Kauno vaikų darželiuose – aibė pažeidimų

  • Teksto dydis:

Šiais metais Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento specialistai Kauno mieste ir rajone periodinės kontrolės metu patikrino 111 ikimokyklinio ugdymo įstaigų. 97-iose jų rasta pažeidimų, už kuriuos 37-ioms įstaigoms buvo paskirtos administracinės nuobaudos.

Patikrinimų metu dažniausiai buvo nustatyti šie higienos normos pažeidimai:

46-iose ugdymo įstaigose grupės formuojamos iš didesnio vaikų skaičiaus;

14-oje ugdymo įstaigų vienam vaikui tenkantis grupės plotas yra mažesnis negu reglamentuojamas higienos normoje;

19-oje ikimokyklinio ugdymo įstaigų langai be ribotuvų;

18-oje ugdymo įstaigų patalpų sienos, grindys ar lubos nėra lygios, o jų apdaila nėra lengvai valoma;

15-oje ugdymo įstaigų sporto salės langai ir / ar šviestuvai neapsaugoti nup atsitiktinių kamuolio smūgių;

14-oje ikimokyklinio ugdymo įstaigų kai kuriose grupėse tualetai įrengti ne kabinose.

Šiais metais buvo gauti trys skundai dėl ikimokyklinių įstaigų veiklos, du iš jų pasitvirtin.o. Vienoje įstaigoje žiemos metu patalpų temperatūra buvo per žema, kitoje įstaigoje patalpų įrengimas neatitiko higienos normos reikalavimų.

Pasak NVSC Kauno departamento vyriausiosios specialistės Žydrūnės Viselgaitės, labiausiai verčia nerimauti tai, kad šiais metais, kaip ir pernai, buvo užfiksuota nemažai pažeidimų, kurie nesusiję su papildomomis išlaidomis, be to, ikimokyklinio ugdymo įstaigos prieš dešimt darbo dienų buvo informuotos apie periodinės kontrolės datą. Nepaisant to, dešimtyje ugdymo įstaigų kiekvieno vaiko lova ar čiužinys ar patalynė ženklinama ne tuo pačiu ženklu ar numeriu kaip ir vaiko rankšluostinė, devyniose įstaigose smėlio dėžės, jomis nesinaudojant, neuždengiamos, taip neapsaugant jų nuo užteršimo, septyniuose lopšeliuose – darželiuose grupių patalpos buvo nešvarios, taip pat septyniose ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo užfiksuoti patalpų sienų, lubų, grindų defektai ar pelėsis, galintys turėti įtakos vaikų sveikatai ir saugumui.

Specialistė Ž. Viselgaitė pataria, pastebėjus higienos normos pažeidimų ar turint nusiskundimų, raštu informuoti NVSC Kauno departamentą, nurodant objekto pavadinimą, adresą, kitus kontaktinius duomenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaliause

kaliause portretas
paiurekit kokie pazeidimai darzelyje 7 nykstukai siulu gatveje. neaisku kas dirba, kas valgyt verda, o elgesys su vaikais, tai kaip konclageryje.

dar

dar portretas
Taip is visuomenes sveikatos centro ateina moterys be etiketo taisykliu. Mandagumo jokio! I grupe ateina su lauko batais! O ten vaikai zaidzia ir sliauzioja ant zemes! Visada pasipute, piktos! Tik jos zino viska, o aukletojos sunio vietoj laikomos! Ligoninese tokio sterialumo nera, kaip darzeliuose. Aukletojos ir zmones, baige mokslus ir mandagumo visada su jomis laikosi, o jos ateje tik piestuku raso ir jokiu pasiaiskinimu neklauso. Aukletoja viena su 22 vaikais grupeje. Visokiu situaciju buna. Negi zinant, kad jos ateis, vaikus susodint ant keduciu ir paduot po knyga, kad dulkiu nekeltu!? Noretusi gerb. specialisciu ir ju vadovu paprasyti elgtis pagarbiai, laikytis etiketo. Ir visada viskas tiks! Tegu savivaldybe ne liezuviu mala, kad pinigu skirta remontams, baldams, higienos reikmems ir kt. Daug vaiku tevai padeda ir nuperka(remontai, baldai, zaislai, roletai langams, kitos reikmes). Darzeliai nepajegu viska padaryt! Po desimt grupiu darzeliuose, o pinigu kiek skiria vienam?

Ir dar

Ir dar portretas
Jei jau taip stropiai tikrina plota vienam vaikui, tai gal kito patikrinimo metu sugalvos skaiciuoti tik neuzstatyta grupes plota. Dar nearti durnumo dirvonai...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių