Kaupiate monetas? Bus rūpesčių jas išsikeisti

Pasikeisti monetas į euro kupiūras tapo nebe taip paprasta. Lietuvos bankas pradėjo riboti keičiamų monetų kiekį. Kauniečiams ir miesto verslininkams nauja tvarka sukelia papildomų problemų, todėl juos stebina naujas apynasris.

Pramoga vaikams

Į "Kauno dieną" paskambinusi kaunietė Vitalija pasakojo, kad nuėjus į Lietuvos banką jai teko nusivilti – monetų keitimo tvarka pasikeitė. Anksčiau atskiroje patalpoje stovėjo keturi monetų skaičiavimo aparatai. Dviejuose buvo galima pasikeisti litų monetas, kituose – eurų. Subėrus į aparatą monetas, būdavo išduodamas kvitas ir banko kasoje darbuotojai atiduodavo stambias kupiūras.

Moteris pasakojo, kad visada su vyru mėgdavo smulkias monetas dėti į didelį stiklainį ir jį prikaupus atnešti į banką. Vitalija pasakojo, kad tokią pramogą mėgdavo ir vaikai.

"Visada grįžę iš parduotuvės vaikams atiduodame smulkias monetas, šie sumeta į mūsų taupyklę. Visi laukdavome, kada stiklainis prisipildys ir galėsime keliauti į Lietuvos banką. Vaikams patikdavo stebėti burzgiantį monetų skaičiavimo aparatą, ir jei trūkdavo kelių centų iki apvalios sumos jie būtinai mūsų prašydavo, kad dar įmestume", – kalbėjo kaunietė.

Paskutinį kartą kelionė į centrinį banką nuliūdino. Dabar monetas turėjo sudėti į metalinę dėžutę, kurią pasiėmė kasininkė ir savo būdelėje juos subėrė į monetų skaičiavimo aparatą. Vaikams neliko jokio džiaugsmo, o tėvai nusistebėjo, kad nebegalima keistis kiek nori monetų. Negana to, banko darbuotojai paprašė ir asmens dokumento.

"Mūsų sutaupyti centai netilpo į dėžutę. Gerai, kad ėjau kartu su vyru, tai likutį skaičiavo antrą kartą. Tik jau ne mano, o jo vardu, nes sužinojome, kad vienas žmogus per dieną gali tik vieną kartą stambinti pinigus. O jei būčiau ėjusi viena, man būtų reikėję dėl mažo likučio kitą dieną ateiti?" – nauja tvarka stebėjosi Vitalija.

"Kauno dienos" žurnalistams užsukus į Lietuvos banko Kauno filialą, eilėje stovėjusi moteris pasakojo, kad teta jos sūnui per kiekvieną gimtadienį dovanodavo per metus surinktą monetų stiklainėlį. Kai jam suėjo aštuoniolika metų, teta nusprendė, kad per gimtadienius tokios dovanos vaikinas nebegaus ir dabar taupo pinigus jo vestuvėms.

"Kai tik jis susituoks, ji padovanos tikrai ne vieną monetų stiklainį, tai ką jis centais parduotuvėse ištisus metus turės atsiskaitinėti, ar vienu metu visą giminę atsivesti, kad tik galėtų monetas pastambinti?" – ironijos neslėpė Neringa.

Papildomi nepatogumai

Gyventojai retai turi didelius monetų kiekius – taupyklėse paprastai būna po kelis šimtus eurų, tad atėjus abiem šeimos suaugusiems nariams, greičiausiai didesnių nesklandumų nekils. Visai kita situacija Kauno verslininkams.

Mieste veikia nemažai įmonių, kurių veikloje monetos yra kasdienybė. Kiekvienas puodelis kavos iš aparato ar vaikui padovanotas žaisliukas už kelis eurus – visa tai monetos, kurios sudaro tūkstančius eurų. Visas jas reikia iškeisti, tačiau naujoji monetų keitimo tvarka verslininkams sukelia nemažai nepatogumų.

"Žinoma, kad padarė didelę problemą. Nuvažiuoju aš, žmona, sūnus ir pakeičiame tris litrus monetų. Aišku, pas mus dar nėra tų monetų kalnais, bet seniau nuvažiuodavau kartą per du mėnesius, tai dabar reikia dažniau važiuoti. Taip ne tik daugiau laiko sugaištu, bet juk Centre ir automobilių statymas yra mokamas, tai vežti mažesnį kiekį yra nepatogu", – stebėjosi žaidimų automatų nuoma užsiimančios bendrovės "Barnesis" vadovas Antanas Aleksonis.

Jam pritarė ir kitos žaidimų automatais besiverčiančios įmonės "Žaidimų planeta" vadovas Darius Banionis. Vyrai pasakojo, kad kartais pasiseka nedaug monetų išsikeisti parduotuvėse, tačiau didelių kiekių ten taip pat niekas neapsiima skaičiuoti. Nesinori ir prarasti pelno, todėl į komercinius bankus įmonių atstovai monetų neneša, nes ten imamas komisinis mokestis. Be to, ten dažniausiai nėra monetų skaičiavimo aparatų, todėl kasininkėms tenka rankomis skaičiuoti. Taip gali įsivelti klaidų ir užtrunka gerokai ilgiau nei Lietuvos banke, kur monetos keičiamos nemokamai.


Šiame straipsnyje: monetosLietuvos bankaspinigai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuom

Nuom portretas
Manau, kad nėra gerai, kai monetos išimamos iš apyvartos.

Vytas

Vytas portretas
Tik lietuvoj yra visokiu nesamoniu, tik begti belieka is lietuvos, viska daro kad zmogui butu blogai.

O

O portretas
kas čia neaišku? Bankai jau seniai visais įmanomais būdais stengiasi kuo labiau apsunkinti bet kokius atsiskaitymus grynaisiais, kad grynųjų nebeliktų ir žmonės nebegalėtų net žingsnio žengti be banko žinios. Be to, taupyti stiklainyje, o ne banke - bankų požiūriu nusikaltimas. Na ir, be abejo, būtina įskiepyti visiems nepasitikėjimą monetomis, kad būtų galima kainas apvalinti, tame tarpe ir banko paslaugų kainas...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių