Kauno valdžia elektrinės pardavimui nebeprieštarauja

Neoficialiomis žiniomis, Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) jau nebepriklauso „Gazpromui“. Miestą valdantys politikai  tam žada nebeprieštarauti.

Pardavimo oficialiai nepatvirtino

Ketvirtadienį uždarame Kauno savivaldybės tarybos posėdyje KTE akcijų pardavimą apsvarstyti susirinkusius tarybos narius pasiekė neoficiali žinia, kad akcijų pardavimo-pirkimo sutartis jau pasirašyta. Todėl naujuoju KTE savininku reikia vadinti nebe „Gazpromą“, o „Clement Power Venture“, kurios akcininkas yra Rimandas Stonys.

„Galima sakyti, kad taip, bet negaliu tokios informacijos oficialiai atskleisti. Yra tam tikri konfidencialumo susitarimai. Palaukite, kol viskas bus įregistruota Registrų centre“, – į klausimą, ar akcijų pardavimas jau įvykęs, atsakė R.Stonys.

Nieko nauja nesužinojo

„Kauno energija“ akcijų pardavimo sąlygas apsvarstė ir sandoriui pritarė dar liepos mėnesį, tačiau šiuo sprendimu labai nepatenkinti liko savivaldybės taryboje daugiausiai narių turintys konservatoriai. Jie teigė, kad sprendimas buvo priimtas įtartinai skubotai, o sąlygos nėra pačios geriausios.

Ketvirtadienį su sąlygomis buvo supažindinti visi tarybos nariai. Neeiliniame tarybos posėdyje buvo leista pasilikti tarybos nariams, suinteresuotų pusių atstovams, kai kuriems administracijos darbuotojams, net tarybos sekretoriatui, tačiau išprašyti žiniasklaidos atstovai, nes posėdyje buvo atskleista konfidenciali informacija.

„Nieko naujo nesužinojom, kalba tą patį, kas žurnalistams buvo pasakyta prieš savaitę ar dvi“, – neištvėręs parūkyti iš posėdžių salės išsliūkino jaunalietuvis Aušrys Kriščiūnas.

Pakeitė pardavimo sąlygas

Po posėdžio Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas triumfuodamas pareiškė, kad per kelias valandas išsiderėjo daugiau, nei „Kauno energijos” valdyba per kelis mėnesius.

„Miesto tarybos noras buvo išsiderėti maksimaliai geras sąlygas miestui. Tai ir pavyko padaryti“, – sakė meras.

R.Stonys sutiko pakeisti dvi akcijų pirkimo-pardavimo sutarties sąlygas. Anksčiau buvo suderėta, kad ateinančius kelerius metus „Kauno energija“ iš KTE turės pirkti bent 50 proc. miestui reikalingos šilumos energijos. R.Stonys sutiko, kad sutartyje įsipareigojimo pirkti šilumos energiją iš KTE neliktų. Taip pat sutarta pakeisti punktą, kuriuo KTE akcijų pirkėjai buvo įsipareigoję investuoti 10 mln. litų į šilumos tinklus. Sutarta, kad šios investicijos gali būti nukreiptos į kitą miesto infrastruktūrą.

Šie du punktai didelės reikšmės greičiausiai neturės, nes naujieji akcininkų savininkai buvo įsipareigoję investuoti tą pačią sumą, o per artimiausius kelis metus naujų šilumos gamintojų, kurie sugebėtų pagaminti bent pusę Kaunui reikalingos šilumos, tikrai neatsiras. Tad didžiąją dalį energijos „Kauno energija“ vis tiek pirks iš KTE.

„Mes su tomis sąlygomis sutinkame. Energetikos profesionalai supranta, kad Šilumos įstatymas yra aukščiau už mus. Jei šiandien atsiras, kas už mus pigiau gamins šilumą, mūsų sutartys neteks galios“, – dėl sąlygų pakeitimo nesispyriojo R.Stonys.

„Taip, kitų didelių jėgainių nėra, bet tai nereiškia, kad nereikia kurti konkurencinės aplinkos. Tai signalas visiems gamintojams, kad Kaune šilumos tiekimo rinka yra liberali ir visi gali investuoti“, – sakė A.Kupčinskas.

A.Kupčinskas sakė, kad akcijų perdavimui nebetrukdys, taip pat dirbtinai nestabdys naujos biokuro katilinės statybų. Statybų salygų iš Kauno savivaldybės laukiama nuo pavasario. R.Stonys su A.Kupčinsku žada pasirašyti susitarimą, kuriuo miesto vadovas įsipareigotų nebekaišioti dirbtinių pagalių į KTE vystymo planus.

Pakeis valdybą ir stebėtojų tarybą

Kauno savivaldybės tarybos nariai ne tik susipažino su akcijų pardavimo sąlygomis, bet ir pritarė protokoliniam sprendimui atšaukti neįtikusius „Kauno energijos“ valdybos ir stebėtojų tarybos narius.

„Negalime neįvertinti „Kauno energijos“ valdybos ir stebėtojų tarybos veiksmų.

Jų nariai priėmė skubotus sprendimus, nesiderėjo dėl monopolijos panaikinimo“, – rėžė A.Kupčinskas.

„Visas šitas trijų valandų cirkas ir buvo skirtas tik „Kauno energijos“ valdybos ir stebėtojų tarybos nušalinimui", – mano Darbo partijos frakcijos seniūnas Gintaras Furmanavičius.

Pats A.Kupčinskas ne kartą yra sakęs, kad akcijų pardavimas „Clement Power Venture“ yra teisėtas, tačiau dėjo pastangas, kad jį sustabdytų. Dėl to kilo įtarimų, kad kažkam brangiai šilumą kauniečiams parduodantis „Gazpromas“ yra geriau, nei pigesnį biokurą ketinantis naudoti „Clement Power Venture“.

„KTE akcijų pardavimas nėra naudingas mažiems šilumos gamintojams. Kuo brangiau šilumą gamina dominuojantis gamintojas, tuo mažiesiems gamintojams yra geriau“, – teigė R.Stonys.

R.Stonys tikino, kad Kaune šilumą galima atpiginti ketvirtadaliu.

„Clement Power Venture“ į biokuro katilus žada investuoti iki 300 mln. litų.


Šiame straipsnyje: KTEKauno energijaGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

o kur bakas

o kur bakas portretas
karčiauskas pasirašė sutartis? o kur bakas-KRŪMUOSE?

Savivaldybė

Savivaldybė portretas
Parduos ofšorkei, ta išnyks, kreipsis į teismą, teisėjai dundukai, apie užsienio firmas nusimano kiek kiaulės apie debesis, tuo šita istorija baigsis. Statysime geležines krosneles ir šildysimės malkomis.

SLAPTAI

SLAPTAI portretas
aišku, kai daroma didelė afiora, visada įjungiami saugikliai, kad kuo mažiau asmenų apie tai žinotų, TAI VADINAMA KONFIDENCIALUMU
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių