Kauno valdžia sustoti neketina

Kaune jau nugriauti pirmieji nelegalūs garažai, bet miesto valdžia sustoti neketina. Vakar paskelbta, kad įvairių, neaišku kaip iškilusių statinių neliks Senamiestyje ir Panemunėje.

Kantrybė trūko

Pernai Lietuvos teismuose buvo išnagrinėta 51 byla dėl savavališkų statybų. Jas dažniausiai inicijuoja Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Kaune apie tai, kad rengiamasi griauti nelegalius pastatus garsiai kalbama nuo metų pradžios. Pirmieji dėmesio sulaukė nelegalūs garažai. Kovą pradėjus jų griovimą skelbta, kad iš beveik 900 tokių objektų, tik maždaug 100 savininkai sureagavo geranoriškai ir patys juos nusigriovė.

Savivaldybės atstovų teigimu, Kaune netrūksta ne tik garažų, bet ir kitokių negalių statinių, kurių savininkai ne vienus metus ignoruoja teisėtus reikalavimus.

"Metų metus tiek Kauno centre, tiek kituose rajonuose stovi nelegalūs pastatai, kurių savininkai naudojasi įstatymų spragomis ir institucijų neryžtingumu. Man nusibodo klausytis priežasčių, kodėl mes negalime paimti ir sutvarkyti šių šiukšlynų. Užteks tyčiotis iš Kauno ir kauniečių", – pareiškė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Vien Kauno centre yra kelios dešimtys tokių pastatų. Savivaldybės taikiklyje pradžiai numatyti trys neteisėti ar pavojų keliantys pastatai, kuriuos ruošiamasi pašalinti: nelegali pirtis ant Nemuno kranto Panemunės šile, ant valstybinės žemės Kauno senamiestyje esantys neteisėti pastatai ir netoliese griūvantys sandėliukai.

Kompleksas veiksmų

Kauno miesto savivaldybėje statybas reguliuojančių ir prižiūrinčių institucijų vadovams buvo pristatytas planas, kaip artimiausiu metu bus pašalinti neteisėti pastatai. Trys paskelbti taikiniai – toli gražu ne vieninteliai, kurių laukia liūdnas likimas.

Valstybinės teritorijos planavimo ir statybos inspekcijos, Nacionalinės žemės tarnybos ir policijos atstovai pritarė savivaldybės sprendimui. Vakar vykusiame Kauno miesto tarybos posėdyje politikai priėmė protokolinį pavedimą, kuriuo savivaldybės administracijos specialistai įpareigoti kuo skubiau imtis veiksmų.

Tiksli šių trijų skirtingų, tačiau chrestomatinius pavyzdžius atitinkančių pastatų griovimo data nenustatyta. Iki realaus žingsnio dar teks atlikti kompleksą veiksmų: dar kartą išsiuntinėti savininkams perspėjimus, užtikrinti antstolių dalyvavimą, galų gale suorganizuoti griovimo darbus atliekančius žmones ir tam reikalingą techniką. Neoficialiai užsimenama, kad nelegalių statinių turėtų nelikti per porą savaičių.

Imtis įstatymuose numatytų veiksmų, savininkus nuo 2012 m. ragino seniūnijų darbuotojai: klijavo pranešimus apie pašalinimo grėsmę, bet perspėjimai nedavė jokių rezultatų.

Susidarė įspūdis, kad kol realiai nebus nugriauti pirmieji neteisėti statiniai, tol žmonės nepatikės, kad savivaldybė gali taip elgtis. Valstybinėje žemėje stovinčių neteisėtų pastatų savininkai nemoka žemės nuomos mokesčio. Dažnu atveju apleisti statiniai darko miesto vaizdą.

Nepaisė reikalavimų

Vienu iš trijų planuojamu nugriauti objektų tapo pirtis Panemunės šile ant Nemuno kranto. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius dar 2015 m. liepą atliko patikrinimą, kurio metu nustatė, kad ji pastatyta savavališkai.

Nors oficialiai pripažinta, kad ši Nemuno apsaugos zonoje ir pakrančių apsaugos juostoje pastatyta pirtis yra nelegali, ji tebestovi iki šiol. Vakar, kai savivaldybėje buvo priimtas galutinis sprendimas – griauti nelegalią pirtį, "Darna Kūnui" paskyroje socialiniame tinkle "Facebook" buvo kvietimas į Panemunėje vyksiančią kalanetikos treniruotę, o po jos galimybe mėgauti pirties malonumais ant Nemuno kranto.

"Kauno diena" rašė, kad 60 kv. m statinys su erdvia pirtimi, masažo kambariu ir svetaine, iš kurios atsiveria vaizdas į Nemuną pastatyti, esą gavus žodinį buvusio Kauno mero Andriaus Kupčinsko leidimą. Taip tvirtino pirties savininkas, Akademinės kredito unijos narys Vytautas Vitkauskas.

Jis jau nebegalėjo pasinaudoti nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojusia tvarka, kad savavališką statybą galima įteisinti savanoriškai. Statybos įstatymas numato, kad jeigu asmuo, siekiantis gauti statybą leidžiantį dokumentą, prašyme nurodo, kad atliko savavališkus statybos darbus, dėl kurių nėra surašytas savavališkos statybos aktas, statybą leidžiančio dokumento išdavimo procedūros nestabdomos. Asmeniui sumokėjus įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, įstatymo nustatyta tvarka statyba įteisinama.

Statybos inspekcijos Kauno skyriaus pareigūnai dar 2015 m. spalio 23 d. surašė savavalės statybos aktą ir privalomąjį nurodymą pašalinti savivalės statybos padarinius bei išsiuntė pirties savininkui V.Vitkauskui.

Darko Senamiestį

Išsivalyti turėtų ir dalis Senamiesčio. Smalininkų gatvėje stovintys sandėliukai, regis, tuoj nuvirs ant praeivių šioje nedidelėje gatvelėje. Dar 2007 m. pabaigoje Kauno apygardos teismas nustatė, kad keli net valstybinės žemės esantys pastatai yra neteisėti. Nepaisant to, šie nelegalūs ir apleisti statiniai iki šiol išliko nepajudinti.

Kitas objektas, kurio ketinama imtis artimiausiu metu, yra Puodžių g. 14 esantys apleisti sandėliukai. Ant nesuformuoto valstybinės žemės sklypo esantis medinis statinys priklauso keliems savininkams, kurie yra gavę įpareigojimą iki gegužės 31 d. šį statinį nugriauti.

Pradėjo nuo garažų

Praėjusių metų pabaigoje Kauno miesto savivaldybės specialistai suregistravo visus 870 mieste neteisėtai stovinčius garažus. Ant jų buvo užklijuoti informaciniai lapeliai, perspėjantys, kad iki kovo pradžios nenusikėlus garažų, jie bus utilizuoti. Per du mėnesius į perspėjimą sureagavo maždaug 100 kauniečių.

Didžiausia neteisėtų garažų koncentracija yra Petrašiūnų, Žaliakalnio ir Panemunės mikrorajonuose. Nelegaliais garažais vadinami be jokio teisinio pagrindo ant valstybinės žemės stovintys daiktai, kurie nėra nekilnojamasis turtas ir pastatyti neturint tam leidimų.

Savivaldybei paskelbus karą neteisėtai pastatytiems garažams, padaugėjo skelbimų, kuriuose siūloma pirkti garažą – jį nusikelti



NAUJAUSI KOMENTARAI

k

k portretas
nugriaukit nama vaiduokli Sukileliu Tvirtoves al. sankryzoje

bitė

bitė portretas
spėkit, kam atiteks nugriautų pastatų žemė, ypač Žaliakalnyje, Senamiesty, Panemunėj.... Manot, kad dėl miesto grožio tai daroma?

Teisuolio kaimynas

Teisuolio kaimynas portretas
Jei statinys ne milijonieriaus- tai griaukite nebijodami! Ką vargšas gali padaryti....tik milijonierių nelieskite
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių