Kauno zoologijos sode duris atvėrė nauji namai ūdroms

Lietuvos zoologijos sode šeštadienį atidarytas naujasis ūdrų voljeras, kuriame yra ir nedidelis baiseinas.

Naujajame voljere apsigyveno porelė, kuri į Kauną atvežta prieš dvejus metus. Ketverių metų patinas atkeliavo iš Miuncheno zoologijos sodo, o tokio pat amžiaus patelė – Ciuricho zoologijos sodo.

Šalia ruonio voljero įkurdinta ūdrų porelė šeštadienį iš pradžių ne itin norėjo pasirodyti susirinkusiesiems, tačiau vėliau išlindo iš namelio į atvirąją jo dalį. Stiklinius voljero šonus kaipmat apspito lankytojai.

„Pasirinkome šioje vietoje įkurdinti ūdras, nes didesniems gyvūnams čia būtų gana ankšta. Gamtoje nerasime tiek daug gyvūnų, kurie būtų tokie žaismingi. Jas galime sutikti auginamas tiek namuose, tiek laukinėje gamtoje. Šie gyvūnai vien su kamuoliuku gali žaisti apie pusę valandos – retas gyvūnas skiria tam tiek laiko. Ši rūšis išsaugojusi vadinamąjį vaikiškumą, tad, manau, kad šiam voljerui lankytojų niekada netrūks“, – sakė Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės specialistas Selemonas Paltanavičius.

Renovuotame voljere, pastatytame dar prieškario metais, anksčiau gyveno rudieji lokiai. Tarp jų buvo ir įžymi artistė meškutė Nida, kuri 1975 m. filmavosi režisieriaus Petro Abukevičiaus dokumentiniame seriale „Meškutės Nidos nuotykiai“.

Per šį laikotarpį voljeras paseno, nebeatitiko Europos Bendrijos Tarybos direktyvos dėl laukinių gyvūnų laikymo zoologijos soduose ir gyvūnų gerovės sąlygų. Todėl jame gyvenęs rudasis meškinas Mišelis 2005 m. gegužę išvyko iš Lietuvos zoologijos sodo į erdvesnius namus.

„Ne vienus metus voljeras buvo tuščias. Buvo įvairų minčių – jį nugriauti, renovuoti, kol pernai nuspręsta jį pritaikyti ūdroms. Priežastis paprasta – pas mus poruojasi daug į Raudonąją knygą įrašytų gyvūnų, tačiau nė karto nepavyko išveisti ūdros. Senasis ūdrų voljeras neturėjo pakankamo gylio baseino – o tai labai svarbu joms poruojantis“, – sakė Lietuvos zoologijos sodo vyriausioji biologė Virginija Raudeliūnienė.

Voljero renovacija buvo pradėta šį pavasarį.


Šiame straipsnyje: Zoologijos sodasūdrosvoljeras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ivanauskas

Ivanauskas portretas
Įdomus zoologijos sodo darbuotojų ir Aplinkos ministerijos požiūris: nesvarbu, kad žvėris gyvens apsuptas lankytojų triukšmo, mažame plote, ant betono, svarbu, kad jis turės gilų baseiną, kuriame darys fiti miti. Ir nuo to darymo fiti miti zoologijos sode ims veistis ūdros, jas bus galima išleidinėti į laisvę...t.y. pasaulinė šlovė garantuota. O man atrodo, kad ūdroms labai patiko senasis narvas, nes jame jos buvo kur kas arčiau gamtos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių