Kauno valdžios nokautas – ir chorams

Jei miestą valdanti koalicija „Vardan Kauno“ ketvirtadienį per tarybos posėdį palaimins sprendimą, Kaune nebeliks mėgėjų meno – jam planuojama skirti tik 6 proc. prašomos sumos.

Pasikeitė per mėnesį

Vietoj Kauno mėgėjų kolektyvų prašytos daugiau nei 0,5 mln. litų sumos visiems skirta tik 30 tūkst. litų. Dar vasario mėnesį gavusi Kauno mėgėjų meno projektų dalinio finansavimo sąmatą, Lietuvos chorų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė Leokadija Januškienė jame išvydo skirtus 129 tūkst. litų. Nepraėjus nei mėnesiui, ši suma sumažinta iki 10 tūkstančių litų.

L.Januškienė neslepia, kad Kaune gali nebelikti tradicinio, aštuoniolika metų organizuojamo renginio „Pakelkim taurę linksmybių“. Lietuvos chorų sąjungos Kauno skyriaus organizuotas renginys kiekvienais metais sulaukdavo anšlago Kauno filharmonijoje, tačiau šiais metais vietoje prašytų 7000 tūkst. litų neskirta nieko.

Organizatoriai teigė, kad rankos jau nusviro, nes šie pinigai būdavo skiriami salės nuomai.

Kaltino saviškius

„Dabar yra daug kolektyvų, kurių vadovai gauna 200 litų – tai visiška degradacija. Vyksta tokie katastrofiški dalykai, ir situacija nė kiek negerėja. Gabūs žmonės išvažiuoja valstybiniu mastu, chorinis judėjimas yra smukęs. Neturėsim kolektyvų – nebus Dainų šventės, kuri yra įtraukta į UNESCO paveldą. Esu miesto tarybos narys, kalbėjau ne kartą, bandžiau tartis, bet žinote, ką reiškia vienas balsas,“ – apie pokalbį su savo partijos nariais teigė miesto tarybos narys konservatorius, Kauno valstybinio choro vadovas, dirigentas prof. Petras Bingelis.

Jis teigė, kad visą muzikų bendruomenę labai papiktino vasarą organizuojama Napoleono persikėlimo inscenizacija ir jai skiriama įspūdinga suma.

„Napoleonas buvo toks pat okupantas kaip ir kiti. Kiek jie išnešė traukdamiesi iš Lietuvos? Jie plėšė bažnyčias, bet šiandien juos palaikome ir duodame pinigų, o meno kolektyvai, kurie galėtų duoti naudą, miršta. Aš vienintelis kėliau šitą klausimą, tačiau vienas lauke – ne karys“, – skėstelėjo rankomis P.Bingelis.

Renginiams Napoleono I-osios armijos persikėlimo per Nemuną 200 metų sukakčiai paminėti savivaldybė planuoja skirti 250 tūkst. litų.

Šventės nebus?

Dėl visiškai nurėžto finansavimo menininkams, Kauno J.Gruodžio konservatorijoje buvo sušauktas neeilinis Lietuvos chorų sąjungos Kauno skyriaus susirinkimas.

„Klausimas dėl Kauno Dainų šventės pakibo ant plauko. Kolektyvų dalyvaus mažai – neatsiliepė nė vienas vyrų choras, tenka kviesti kolektyvus iš kitų miestų. Kaune turime „Perkūną“ ir „Margirį“, tačiau su jų programa negalėsime dalyvauti Dainų šventėje. Be jų, atsiliepė tik dešimties vyrų choras iš Kretingos, daugiau niekas neatsišaukė“, – apie liūdną Kaune vyksiančios Dainų šventės likimą kalbėjo L.Januškienė.

Susirinkusieji juokėsi iš miesto savivaldybės pateikiamos informacijos – esą mėgėjiškam menui skirta 30 tūkst. litų prieš tai atėmus 109 tūkst. litų. Jie klausė, kuo gali padėti šiame sąraše esantys 500 litų Kauno armėnų bendrijai ar Kauno vokiečių kultūros bendrijai. Tokios sumos skirtos metams, nors prašyta gerokai daugiau.

Kyšo ausys

„Manau, kad mūsų pastangos veltui – vicemeras Stanislovas Buškevičius, kurio nemačiau nė viename mūsų kultūriniame renginyje, daro nesąmones su savo Kino studija. Pamenu, kai anksčiau pakvietimus į mūsų renginius savivaldybės darbuotojai išgraibstydavo – dabar nepaimamas nei vienas kvietimas. Niekam savivaldybėje nebeįdomus aukšto lygio menas, tai kaip tie žmonės gali nuspręsti, kas vertas, o kas ne, kai visiškai šiais dalykais nesidomi?“ – rėžė L.Januškienė.

Būtent Napoleono persikėlimo per Nemuną šventės vienas režisierių – Edvinas Bindokas, Kauno kino studijos direktorius, siejamas su vicemeru S.Buškevičiumi. Tarp Kauno menininkų bendruomenės sklando kalbos, kad nurėžtos sumos nuo kitų meno sričių keliauja į Kauno kino studiją.


Šiame straipsnyje: Kauno valdžiachorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

darius

darius portretas
kinas - jėga, o kiniečiai nenugalima jėga, tad už tikrą kinietį Stanislovą Buškevičių! Į sveikatą.

nepriklausomas

nepriklausomas portretas
Na ka, pradejote nuo Kauno teatru, veliau chorai.kas kiti??? Ir viskas tam nelemtam Kauno kinui. Na, ar apsiraminsite Jus ten.Nu, nepakelsite to Kauno kino, nors ir visas meno istaigas uzdarytumet, ir visus finansavimus atimtumet. Zinote ta patarle:''Ant svetimo skausmo laimes nepastatysi''?Gal tiesiog p.vicemeras ne tuos vadovus kinui paskyre?

Lempa

Lempa  portretas
Napoleono armijos prisdikelimo inscenizacijai, kuri Kaunui kainuos 250 tukst., diriguos E.Bindokas, Stanilovo Buskeviciaus draugelis, Kino studijos direktorius. Yra dar klausimu?
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių