- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Skirmantas Karosa
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
-
Kavinės-baro „Nica“ sėkmės paslaptis – kuklusis virtuvės šefas
Marijampolėje esanti kavinė-baras „Nica“ – viena iš dažniausiai rekomenduojamų kavinių Suvalkijos regione. Prie „Nicos“ vairo stovi talentingas, perspektyvus, nuolat tobulėjantis virtuvės šefas Skirmantas Karosa. Ne vienas marijampolietis jį pavadintų tikru virtuvės virtuozu, tačiau pats Skirmantas kuklus ir besigiriančio jo niekada neišgirsi, nors jis virtuvėje atiduoda visą save ir daro stebuklus.
Kolegos metaforiškai Skirmantą apibūdina kaip variklį, kuris veikia tik tada, kai ką nors kuria, tad virtuvėje jis tiesiog švyti.
Kavinės-baro „Nica“, įsikūrusio Laisvės gatvėje 24, istorija prasideda dar nuo tada, kai šioje vietoje buvo „nykštukinė“ kavinukė. Jei kažkada tai buvo vieta, kur galėjai paragauti vos kelių patiekalų, tai šiandien čia esančios kavinės „Nica“ virtuvėje – visa skonių paletė.
Nica – uostamiestis pietų Prancūzijoje, todėl ir patiekalai į „Nicą“ „suplaukia“ iš skirtingų pasaulio virtuvių – Italijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Austrijos, Danijos, Vokietijos, Amerikos, Meksikos ir net iš Karibų jūros salos Jamaikos.
Meniu dvelkia kokybe ir įvairove
Skirtingų patiekalų skoniai nukelia į tolimiausių kraštų virtuves – čia siūlomos prancūziškos anties šlaunelės „Confiti de canaro“, aštrus meksikietiškas jautienos troškinys „Chili con carne“, tradiciniai šveicariški bulviniai blynai „ROSTI“. Tikra Amerika lėkštėje – mėsainiai, aukščiausios kokybės jautiena atgabenta tiesiai iš Brazilijos, o makaronai ir rankų darbo picos – tikro itališko skonio. Čia neužmiršti ir vegetarai bei sveikuoliai – jiems specialiai siūlomos vegetariškos picos, salotos, žali vaisių ir daržovių kokteiliai.
„Kiekvieno tradicinio patiekalo skonį stengiamės atkartoti kuo tiksliau, taip pat gaminti pagal tradicinius receptus. Siekiame, kad kiekvienas užsukęs galėtų išmėginti tos virtuvės, kurios jam šiandien norisi, skonį ir tai padaryti ne bet kaip, o kokybiškai. Tikrai ne visi sau gali leisti nuvykti į Italiją ir paragauti tikros itališkos picos, todėl itališką skonį į Lietuvą parvežame mes. Žinoma, neišsižadame ir tradicinių lietuviškų patiekalų – juk mūsų virtuvė nenusileidžia jokiai kitai“, – kalbėjo virtuvės šefas.
Skirmantas mokėsi profesionalių picų kepėjų mokykloje „Pizza University“ Italijoje. Būtent iš ten į Marijampolę atvežtos visos picų gaminimo bei kepimo paslaptys. Visai neseniai Skirmantas grįžo iš Amerikos, kurioje stažavosi beveik du mėnesius. Be to, virtuvės šefo patirties bagaže ir po kelis metus trukęs darbas Airijos ir Anglijos restoranuose, parodų ir mokymų lankymas.
Didelis pripažinimas yra tai, kad į „Nica“ pavalgyti užsuka ne tik marijampoliečiai bei miesto svečiai, tačiau tai, kad pas mus vyksta verslo susitikimai su svečiais atvykusiais iš tokių šalių kaip Japonija ar Kinija.
Maisto gaminimas – menas
„Visuomet sakau, jog pirmam įspūdžiui antro šanso nėra. Taip pat yra ir su maistu. Kaip pateiksi, toks ir bus įspūdis. Menui reikia žiūrovų, o tie žiūrovai yra mūsų lankytojai“, – kalbėjo Skirmantas.
Ir išties, net įprastas baziliko ar mėtos lapelis iš virtuvės šefo rankų ant patiekalo nukrenta elegantiškai ir būtent taip, kaip reikia. Paprašius išduoti paslaptį, kaip jam tai pavyksta padaryti, Skirmantas juokauja: „Aš myliu kiekvieną patiekalo ingredientą, tad jie manęs klauso net ir piko metu esant ekstremalioms sąlygoms.“
Vertingiausia padėka – tuščia lėkštė
Retai jaukios kavinės patalpose pasirodantis šefas prisipažįsta, kad jaučiasi nepatogiai, jei kas nors nori asmeniškai padėkoti: „Man nereikia padėkų, tegul žmonės mėgaujasi maistu, prisimena ir sugrįžta dar kartą. Tai – pati didžiausia padėka.“
„Mums didelis pripažinimas yra tai, kad į „Nicą“ pavalgyti užsuka ne tik marijampoliečiai bei miesto svečiai, tačiau tai, kad pas mus vyksta verslo susitikimai su svečiais atvykusiais iš tokių šalių kaip Japonija ar Kinija. Tai preciziški klientai, tačiau būtent tai, kad jie išeina patenkinti, rodo, kad mūsų virtuvė jiems patinka“, – virtuvės šefui antrina „Nica“ direktorė Erika Karosienė.
Skirmanto ir Erikos paklausus apie ateities planus, jie atvirauja, kad šiuo metu kuriamas atskiras meniu mažiesiems gurmanams.
„Įtikti mažiesiems – užduotis ne iš lengvųjų. Jie niekada nemeluoja ir neapsimetinėja, tačiau jeigu vaikai maistą noriai skanauja, tai jau didelis pasiekimas. Žinoma, jau galvojame apie rudens sezono patiekalus, turime idėjų rudenį pakviesti lankytojus į kitokią nei įprasta degustaciją, bet apie tai kitą kartą“, – intrigą palieka Erika.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Teismas iš naujo spręs, kurios šalies teisme turi būti nagrinėjama „BaltCap“ byla5
Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti, ar investicijų bendrovės „BaltCap“ infrastruktūros fondo įmonių ieškinys dėl Šarūno Stepukonio praloštų dešimčių milijonų eurų grąžinimo turi b...
-
J. Petrauskienę antrai kadencijai siūloma skirti Valstybės duomenų agentūros vadove
Valstybės duomenų agentūros vadove antrai kadencijai siūloma skirti dabartinę įstaigos direktorę Jūratę Petrauskienę. ...
-
IAE valdyboje liko tie patys nepriklausomi nariai bei valstybės tarnautoja
Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) valdyboje liko tie patys trys nepriklausomi nariai ir valstybės tarnautoja. ...
-
Teismas panaikino 4,8 mln. eurų „Alvoros“ turto areštą
Vilniaus apygardos teismas panaikino strateginio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio (GIPL) statybos pagrindinės rangovės „Alvorai“ 4,8 mln. eurų vertės turto areštą, trečiadienį pranešė „Alvora“. ...
-
„Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusi įmonė D. Matijošaičiui klausimų nesukėlė61
Viešojoje erdvėje kilus diskusijai dėl „Vičiūnų“ gamyklą Kaliningrade įsigijusios įmonės, „Vičiūnai Group“ valdybos narys Dainius Matijošaitis teigia, kad jam pačiam informacija apie „Gruppa Okean“ ...
-
Birželį prasidės Jonavos aplinkkelio I etapo statybos darbai
„Via Lietuva“ praneša Birželį pradėsianti Jonavos aplinkkelio statybų I etapo ir kelio Jonava–Žasliai–Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo rangos darbus. ...
-
Aplinkos ministerija po gaisro automobilių laužyne: nėra siūlymų reguliuoti pavojingų veiklų vietas1
Po automobilių laužyne Vilniuje kilusio gaisro, kurio žala gamtai siekia beveik 6 mln. eurų ir kurio pasekmes dėl itin toksiškų dūmų juto gyventojai, suskubta pranešti, kad automobilių ardymas bei metalo laužo tvarkymas neturi vykti mie...
-
Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių sustojimo kelias prie išvykimo terminalo
Nuo pirmadienio uždaromas Vilniaus oro uoste esantis automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias, transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. ...
-
„Amber Grid“ atsakomybę dėl GIPL verčia „Alvorai“, planuoja kreiptis į teismą1
Dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ atsakomybę dėl Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) sumontuotų rusiškų detalių verčia pagrindinei jo rangovei „Alvorai“ bei planuoja skųsti praėjusią sa...
-
Nuo ko pradėti norint pastoviai gauti dividendus?1
Vis daugiau žmonių susidomi investavimo į akcijas galimybe. Tai ganėtinai rizikingas, tačiau nemažą grąžą generuoti galintis sprendimas. Visgi prieš pradedant investuoti svarbu plėsti savo žinias ir pasidomėti visomis su įmonių akcijomis ...