tik del visu gerybes ir nerizikuokite musu gyvyge,nes mes irgi norime grizt i seima..(as eilinis darbuotojas)

Anonimas

Anonimas portretas
Normalioj saly svarbios eismo arterijos tvarkomks nakty kad nesudarytu spusciu gal reiktu praded ir pas mus tada niekas niekam nejaus neapykantos

vairuotojas

vairuotojas portretas
kai pirma kart pamaciau ta zenkla tai tikrai pyktis atlego del susidariusios spusties
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių