Ant kauniečių galvų lis ir snigs, nes transporto stotelėse nebeliks stoginių?

Kauno miesto savivaldybė žadėjo, kad nuo 2014 metų bus pradėtos atnaujinti viešojo transporto stotelės, kuriose bus pastatytos naujos stoginės. Tačiau paaiškėjo, kad kol tai nutiks stotelės gali likti visai be stoginių, mat senąsias įrengusi įmonė grasina jas išmontuoti. Tikėtina, kad užslinkus dar žvarbesniems orams, troleibusų ir autobusų laukiantys miestiečiai nebeturės užuovėjos nei nuo lietaus, nei nuo sniego.

Sutartis baigiasi, naujos nėra

Šiuo metu mieste yra 280 transporto stotelių stoginių: 214 valdo bendrovė „JCDecaux“, 30 eksploatuoja pati savivaldybė, o likusias prižiūri bendrovė „Lagunta“. Stoginių priežiūra bendrovės rūpinosi pastaruosius 15 metų.

Sutartis su įmone „JCDecaux“ baigiasi jau po kelių dienų, rugsėjo 29 d. Pasibaigus sutarčiai, stogines bendrovė turės nukelti.

Tuo metu konkursas dėl naujų stoginių įrengimo dar nepasibaigęs ir nėra žinoma, kas jas įrengs. Penktadienį bus plėšiami vokai su pasiūlymais iš bendrovių, kurios norėtų ateinančius 10 metų įrengti ir prižiūrėti stogines.

Nenori prižiūrėti už dyką 

Savivaldybė, matydama, kad konkurso laimėtojas nespės suprojektuoti ir stotelėse įrengti naujas stogines žiemos sezonui, siūlė bendrovei „JCDecaux“ dar kuriam laikui palikti senas. Deja, bendrovės netenkino sąlyga, kad jie turės mokėti vietinę rinkliavą už išorinę reklamą, nors ir su 50 proc. nuolaida. Visus šiuos 15 metų bendrovė buvo atleista nuo šios rinkliavos. Savivaldybei buvo naudinga, kad ji nieko nemokėjo už stoginių priežiūrą, o bendrovė galėjo nevaržomai užsidirbti pinigų iš viešinamos reklamos.

„Jų netenkina mūsų sąlygos, todėl sulaukėme grasinimų, kad bendrovė stogines per mėnesį nusikels, jeigu neatleisime nuo rinkliavos“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras, užsiminęs, kad „JCDecaux“ nenori už dyką prižiūrėti stoginių, kiekvieną savaitę jas valyti ir nieko negauti mainais.

„Tai bendrovės šantažas. Jeigu mes taikysime nuolaidas vieniems, bus nesąžininga kitų įmonių atžvilgiu. Sutikčiau atleisti juos nuo rinkliavos, jei jie negautų jokių pajamų iš reklamos“, – rėžė Kauno meras Andrius Kupčinskas.  

Įrengs daugiau stoginių

Šiuo metu mieste iš viso yra daugiau nei 600 viešojo transporto stotelių. Tik apie pusę jų turi stogines.

Paaiškėjus savivaldybės skelbto konkurso laimėtojui, Kaune kitąmet bus suprojektuotos ir įrengtos ne mažiau kaip 339 standartinio dydžio stoginės, o visos sutarties galiojimo metu koncesininkas dar privalės kasmet papildomai įrengti po tris stogines.

Konkursą laimėjusi bendrovė į naujų stoginių įrengimą per 10 metų turės investuoti daugiau nei 4 mln. litų. Valdininkų skaičiavimais, koncesininkas šią sumą per vienerius metus gali uždirbti iš reklamos, skelbiamos viešojo transporto stotelėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Putiovas

Putiovas portretas
Cia jau per daug uzsimota ponas mere.Iki siol stogines blogiau ar geriau,bet buvo priziurimos.Tuo tarpu savivaldybe sumane keisti taisykles zaidimo metu....Suprantama,kad sios priziurincios bendroves nores uzsidirbti is reklamos-tai miestui nieko nekainuoja.Tikriausiai savivaldybe nori gauti ir dali siu pinigu,todel kilo konfliktas.Kazkam tai prireike "Otkato"-kitaip nepaaiskinsi.

Justas

Justas portretas
Kada bus pastatytos stoginės Krėvės pr. Jų reikėtų mažiausiai 4.

H

H portretas
Valdzia bando keisti zaidimo taisikles,zaidimo metu. Tai mazu mziausiai neetiska.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių