Kaziuko mugės prekybininkai: sėkmė priklauso nuo vietos

Šiųmetė Kaziuko mugė sutraukė apie tūkstantį prekybininkų ir dar daugiau pirkėjų. Tačiau jos sėkme pasigirti galėjo ne visi. Didelę reikšmę tam turėjo prekybos vieta.

Tuščiomis grįžta ne visi

Kaip ir vylėsi organizatoriai, savaitgalį vykusi Kaziuko mugė sutraukė daugybę žmonių. Sostinės gatvėse driekėsi eilės prekybininkų palapinių, o pagrindinėse jų pro žmonių minią buvo sunku praeiti.

Tradiciškai per Kaziuko mugę daugiausia dėmesio skiriama kokiam nors šalies regionui. Šiemet juo tapo Žemaitijos kraštas. Į Vilnių atvykusiems žemaičių amatininkams buvo atiduota visa Rotušės aikštė. Joje įsikūrė medžio dirbiniais, verbomis, meduoliais, rūkytais mėsos gaminiais prekiaujantys asmenys iš Šiaulių, Kelmės, Radviliškio, Klaipėdos ir kitų miestų bei rajonų.

Prie prekystalio, nusėto įvairiais medžio dirbiniais: druskinėmis, padėkliukais, pjaustymo lentelėmis, mediniais šaukštais stoviniavo būrys žmonių. Matyti, kad prekyba čia tikrai vyksta. „Šiųmetėje Kaziuko mugėje sekėsi kur kas geriau nei labai blogai, - šmaikštavo iš Kelmės rajono atvykęs Aivaras. – O jei rimtai, tai labai gerai.“

Mažesnio populiarumo sulaukė nepaprasto grožio moliniai indai, kuriuos kasmet į Kaziuko mugę atveža Vilė iš Šiaulių. Moters teigimu, prekyba savaitgalį buvo labai prasta. „Praėjo tie laikai, kai iš mugės grįždavai tuščiomis ir gerai užsidirbdavai. Šiemet visai nekas“, - sakė Vilė.

Nors žmonių Rotušės aikštėje netrūko, jų čia nebuvo tiek daug kaip Gedimino prospekte. Tai pajautė ir meduoliais prekiaujančios merginos iš Klaipėdos. „Mums sekėsi pusėtinai. Kiti du mūsų prekystaliai – Gedimino prospekte. Ten prekyba buvo labai gera“, - pasakojo iš Klaipėdos atvykusi Lina.

Verbos itin paklausios

Kasmet Kaziuko mugę puošia margalspalvės verbos. Daugybė jų – formų ir dydžio – buvo ir šiemet. Stebint, kaip žmonės jas perka, akivaizdu, kad populiarumo verboms netrūksta.

Kad vertėjo sukarti daugiau nei porą šimtų kilometrų, teigė ir verbomis prekiaujanti Janina iš Šiaulių. Į Kaziuko mugę moteris atvyksta jau daug metų. Palyginti su praėjusiais metais, šiemet prekyba itin gera. „Įtakos turi vieta. Praėjusiais metais stovėjau Gedimino prospekte, netoli Lukiškių aikštės. Prekyba buvo gan prasta. Šiais metais vėl grįžau į Didžiąją gatvę, čia stovėdavau ir anksčiau. Ir tikrai galiu pasidžiaugti“, - sakė prie Rotušės aikštės prekiaujanti šiaulietė.

Gedimino prospekte verbas parduodanti tautodailininkė Veclava taip pat gyrė šiųmetę prekybą. O Rotušės aikštėje netradicinėmis – šiaudinėmis – verbomis prekiaujantis Zenonas teigė, kad jų produkcija neturi lygių, todėl, savaime suprantama, šiųmetė Kaziuko mugė buvo pelninga.

„Mano žmona – tautodailininkė. Jau dvidešimt metų daro verbas iš šiaudų. Pas mus nėra iš ko mokytis, taigi sekame šiek tiek baltarusių pavyzdžiais, pas juos tai labai išvystyta. Pritaikėme mūsų tautinius motyvus ir štai rezultatas“, - rodydamas verbas, pagamintas iš šiaudų ir papuoštas džiovintomis gėlytėmis, pasakojo vyras.

Kaziuko laikraštis gyvuoja

Atsižvelgiant į kalbintų prekybininkų teiginius, galima daryti išvadą, kad sėkmingą prekybą lemia ir produkcija, ir vieta. Kuo didesnis žmonių srautas, tuo daugiau šansų, kad praeinantys ką nors nupirks.

Gedimino prospekte, ties Vinco Kudirkos aikšte, įsikūrė rūkytus mėsos gaminius į mugę iš Suvalkijos atvežęs Egidijus. Vyras pasakojo, kad pirmą mugės dieną – penktadienį – jų prekybos vieta buvo Tymo kvartale. Tačiau ten sekėsi visiškai prastai.

„Penktadienį stovėjome Tymo kvartale. Prekyba buvo labai prasta. Taigi šeštadienį persikėlėme į Gedimino prospektą. Rezultatas – čia dešimt kartų geriau“, - džiaugėsi prekybos vietą pakeitęs Egidijus.

Jokia krizė nepalietė ir Kaziuko mugės laikraščio, kaip teigė jį parduodantis Audrius. Nuo 2003 m. leidžiamame laikraštyje dalijamasi amatų paslaptimis, aprašoma Vilniaus ir mūsų krašto istorija, pateikiama praktinė mugės informacija dalyviams, amatininkams, lankytojams. Kartą per metus leidžiamo „Kaziuko laikraščio“ tiražas – 1,5 tūkst.

„Gerai mums sekasi. Perka žmonės laikraštį. Jo kaina – trys litai, bet pensininkams, studentams, Kaziams darome nuolaidas. Šiemet padarėme eksperimentą, kuris pasiteisino: prekiaujame laikraščiu ne tik Pilies gatvės prieigose, bet ir čia“, - sakė Gedimino prospekte pastatytame kioskelyje mugės laikraščiais prekiaujantis Audrius.


Šiame straipsnyje: Kaziuko mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių