Kauno vaikai knygas skaito apleistoje bibliotekoje

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kol ūžia pasipiktinimai dėl apleisto tarpukario architektūros perlo K.Donelaičio gatvėje, mažieji Kauno skaitytojai traukia į čia įsikūrusią biblioteką, kurioje vaikų piešiniai pridengia dešimtmečius dažų nemačiusias sienas.

Vaizdas negąsdina?

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje daug kalbų apie apverktiną įspūdingo Europos paveldo ženklu pažymėto pastato K.Donelaičio gatvėje būklę ir lietaus laistomus bei pelėsio graužiamus istorinius spaudinius. Tame pačiame pastate, kur įsikūręs Kauno apskrities viešosios bibliotekos (KAVB) Senųjų ir retų spaudinių skyrius, dar veikia ir Vaikų literatūros skyrius, kurio senas duris kasdien varsto kelios dešimtys mažųjų skaitytojų. Tos durys išties įspūdingos, tik briaunuoti stiklai jau kone visi sutrūkę.

Pravėrus jas, pasitinka sovietmečio grimasos – laiptai, apjuosti tvirto, tarpukario laikus menančio turėklo, veda į užmūrytą sieną. Už kitų juodų durų atsiveria vaikiškų knygų pasaulis, bet jausmas toks, lyg lankytumeisi kokiame nors senokai pamirštame muziejuje. Jeigu ne maloniai sutinkančios darbuotojos, sunku būtų suprasti, kad vaikai čia noriai eina skaityti knygų.

"Skaitytojus aptarnauja penkios darbuotojos. Šiuo metu turime 2 133 registruotus skaitytojus, kurie skaito mūsų knygas. Vasarą jų būna daugiau negu mokslo metais, nes vaikai renkasi mokytojų rekomenduojamas knygas. Ypač stropūs – pradinukai. Dabar apsilanko apie 70–80 vaikų per dieną. Būna, kad lankytojų skaičius perkopia ir 100 per dieną", – džiaugėsi vyriausioji bibliotekininkė Jadvyga Staugaitienė.

Jos kolegė vyresnioji bibliotekininkė Regina Klementavičienė atkreipė dėmesį, kad mažyliams skirtos knygelės įkurdintos namukus primenančiose lentynose. Koridoriuje langą, už kurio yra Naujamiesčio arka, kažkada papuošė ir niūrų vaizdą pagyvino dailininkas Vytautas Tamoliūnas. "Lubos ir sienos pas mus nevarva, nes čia – pirmas aukštas. Remontų niekas nedarė jau daug metų, bet yra daug gražių dalykų – rengiame vaikų piešinių ir darbelių parodas. Jie pridengia senas sienas", – neslėpė J.Staugaitienė.

Tik vienas kompiuteris

Vaikų bibliotekos darbuotojos sakė, kad dažniausiai vaikai renkasi užsienio literatūrą – domina fantastika, siaubo ir nuotykių knygos. "Visada būna populiarūs bestseleriai, kurie atsiranda ir išnyksta. Dabar iš tokių – serijų "Žvalgo mokinys" ir "Minecraft" knygos. Be abejonės, ant bangos – nevykėlio istorijų autorius Jeffas Kinney'us ir jo "Nevykėlio dienoraščio" serija", – jaunųjų skaitytojų skonį atskleidė R.Klementavičienė.

Savo skaitytojus turi ir Lietuvos autorių knygos. "Oi, lydere galima laikyti Linos Žutautės Kakę Makę ir visas knygas su šia personaže. Visada ieško tų knygų, kurios renkamos metų knygos rinkimuose. Populiarūs autoriai Kęstutis Kasparavičius, Vytautas Račickas, Vytautas V.Landsbergis, Renata Šerelytė", – vardijo bibliotekininkė.

Moterys atkreipė dėmesį, kad knygų galima paimti vaikams nuo gimimo – yra ir lytėjimo, ir garsinių, ir su staigmenomis. Tarp skaitytojų yra daugiau kaip 200 ikimokyklinukų. Kartais tėvai mažylių neregistruoja, bet knygų jiems parneša čia skaitantys broliai arba seserys.

Regionuose bibliotekos vilioja vaikus kompiuteriais ir interneto prieigomis. Ar Kaune tai nepopuliaru? "Turime vieną darbo vietą prie kompiuterio. Skaitykla su kompiuteriais yra antrame aukšte, kur Senųjų ir retų spaudinių skyrius. Ten vaikų prie kompiuterių visada pilna. Kartais net laukia eilėje, kad galėtų pažaisti, nes tėvai namie tikriausiai neleidžia", – pasakojo J.Staugaitienė.

Kompensuoja malonios darbuotojos

Ar lankytojams nekliūva vargana bibliotekos aplinka? "Stengiamės bendrauti su savo skaitytojais, ir tėvai sako, kad sukuriame jaukią aplinką. Aišku, norėtume ir mes gražių patalpų. Lankiausi bibliotekoje Marijampolėje, tai net akys iššoko, kaip ten viskas modernu, patogu, gražu", – palygino R.Klementavičienė.

J.Staugaitienės manymu, į Vaikų literatūros skyrių ateina vaikai, kurie dažniausiai jau žino, ką nori skaityti, ieško knygų, kurias matė knygyne. "Knygos dabar brangios, todėl ir skaitytojų pas mus tik daugėja. Galime pasigirti knygų gausa, naujausių perkame ne po vieną egzempliorių, kad vaikams netektų laukti eilėse dėl norimos perskaityti knygos. Neretai tėvai, kurie patys čia vaikystėje skaitė, atveda savo vaikus ir nustemba, kad čia viskas taip pat", – šyptelėjo bibliotekininkė.

Kitiems reikėjo labiau?

"Ar tikrai nėra galimybių, kad Kauno vaikai skaitytų knygas moderniai įrengtoje, šviesioje, patrauklioje bibliotekoje?" – teiravomės KAVB direktoriaus pavaduotojos metodikai Inos Palaikytės.

"Žiniasklaidos dėmesys pastaruoju metu sukėlė nuoskaudą, kad toks dėmesys pastatams, o žurnalistų praktiškai nedomino, kas tuose pastatuose vyksta, kadangi mes dirbame tikrai ne blogiau už kolegas gražiose bibliotekose. Tas pastatas įstaigos veiklai mažiau svarbus negu žmonės, kurie jame dirba", – tikino I.Palaikytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O gal

O gal portretas
tiesiog laukiama, kol bibliotekos pastatas subyrės, kad būtų galima kokį stiklainį toje vietoje pastatyt?

Klausimas valdininkams

Klausimas valdininkams portretas
O kodėl uždaromi padaliniai??? Tik nepradėkit apie pinigų taupymą! Tiesiog kvaila, netoliaregiška politika. Bibliotekų reikia ne mažiau nei yra. Nešvaistykit pinigų kur nereikia, užteks ir svarbiems dalykams.

to As

to  As portretas
o tai tas kitas, Radastų g. pastatas su kultūra nieko bendro neturi?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių