Kauno verslininkų gretos auga, bet miesto biudžetas naudos dar nepajuto

Kalbos apie augančią Lietuvos ekonomiką ir gerėjančias sąlygas verslui, regis, nėra iš piršto laužtos. Per septynis šių metų mėnesius šalyje įregistruota juridinių asmenų gerokai daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Kaunas – ne išimtis.

Kauno mieste šiemet sparčiai auga juridinių asmenų skaičius, tačiau Kauno miesto savivaldybės biudžetas naudos dar nepajuto.

Pajunta už pusmečio

Kalbos apie augančią Lietuvos ekonomiką ir gerėjančias sąlygas verslui, regis, nėra iš piršto laužtos. Per septynis šių metų mėnesius šalyje įregistruota juridinių asmenų gerokai daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Kaunas – ne išimtis. Iki rugpjūčio 1 d.  mieste juridinių asmenų įregistruota kone penktadaliu daugiau nei per septynis 2012-ųjų mėnesius.

"Tai labai gerai. Vadinasi, Lietuvos ekonomikos reikalai išties gerėja", – išgirdęs apie juridinių asmenų registravimo tempus nudžiugo Kauno miesto savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius.

Kauno biudžetas gerėjančios padėties dar nepajuto, nes didesni pokyčiai versle įžiūrimą įtaką savivaldybių iždui padaro prabėgus maždaug pusmečiui. "Ir pagerėjimus, ir pablogėjimus pajaučiame ne iš karto", – pasakojo A.Laucius.

Naudojasi ir rajonas

Naujų juridinių asmenų atsiradimas ir dėl to sukurtos naujos darbo vietos turi tiesioginės įtakos savivaldybių finansams, nes gyventojų pajamų mokestis sudaro didžiausią dalį biudžeto pajamų. Tiesa, Kauno atveju, dalį čia iškepamo pyrago nusiriekia Kauno rajono savivaldybė, nes gyventojų pajamų mokestis gali gausinti tos savivaldybės biudžetą, kurioje žmogus gyvena, o ne dirba.

"Kauno rajonas – vieta, kur žmonės labiau mėgsta gyventi. Tai viena iš priežasčių, kodėl sumažėjo Kauno gyventojų skaičius, – jie persikraustė į rajoną. Vis dėlto darbo vietos labiau kuriamos mieste, kur yra daugiau suvartojama, daugiau judama", – aiškino Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Vytautas Šileikis.

Kauno rajone juridinių asmenų per septynis šių metų mėnesius užregistruota mažiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Pagerėjo sąlygos verslui

Įtakos juridinių asmenų gausėjimui turi ne tik gerėjanti ekonomikos padėtis, bet ir pernai supaprastėjusios verslo registravimo procedūros. Vadinamosios mažosios bendrijos bendrame naujai įregistruotų juridinių asmenų sąraše sudaro pastebimą dalį.

"Tai yra supaprastinta verslo registravimo forma. Ji sudarė sąlygas legalizuoti verslą. Matyt, šios formos atsiradimas sinchronizavosi su ekonomikos pagyvėjimu, todėl ir turime gerą rezultatą", – džiaugėsi V.Šileikis.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius sakė, kad, remiantis kelių mėnesių statistika, ilgalaikių prognozių daryti negalima, tačiau, jo nuomone, daugelis naujai įsikūrusių juridinių asmenų išgyvens.

"Dabar verslą pradeda tam labiau pasiruošę žmonės, turintys galimybės pasimokyti. O ir sąlygos verslui bei jo plėtrai yra kur kas geresnės, nei buvo anksčiau", – sakė V.Šileikis.


Juridinių asmenų registre įregistruotos įmonės

2002 m.  2007 m.  2012 m.  2012 m. iki 07.31  2013 m. iki 07.31

Lietuva  3 804  6 548  12 753  6 089  6 870 (iš jų 1768 – mažosios bendrijos)

Kaunas  557  790  1277  614  744 ( iš jų 225 – mažosios bendrijos)

Kauno r.  71  140  371  200  173 (65 – mažosios bendrijos)

Šaltinis: Registrų centras



NAUJAUSI KOMENTARAI

geras rezultatas,kam.?

geras rezultatas,kam.? portretas
pirmus metus reikia atleisti nuo visu mokesciu,o pas mus sueda, ,smulku,,verslininka per puse metu...

verslininkas

verslininkas portretas
Jei būtų galima sugrįžti 15 metų atgal - Kaune verslo nekurčiau.Pats didžiausdias verslo reketininkas yra Savivaldybė. Ji laukia, kad verslas mokėtų miestui mokesčius, o pati ne skatina, bet žlugdo verslą. Pvz.apmokestinimas reklamų ant savų pastatų, verslų iš privatininkų prichvatizavimas į savivaldybės įmones, kurios pačios nedirba, bet persamdo tuos pačius verslininkus už kapeikas pasiimdamos už nieką didesnę dalį verslininkų uždirbtų pinigų, biurokratiniai barjerai renginių organizavinui....Mieste tikrai žymiai sumažėjo verslų ir gyventojų, o išlaikytinių biurokratų vis didėja ir jie GAUNA algas labai dažnai didesnes, nei UŽDIRBA verslininkai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių