Kauno vaikams – unikali tarptautinė patirtis

Kauno vaikų darželių auklėtojai rado būdą, kaip mažuosius kauniečius supažindinti su kitų šalių kultūra. Vaikai galėjo ne tik prabilti kitomis kalbomis, bet ir paragauti egzotiškų gėrybių.

Kultūrų įvairovė

Kauno sanatorinis lopšelis-darželis "Pušynėlis" kartu su Karmėlavos lopšeliu-darželiu "Žilvitis" įgyvendina tarptautinį kultūrinių mainų projektą "Vaikų misija: Europa be sienų". Tai pirmasis projektas Lietuvoje, kai pagal "Erasmus" programą į įvairias kultūrines patirtis įtraukiami darželinukai. Iki tol Europos šalių kultūrinių mainų programos buvo prieinamos tik mokykloms ir universitetams, o kauniečiai nusprendė pabandyti kultūrinius ledus pralaužti dar kol vaikai lanko darželį.

"Galbūt anksčiau tarptautiniuose projektuose dalyvaudavo tik mokyklos, nes darželiuose trūksta anglų kalbos mokančių pedagogų. Todėl mes labai džiaugiamės, kad laimėjome ir galime gauti įvairios patirties iš kitų Europos šalių", – sakė "Pusynėlio" priešmokyklinio ugdymo pedagogė Rasa Jankauskienė.

Į Kauną atvyko penkiolikos užsienio darželių auklėtojų iš Airijos, Prancūzijos, Portugalijos, Italijos, Graikijos, Turkijos ir tolimos Reuniono salos, esančios Indijos vandenyne.

Kauno darželio auklėtoja pastebėjo, kad šis projektas padeda vaikams nuo mažens pažinti kitos kultūros žmones ir laikyti juos savais draugais.

"Dabartiniais laikais žmonės migruoja, Europoje yra pabėgėlių. Narūralu, kad kyla nerimas, kai tu nežinai, kas atvažiuoja. Mūsų tikslas – kad vaikai susidraugautų su kitų šalių žmonėmis, suartinti jų kultūras, kad vieni kitų nebijotų", – projekto idėją pristatė "Pušynėlio" pedagogė.

Mūsų tikslas – kad vaikai susidraugautų su kitų šalių žmonėmis, suartinti jų kultūras, kad vieni kitų nebijotų.

Projekto dalyviai ne tik mokosi užsienio kalbų, bet ir rengia tradicinio maisto savaites, žaidžia įvairių kultūrų žaidimus.

"Pušynėlio" direktoriaus pavaduotoja ugdymui Erika Liaukonienė pasakojo, kad į svečius atvyko tik kitų šalių darželių auklėtojai, o jų auklėjami vaikai su mažaisiais kauniečiais bendravo per internetą. Darželinukų išvykos į kitas šalis yra sudėtingos, juolab ne visi tėvai išleistų savo vaikus į nepažįstamą šalį, todėl tikimasi, kad atvykę pedagogai perteiks lietuviškas subtilybes savo darželiuose. E.Liaukonienė įsitikinusi, kad tai padės kurti bendras tradicijas.

Kalbų pamoka

Visos projekte dalyvaujančios šalys turėjo atlikti kelias užduotis. Tiek Kauno, tiek Turkijos, Prancūzijos ir kitų partnerių darželiai rengė kalbų dienas. Mažieji europiečiai turėjo išmokti svetimos kalbos ir taip prisiliesti prie kitos kultūros.

"Buvo labai smagu klausyti, kaip vaikai prancūziškai skaičiuoja iki penkių, pasako pagrindinius žodžius, pasisveikina. Žinoma, įdomiai skambėjo ir užsienio darželinukų lietuviškai tariami žodžiai", – pasakojo darželio "Pušynėlis" pedagogė R.Jankauskienė.

Projekto šeimininkams pritarė ir darželio auklėtoja iš Graikijos. Ji tikino, kad vaikai, mokydamiesi lietuvių kalbos, pastebėjo ir panašumų, tai sukėlė daug teigiamų emocijų vaikams.

"Man buvo smagu pamatyti, kaip mokomasi Lietuvos darželiuose, ir tai pritaikyti savo šalyje. Mūsų darželinukai tarė "ačiū", o tai labai panašiai skamba, kai mes nusičiaudime ir pasakome "į sveikatą". Buvo tikrai smagu. Vaikai noriai ieškojo bendrų ryšių, – pasakojo Graikijos interaktyvios europietiškos mokyklos pedagogė Vichi Alderson.

Atliktos užduotys

Be kalbų pamokėlių, užsienio vaikai turėjo paruošti tam tikras užduotis, kurios pirmojo susitikimo metu pristatytos Kauno sanatoriniame darželyje "Pušynėlis". Projekte dalyvaujančių šalių darželinukai turėjo išmokti šokti tradicinius lietuvių liaudies šokius, dainas, pasakas. Kai kurios šalys karpė karpinius ir šventėms puošė langus. Darželių auklėtojai buvo sužavėti ir tikino, kad į lietuviškos kultūros pasaulį vaikai pasinėrė su malonumu.

"Tai labai įdomu, nes visiškai skirtingai, nei mes darome. Vaikai buvo labai susijaudinę, kad gali daryti jiems neįprastus dalykus", – sakė svečias iš Reuniono Liudavikas L.T.Shee.

"Mes atsiųstą užduotį panaudojome kaip įkvėpimą vaikams. Mums teko išmokti šokį "Oira", tad tai integravome į savo kasdienę veiklą. Vaikams šis šokis labai patiko, jie nuolat klausinėjo, ką mokysimės toliau, ką mes atsivešime iš Lietuvos ir pasidalysime su jais", – pridūrė jis.

Kitame projekto etape darželinukai gaus užduotis iš Reuniono salos, tad ir kauniečiai galės tiesiogiai prisiliesti prie kitokios kultūros. Vėliau darželiams kultūrines užduotis atsiųs ir kitos projekto partnerių šalys.

Mažiuosius kauniečius suintrigavo ir svečių atvežtos dovanos – tarp jų ir egzotiškų vaisių pintinė.

"Vaikai pirmą kartą paragavo drakono vaisių, kuriuos atvežė iš Reuniono salos. Juk tokių vaisių jie net nėra matę, todėl liko labai sužavėti", – sakė Kauno sanatorinio lopšelio-darželio "Pušynėlis" direktorė Ilona Ališauskienė.

Mes lankėmės Trakuose, ten buvo užšalęs ežeras. Aš pirmą kartą ėjau ant užšalusio vandens – ledu. Buvo baisu, bet labai smagu.

Klimato permainos

Projekte dalyvaujančiose šalyse šiuo metu šilta. Kai kurie žiemos nebuvo matę, todėl svečiams tai tapo iššūkiu.

"Aš niekada nebuvau Baltijos šalyse ar kur nors šiaurėje. Aš pripratusi prie graikiškos oro temperatūros. Buvau išsigandusi, kad mano drabužiai bus per ploni, nes neturėjau jokio supratimo, kas yra minusinė temperatūra ir koks jausmas, kai būni lauke, – įspūdžiais dalijosi V.Anderson. – Man taip pat buvo įdomu, kaip tokiame ore išbūna darželinukai, nes Graikijoje vaikai nuo žemesnės temperatūros yra šiek tiek apsaugoti, nes skirtingai suprantame galimybę tyrinėti aplinką. Manau, kad mes turėtume savo šalyje taip pat vaikus dažniau leisti į vėsesnį lauką."

"Tai nuostabu. Mes lankėmės Trakuose, ten buvo užšalęs ežeras. Aš pirmą kartą ėjau ant užšalusio vandens – ledu. Buvo baisu, bet labai smagu", – apie potyrius kabėjo darželio auklėtojas iš Reuniono salos.

Visas "Vaikų misija: Europa be sienų" projektas bus įgyvendintas iki 2018 m. Per tą laiką pedagogai aplankys projekte dalyvaujančias šalis, o vaikai susipažins su skirtingomis kultūromis ir įgaus unikalios kultūrinės patirties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rokuciuu

Rokuciuu portretas
Tai, Rokuti, vadinasi, nemokate "garsinti istaigos vardo" (girtis) :)

Jurgita

Jurgita portretas
Autore, išsitaisykit klaidas ir pasidomėkit apie l/d " Rokutis". Jie šią programą seniai turi! Pasitikrinkite faktus!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių