„Kauno vandenyse“ tryško kyšių šaltiniai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Kauno vandenys" technikos direktoriumi dirbančiam V.Venslovui pernai nupirko naują maždaug 80 tūkst. litų vertės "Volkswagen Passat".

Kauno apylinkės teismas vakar vakare dešimčiai dienų leido suimti miesto tarybos Socialdemokratų frakcijos seniūną, "Kauno vandenų" technikos direktorių Valį Venslovą. Įtakingas politikas belangėje atsidūrė dar pirmadienį.

Įtariamųjų gali padaugėti

Savivaldybės kontroliuojamos bendrovės "Kauno vandenys" vienas vadovų, miesto tarybos Švietimo ir sporto komiteto pirmininkas V.Venslovas įtariamas korupcija.

Pareigūnai neoficialiuose pokalbiuose užsiminė, kad viena įmonė kyšį miesto tarybos nariui perdavė per tris kartus. Epizodų ir įtariamųjų skaičius dar gali didėti. Nepatvirtintais duomenimis, bendra kyšių suma gali siekti dešimtis tūkstančių litų, o V.Venslovas pagautas su įkalčiais.

Kartu su V.Venslovu teisėsaugos pareigūnams įkliuvo "Kauno vandenų" Tinklų skyriaus viršininkas Vytautas Rudys, Siurblinių skyriaus viršininkas Egidijus Dūda ir statybos techninės priežiūros inžinierius Stasys Jagelavičius. Įtariamųjų gali būti ir daugiau.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai savivaldybės valdomoje bendrovėje "Kauno vandenys" apsilankė pirmadienio pavakarę. Po atliktų kratų ir dokumentų poėmių keturi bendrovės darbuotojai buvo sulaikyti 48 val.

"Patirtis rodo, kad dažniausiai tokiuose tyrimuose aiškinantis atsiranda daugiau nusikalstamų veikų epizodų ir veikėjų, tačiau gali būti ir kitaip", – atsargiai komentavo Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Valentinas Alekna. Jis vadovauja STT atliekamam ikiteisminiam tyrimui.

Pasak prokuroro, pareigūnai paėmė daugybę dokumentų, kuriuos reikia ištirti ir įvertinti. "Kol kas dar per anksti kalbėti apie konkrečią nusikalstamą veiką. Nenorėtume pakenkti tyrimui", – išsamiau komentuoti nenorėjo V.Alekna.

Užvakar atlikta krata ir "Kauno vandenų" generalinio direktoriaus Lino Baltrėno kabinete. Pareigūnai taip pat paėmė Viešųjų pirkimų skyriaus vadovo darbo kompiuterį.

Niekas nieko nežino

Generalinis direktorius L.Baltrėnas vakar ryte buvo darbe. "Manęs neapklausė, mane supažindino su nutartimi, supažindino su visa medžiaga, kas yra padaryta", – BNS sakė L.Baltrėnas, tačiau išsamiau situacijos nekomentavo.

"Yra atliekamas STT tyrimas, esu pasirašęs, kad negaliu atskleisti daugiau jokios informacijos, kol nebus užbaigta viskas, aš esu suinteresuotas, kad tyrimas būtų atliktas kiek įmanoma objektyviau, kad teisybė išaiškėtų, iš tikrųjų, kas ten yra, ir daugiau aš negaliu nieko komentuoti", – pridūrė L.Baltrėnas.

"Nieko nežinau, nes nebuvau "Kauno vandenyse", o direktorius telefonu neatsiliepia. Reikės nuvažiuoti, bet mano automobilis sugedęs", – nuo konkrečių komentarų vakar susilaikė socialdemokratų deleguotas bendrovės valdybos pirmininkas Juozas Marcalis.

Neaiškios lempos ir stulpai

Teisėsaugos akiratin V.Venslovas pakliuvo ne pirmą kartą. Jo veikla pareigūnai susidomėjo, kai V.Venslovas dar vadovavo kitai savivaldybės kontroliuojamai įmonei "Kauno gatvių apšvietimas".

Kauno miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokuroras Haroldas Mulevičius vakar patvirtino, kad šiuo metu "Kauno gatvių apšvietime" atliekama antra revizija, nes tikrinant pirmą kartą atsirado dokumentai, kurių anksčiau nebuvo. "Pareiškus įtarimus, atsirado daugiau dokumentų. Tai ne pirmas toks atvejis", – užsiminė prokuroras H.Mulevičius.

Įtarimai dėl neskaidrios veiklos kilo, kai paaiškėjo, kad dokumentuose skiriasi skaičiai, kiek lempų mieste buvo pakeista, kiek jų saugoma sandėliuose. 2010 m. įmonės veiklos auditą atlikusiems kontrolieriams nepavyko išsiaiškinti, kiek senų apšvietimo stulpų priduota į metalo laužą ir kiek pajamų už tai gauta. Audito pateiktoje medžiagoje pažymėta, kad iš bendrovėje esančių dokumentų to nustatyti neįmanoma.

Suabejota, ar tikrai miesto gatvėse šviestuvai galėjo būti pakeisti du kartus per metus, juolab kad nerasta tai patvirtinančių dokumentų. Preliminariais skaičiavimais, "Kauno gatvių apšvietimas" dėl neskaidrių veiksmų galėjo patirti apie 100 tūkst. litų nuostolį.

V.Venslovas bet kokius priekaištus ir įtarimus tuomet neigė.

Ar teisėti turtai?

Ant V.Venslovo krenta ir galimai neteisėto praturtėjimo šešėlis. "Jeigu įtariame, kad gali būti neteisėtas praturtėjimas, tada ir tikriname. Daviau nurodymus, kad įvertintų jo turimą turtą ir jo pagrįstumą", – patvirtino prokuroras H.Mulevičius. Tuo rūpinasi Marijampolės teisėsaugininkai.

Prieš metus miesto tarybos narys V.Venslovas STT Šiaulių agentams turėjo paaiškinti apie savo santykius su susikompromitavusiu Kauno prokuroru Juozu Bagdonavičiumi.

V.Venslovui vadovaujant "Kauno gatvių apšvietimui" sklandė kalbos apie linksmybes bendrovės pirtelėje. Vieša paslaptimi virto pasakojimai apie V.Venslovo pomėgį tarnybiniais automobiliais važiuoti į medžioklę, turgų ar viešbutį.

Tuomet V.Venslovas žurnalistams bandė teisintis neprisimenantis, kad būtų važinėjęs paupiais ar į viešbučius. Tiesa, jis neslėpė turėjęs teisę tarnybinį automobilį laikyti prie namų, tačiau dievagojosi ne darbo metu tarnybiniu automobiliu tik tikrindavęs, ar mieste dega šviestuvai.

Politiką demaskavo "Kauno dienos" turimos nuotraukos, kuriose aiškiai matyti, kaip "Kauno gatvių apšvietimo" V.Venslovai skirtas tarnybinis automobilis stovi paupyje.

2011 m. pavasarį jis buvo išrinktas į Kauno miesto tarybą, todėl pagal įstatymų reikalavimus turėjo atsisakyti savivaldybės įmonės vadovo posto. Politikas bedarbiu netapo – bendrovėje "Kauno gatvių apšvietimas" jis persėdo į technikos direktoriaus kėdę, o netrukus tas pačias pareigas pradėjo eiti bendrovėje "Kauno vandenys".

Silpnybė – automobiliai

"Kauno vandenys" technikos direktoriumi dirbančiam V.Venslovui pernai nupirko naują maždaug 80 tūkst. litų vertės "Volkswagen Passat".

Nors "Kauno vandenys" jau nuo 2004 m. turėtų žymėti visus bendrovės automobilius, iki šiol bendrovės vadovybės automobiliai buvo be skiriamųjų ženklų.

Savivaldybės auditoriai 2013 m. lapkritį nustatė, kad 2011–2012 m. "Kauno vandenys" lengva ranka taškė pinigus lengvųjų automobilių nuomai. Pagal nuomos sutartis pinigus bendrovė mokėdavo darbuotojams kaip priedą prie atlyginimo.

Auditoriams užkliuvo, kad automobilių nuomos mokestis nepriklausė nuo transporto priemonės pagaminimo metų ir rinkos vertės. Daugelis nuomos sutarčių buvo sudaryta metams, o per metus išmokėta suma gerokai viršijo kai kurių automobilių rinkos vertes ir įsigijimo kainas. Bet, kaip sakoma, kas buvo – pražuvo. Bendrovės generalinis direktorius L.Baltrėnas sugebėjo žodžiu įtikinti savivaldybės tikrintojus, kad pernai tokių nuomos sutarčių jau nebuvo.

Socialdemokratai bausti neskuba

V.Venslovas nuo 2006 m. yra Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno skyriaus pirmininko pavaduotojas. Laikinai skyriaus pirmininko pareigas einantis Steponas Vaičikauskas vakar tikino apie partijos nario V.Venslovo sulaikymą sužinojęs iš žiniasklaidos, o oficialios informacijos kol kas neturintis.

Vakar po pietų S.Vaičikausko kabinete susirinkę socialdemokratai jokių sprendimų nepriėmė. "Generalinis direktorius (L.Baltrėnas – aut. past.) nieko naujo nepasakė. Laukiame oficialios infromacijos, tada ir spręsime, o dabar mes nieko nesusigaudome", – aiškino S.Vaičikauskas.

Išgarsėjo ir buvęs vicemeras

2012 m. sausį STT pareigūnams įkliuvo tuomet vicemero pareigas ėjęs socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas. Jam buvo pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimo ir turto iššvaistymo.

Vicemerą tada įklampino galimai neteisėtai naudotos savivaldybės įmonių lėšos.  Teisminis procesas iki šiol dar nebaigtas.


Komentaras

Andrius Kupčinskas, Kauno meras

Tokia veikla nepateisinama ir netoleruojama, todėl mūsų siekis depolitizuoti savivaldybei pavaldžias įmones bus dar stipresnis. Į bendrovių valdybas turi ateiti nepriklausomi specialistai. "Kauno vandenims" ne kartą išsakėme priekaištus dėl neuždengtų šulinių būklės, nesuremontuotų gatvių pakeitus vamzdynus. Bet, atrodo, kad kai kam labiau rūpėjo ne miesto gerovė, o viešieji pirkimai, todėl miesto ūkio reikalai ir kentėjo.

Kol kas savivaldybė nėra gavusi oficialių dokumentų apie pareigūnų veiksmus. Viską žinome tik iš viešosios erdvės. Socialdemokratams dabar išties nelengva, nes šią kadenciją kaip niekad juos purto skandalai ir nesutarimai. Jie turėtų gerai apgalvoti savo statusą Kauno valdančiojoje koalicijoje ir miesto valdyme. Jie turi prisiimti atsakomybę, nes tokie dalykai labai menkina pasitikėjimą savivalda. Neįvertinę šitos situacijos, socialdemokratai dar labiau pakenktų patys sau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lufas

lufas portretas
Cia tik aisbergo virsunele. Kas galimai dedasi aukstesniuose valdzios sluoksniuose...

Sazyningas Kaunietis

Sazyningas Kaunietis portretas
Korumpuoti valdininkai, pareigunai tai tikra Lietuvos geda, tai piktzoles, kurias butina rauti su saknimis, tik grieztos bausmes gali pazaboti tas atmatas.

jukas

jukas portretas
Šaltam vandeniui pakėlė abonentinį mokestį,sumontavo šalto vandens skaitiklius,kuriuos neįmanoma įžiūrėti ir dar skelbia,kad nemokamai,parazitai prakeikti,vagys.Už surinktą abonentinį mokestį per kelis metus skaitikliai jau seniai atsipirko ir dar galima už surinktus pinigus pakeisti bent tris kartus skaitiklius. Todėl šalto vandens abonentinis mokestis turi būt nuimtas...ar jums aišku valdininkėliai,ar norit linčo teismo?
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių