Kauno VI fortas laukia tankų

Kauno miesto valdžia rengiasi pradėti tvarkyti VI fortą. Tikimasi, kad tai padės sugrąžinti į miestą didelę karinės technikos ekspoziciją.

Diskusijos duoda naudos

Netoli K.Baršausko gatvės ir Pramonės prospekto žiedinės sankryžos esantis VI fortas laukia atgimimo. Miesto valdžia ketina jį sutvarkyti už europinius pinigus. Tačiau iš pradžių norima atlikti minimalius darbus, kad į Kauną galėtų sugrįžti karinės technikos ekspozicija.

Šiuo metu įvairūs tankai, karo mašinos ir kitokia technika saugoma Vilniuje, tačiau kitų metų kovą baigsis Krašto apsaugos ministerijos sudaryta sutartis. Kaunas tikisi, kad visa ekspozicija bus pervežta į VI fortą ir bus prieinama lankytojams.

"Atrodo, kad karo technikos ekspozicijos grįžimas į Kauną įgauna kontūrus ir realybę. Susitikimų metu pavyksta susikalbėti ir su Krašto apsaugos ministerija, kuriai priklauso Karo muziejus bei karinė ekspozicija", – pasakojo vicemeras Simonas Kairys.

Kauno miesto savivaldybė nuolat diskutuoja dėl VI forto karo muziejaus įsteigimo. Pastarąjį kartą prie bendro stalo susėdo ne tik administracijos vadovai, vicemerai, bet ir paveldo specialistai, Vytauto Didžiojo karo muziejaus atstovai bei istorikai. Svarstoma dar šiais metais pradėti tvarkyti šio forto prieigas.

Atrodo, kad karo technikos ekspozicijos grįžimas į Kauną įgauna kontūrus ir realybę.

Artimiausi darbai

"Nelaukiant visų numatytų darbų pabaigos, tikrai VI forte galima pradėti techniką vežti ir eksponuoti. Sutarėme, kad turime sukonkretinti ketinimų protokolą, numatydami, ką savivaldybė dar šiais metais gali padaryti, ką kitos institucijos turėtų atlikti, – kalbėjo S.Kairys. – Norime nutiesti požemines komunikacijas, sutvarkyti įvažą, paruošti grindinį, kad atvežti tankai nesmigtų. Tad tada galėtumėme po truputį pradėti ekspoziciją vežti į Kauną ir tiek metų užstrigęs projektas pajudėtų".

Planuojama per šiuos metus paskelbti konkursus ir pradėti pirminius darbus, tačiau viso VI forto komplekso sutvarkymo dar teks palaukti.

Pagal seną projektą buvo numatyta, kad viso forto prikėlimas antram gyvenimui gali kainuoti apie 10 mln. eurų. S.Kairys tikino, kad suma galėtų mažėti, nes pagal naują projektą galima atsisakyti kai kurių darbų. Anot jo, tam, kad fortas įgautų geresnį pavidalą ir karo muziejus galėtų pradėti funkcionuoti, reikėtų apie 3 mln. eurų.

Finansavimo klausimai

Be komunikacijų tiesimo ir įvažų tvarkymo, planuojami ir didesni rekonstrukcijos darbai. Tikimasi, kad iš kelių šaltinių pavyks gauti finansavimą ir restauruoti kareivines bei kitus forto objektus.

"Laukiame atsakymo iš bendro Lietuvos ir Latvijos teikto projekto, taip pat bus per Kultūros ministeriją teikiamas projektas, kad fortas būtų rekonstruojamas ES lėšomis. Karinės technikos atgabenimu rūpinsis ne tik Kaunas, bet ir Krašto apsaugos ministerija", – sakė vicemeras.

"Susitikimų metu žiūrime, ką galime paimti iš didžiojo europinio projekto ir tai sutvarkyti per mažesnius projektus. Būtent per projektą su latviais bandysime gauti apie 700 tūkst. eurų. Kol kas tikslesnių terminų negalime pasakyti, nes bus skelbiami darbų atlikimo konkursai, ieškomi rangovai, tada ir bus skelbiamos datos, o šiuo metu  tiesiog vyksta procesas. Pats forto atnaujinimas yra sudėtingas ir brangus, nes tai paveldo objektas", – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Kauno savivaldybės atstovai tikino, kad kol kas per anksti kalbėti, ar VI forto karo muziejus bus mokamas, ar bus visiškai atviras lankytojams. Anot specialistų, pirmiausia reikia išspręsti infrastruktūros klausimus, o po to bus galima kalbėti ir apie ekspoziciją, jos lankymo sąlygas ir kitus su ja susijusius klausimus.

Jei pavyks įgyvendinti užmojus ir į Kauną atgabenti šiuo metu Vilniuje esančią sunkiąją karo techniką, miestas tikrai turėtų kuo didžiuotis. G.Petrauskas tikino, kad šioje ekspozicijoje yra ne tik Antrojo pasaulinio karo tankų, įvairių artilerijos pabūklų, bet taip pat ir laivų, šarvuočių ir kitokios technikos.


Šiame straipsnyje: VI fortasKauno fortai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip visada

Kaip visada portretas
Troliai nepatenkinti,bele paloti,kokia nesąmonę parašyti juk pinigas kapsi ...

Vytautas

Vytautas portretas
Iš miesto infrastruktūros remontų išsilaiko visas savivaldybės nedesovietizuotas viešasis biurokratijos sektorius.

Vytautas

Vytautas portretas
tų sektorius.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių