Kauno vartai pasikeis: prie stoties neliks vaiduoklio

Prie Kauno geležinkelio stoties atvykėliai ilgą laiką išvysdavo apleistus pastatus. Tačiau šioje miesto vartų vietoje prasidėjo permainos, vienas pastatas atgimsta antram gyvenimui.

Prasidėjo darbai

Ties Vytauto prospekto ir Tunelio gatvės sankryža vieną apleistų pastatų apjuosė pastoliai, prasidėjo fasado tvarkymo darbai. "Kauno diena" pasidomėjo, kokie darbai dar bus atlikti ir pastatas galbūt nebešiurpins geležinkeliu į Kauną atvykstančių turistų.

Vytauto pr. 2 pastato tvarkymo darbų ėmėsi bendrovė "Amilda", atstovaujanti garsiausią ir didžiausią pasaulyje nekilnojamojo turto brokerių kompaniją "RE/MAX". Bendrovės vadovas Alius Jankauskas pasakojo, kad pirmojo aukšto patalpų remonto darbus bendrovė pradėjo vykdyti daugiau nei prieš pusantrų metrų. Pasitelkus partnerius bus imtasi ne tik fasado, bet ir visų pastato inžinerinių tinklų, perdangų renovavimo darbų.

Pagrindinis projekto partneris – bendrovė "Projektavimo sprendimai". Jos generalinis direktorius Karolis Sanakauskas dienraščiui pasakojo, kad šiuo metu pradėtas tvarkyti fasadas, tačiau nemažai darbų teks padaryti ir pastato viduje.

"Važinėdamas iš Vilniaus į Kauną buvau nusižiūrėjęs šį pastatą, bet jis visada buvo apleistas. Vieną dieną sugalvojau, kad reikia daugiau pasidomėti ir užėjęs į pirmame aukšte veikiančius biurus susipažinau su "RE/MAX" vadovu Aliumi Jankausku. Taip gimė bendra partnerystė. Sužinojau, kad antras, trečias aukštai ir ketvirto aukšto mansarda gali tapti apartamentais ", – pasakojo K.Sankauskas.

Buvo pasamdyti statybų ekspertai, kad šie įvertintų pastato būklę. Gavus reikiamas rekomendacijas ir išvadas, bus galima prailginti pastato gyvavimo ciklą ir jis galės džiuginti gyventojus dar ilgai. Tarpukariu statytas namas ne kartą buvo sutvirtintas, pamatų būklė puiki, tačiau  teks dar dailinti sienas. Be to, bus siekiama atverti buvusius langus rūsiuose.

Fasado tvarkybos darbų ėmėsi savo srities profesionalai bendrovė “Nasta” Jie renovavo daugelį Kauno miesto centre esančių pastatų.

"Paaiškėjo, kad ir perdangos tarp aukštų yra medinės ir jau supuvusios, tad teks naujai įrengti betonines, kad statinį būtų galima pritaikyti naudoti", – aiškino pašnekovas.

Karolis Sanakauskas

Įrengs apartamentus

Verslininkai A. Jankauskas ir K.Sankauskas  viliasi, kad sutvarkius Vytauto pr. 2-ąjį namą, aplinkiniai pastatai taip pat sulauks investuotojų dėmesio ir Kauno stoties rajonas pasikeis neatpažįstamai. Vyrai tikino, kad miesto vartais vadinamą Kauno vietą būtina atgaivinti, nes visu pajėgumu pradėjus veikti "Rail Baltica" vėžei, turistai turi pamatyti gražų, o ne apšepusį Kauno vaizdą.

Alius Jankauskas

Ateityje minėtame pastate bus įrengti apartamentai. Dalis jų bus parduota, kiti – įlieti į trumpalaikės apartamentų nuomos rinką ir juose galės apsistoti miesto svečiai. Pastatas apsivilks naują drabužį ir atrodys visai kitaip.

Pasak pašnekovo, vieta patraukli ne tik dėl to, kad pro langus matosi nuostabi geležinkelio stotis, bet tai puiki strategiškai patogi vieta esanti pačiame miesto centre.

"Vilniuje stoties rajonas pasižymi prasta reputacija, o Kaune to nėra. Tad ir prie stoties sutvarkius pastatus, galima sukurti patrauklią vietą", – įsitikinęs K.Sankauskas. Jis teigia, kad kažkada minėtame Vytauto prospekto name veikė viešbutis, restoranas.

Kadangi sutvarkius pastatą bus įrengti apartamentai, teko spręsti ir automobilių statymo klausimą. Anksčiau investuotojai įtariai žiūrėjo į šį objektą, kadangi nėra galimybių ką nors nugriauti ir įrengti parkavimo vietas. K.Sankauskas "Kauno dienai" sakė, kad automobilius tiek nuolatiniai, tiek trumpalaikiai gyventoj ai galės statyti vidiniame namo kieme. Siekiant padidinti automobilių aikštelę, svarstoma galimybė nuomotis dar vieną privatų sklypą ir taip užtikrinti reikiamas pardavimo vietas.

Jis tikino, kad pastatas nėra paveldinis, tačiau pradėjus darbus buvo nuspręsta sudaryti komisiją, kuri įvertintų, ar nėra vertingų savybių. Pastato šeimininkas teigė, kad jam ši procedūra netrukdo, tačiau jis norėtų, kad ji vyktų sparčiau, nes dabar ekspertai pastatą vertinti galės tik po kelių mėnesių. Vis dėlto, jei viskas vyks sklandžiai ir neatsiras kokių nors biurokratinių kliūčių, tikimasi, kad Vytauto pr. 2-asis namas bus sutvarkytas iki kitų metų vasaros.

Investicijų suma

Verslininkai nurodė, kad pastato prikėlimas antram gyvenimui kainuos apie kelis milijonus eurų. Į šią sumą įskaičiuotas ir pastatas ir remonto darbai. Kauno miesto savivaldybė suteikė paskatą iš miesto biudžeto, finansuodama dalį fasado renovacijos darbų.

"Pradedamas tvarkyti Vytauto pr. 2 pastatas. Jo fasadų tvarkybai Kauno miesto savivaldybė per Paveldotvarkos programą yra šiemet skyrusi daugiau nei 21 tūkst. eurų. Penktus metus skaičiuojanti savivaldybės Paveldotvarkos programa jau prisidėjo prie 113 pastatų atnaujinimo darbų Kaune ir toliau laipsniškai gražina miestą", – komentavo Paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Pažymėtina, kad miesto parama skirta tik fasadui, kuris matomas iš Vytauto prospekto ir M.K. Čiurliono gatvės. Pasak pašnekovų, kiemo pusę teks tvarkyti savomis lėšomis. Taip pat parama negalioja stogui, nes jis dar nebuvo prasčiausios būklės.

"Kauno diena" pasidomėjo, ar neplanuojama sutvarkyti ir kitapus gatvės esančio taip pat apleisto pastato. Tuomet atvykę turistai matytų gražius Kauno vartus. Miesto savivaldybės atstovai teigė, kad kol kas neturi žinių, kad kas nors norėtų tvarkyti Vytauto pr. 1 pastatą. S.Rimas nurodė, kad šiuo metu šiam apleistam pastatui taikomas didesnis nekilnojamojo turto mokesčio tarifas. Tai bene vienintelė priemonė, kurią gali taikyti miestas apleistų pastatų savininkams.

Verslininkų taip pat paklausėme, galbūt ketina įsigyti ir kitoje sankryžos pusėje esantį pastatą bei jį prikelti antram gyvenimui. Pašnekovai neatmetė tokios galimybės. Pasak jo, jei Vytauto pr. 2-ojo namo rekonstrukcija praeis sklandžiai, galbūt tada imsis ir kito pastato gaivinimo plano, tačiau kol kas jokių konkrečių dalykų nėra, tik svarstoma, kad visas stoties rajonas turėtų atsinaujinti.


Modernistiniai Kauno vartai

"Man, atvykusiam iš Vilniaus, Kaunas padarė labai savotišką įspūdį. Keisti arklių traukiami tramvajai, vadinami konkėmis; šūkaują ir vilioją klientus vežikai plačioje stoties aikštėje; mediniai aplūžę namai abipus gatvės, kuria važiavome į miestą. Vėliau toji gatvė pasikeitė – šalia aplūžusių namų, gal kiek padažytų ir paremontuotų, išaugo gražūs triaukščiai namai; kampinis, arčiausiai stoties, išdygo bene keturių aukštų, apačioje – restoranas, o viršuje – bordelis, žinoma, neoficialus." (Vytautas Sirijos Gira "Raudonmedžio rojus")

Modernistiniais Kauno miesto vartais dažnai tituluojama gatvių sankryžą priešais Geležinkelio stotį įrėmina du architektūriškai išraiškingi, deja, šiandien apleisti pastatai. Vienas jų – buvęs "Locarno", vėliau "Lozanos" viešbučio pastatas. 1930 m. sklypą nusipirko Amerikos lietuvis Kazimieras (Kazys) Pocius, pateikęs prašymą statyti trijų aukštų namą. Projekto autorius – inžinierius Aleksandras Gordevičius. Suapvalintas šio pastato kampas ir horizontalios braukos, būdingos amerikietiškai streamline architektūros estetikai, žymį Vytauto prospekto, o kartu ir Kauno naujamiesčio pradžią. Vos tik išdygęs, pastatas iškart tapo vienos pagrindinių miesto gatvių veidą keičiančia puošmena, įsirašiusia ir į populiarųjį rašytojo V.Sirijos Giros romaną.

Iš čia darosi aišku, kad viešbutis gero vardo neturėjo, tačiau įvairaus plauko prašaliečius ir keliautojus traukė ne tik galimybė apsistoti šalia stoties esančiame viešbutyje, ar apsilankyti bordelyje. Tarp miestiečių populiarus buvo ir viešbučio apačioje veikęs restoranas. Tiek viešbučio, tiek restorano reputacija kiek pasitaisė, kai verslą perėmė Kazimiero brolis Stasys Pocius. Ne tik išvaizdą, bet ir pavadinimą pakeitusiame viešbučio "Lozana" restorane grojo Jurgio Akelio džiazo kapela, Sašos Stupelio orkestras (iš Vilniaus atsikraustę Stupeliai giminiavosi su Hofmekleriais; visi gausios šeimos nariai buvo muzikai). Lankytojų laukė smagios pramoginės programos, "Lozanoje" galėjai pasižiūrėti dar neišvykusio į Italiją arba jau iš ten grįžusio bene garsiausio to meto Lietuvos cirko artisto Mykolo Vilenčiko rekordinių ekvilibristikos ir persirengimo triukų ar nuoširdžiai pasijuokti klausydamas, tegu ir primityvių, bet aštrių Juozo Biržinio kupletų."

Paskutiniųjų pokyčių pastatas sulaukė 1938 m. – pastatas pailgėjo iki sklypo gale esančios įvažos į kiemą, o toje vietoje stovėjęs senas medinis namas buvo nugriautas. Šį kartą projektą parengė ir techninę priežiūrą prisiėmė inžinierius Grigorijus Gumeniukas. Naujame fasade tęsėsi karnizų ir pirmo aukšto apdailos horizontalės, padidėjo atstumai tarp langų, o centre buvo padaryta modernistinė laiptinės vertikalė. Čia buvo numatyta įrengti vieną butą ir keturis papildomus viešbučio kambarius; pirmame aukšte buvo išgriauta senojo namo siena restorano salei padidinti.

Tekstą parengė Žilvinas Rinkšelis (modernizmasateiciai.lt)

Šaltiniai: M.Oniščik, "Kaunas nykstantis ir išnykęs: Kazio Pociaus namas" (buvęs "Lozanos" viešbutis, Vytauto pr. 2 / M.K.Čiurlionio g. 21). Tinklaraštis "Marijos tekstai", 2020 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas

Pensininkas portretas
Gerai,kad atsirado verslininkas,kuriam ne vistiek,kaip Kaunas atrodo.Dabar Matijošaitis pradės girtis ,kad tai jo nuopelnas.

Anonimas

Anonimas portretas
kaunietė O kaip bus su "bangladešu" turgumi, kuris garbės Kaunui neduoda, o tai taip pat pirmas vaizdelis į miesto vartus

beretem

beretem portretas
nieko po dvieju metu savo jkupcinska galesit graszint ir galesit dziaugtis jo darbais jis tikras tvarkytojas/
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių