Kauno tvirtovės parkas švenčia pirmąjį gimtadienį

Visus fortus apjungęs Kauno tvirtovės parkas švenčia pirmąjį gimtadienį. Per vienerius metus nuveikta visai nemažai: aptvarkyti keli fortai, pradėta ir pačių tvirtovių perėmimo procedūra.

Ką pavyko įgyvendinti?

Antradienį Kauno tvirtovės parkas neoficialiai pažymėjo pirmąjį savo gimtadienį. Vaizdingoje Kauno vietoje, Kėdainių g. esančiame stebėjimo poste susirinko ne tik fortiečiai, bet ir fortų ateities vizija tikintys projekto partneriai. Kauno tvirtovės parko direktorius Valdas Rakutis tikino, kad šią vietą pirmajam gimtadieniui pasirinko neatsitiktinai. Kai buvo rengiamas dviejų dienų dviračių žygis po visus fortus, žygio dalyviai užsuko ir į Kėdainių g. Daugeliui labai patiko, nes atsivėrė viso Kauno panorama.

Renginio metu istorikas vardijo, kokius darbus pavyko nuveikti per metus. Anot V. Rakučio, darbai buvo vykdomi keliomis kryptimis – kelių fortų pagrindiniai tvarkymo darbai bei objektų perėmimas.

„Pirmiausia mūsų užduotis buvo paleisti Teritorijų tvarkymo skyrių. Nuo praeito rudens buvo atrenkami žmonės ir jie padarė nemažą darbą, nepaisant to, kad finansavimas atsirado tik birželio mėnesį. Žmonės tvarkė III ir IV fortus. Tiksliau – juos aptvarkė, kad būtų saugu ir atsivertų jų vaizdas“, – sakė pašnekovas.

Dviejuose fortuose darbininkai ne tik apgenėjo medžius, uždarė pavojingus šulinius, įrengė apsaugines tvoreles, bet taip pat ir įrengė informacinius stendus. Kaip pasakojo V. Rakutis, informacinės lentos leidžia lankytojams susipažinti su objektu ir pripažinti jį vertybe.

„Sutvarkius aplinką, sumažėja ir šiukšlių bei galimų nelaimingų atsitikimų. Žinoma, plotai labai dideli, tad pradžioje uždengiame pagrindines vietas“, – tikino Kauno tvirtovės parko vadovas.

Čia darbo yra dešimtmečiui, tad nesinorėjo iššvaistyti jėgų, o kaip tik dirbti kryptingai, daryti kuo mažiau klaidų.

V. Rakutis sakė, kad kai kur pastatė ir duris. Be to, teko paeksperimentuoti ir su fortų drenažo sistema. Dažniausiai drenažo sistema yra įrengta, tačiau joje pilna šiukšlių. „Su ekskavatoriumi atidarome vandens griovelius ir tada visa drėgmė suteka ten, kur reikia. Grioviai iš pelkių virsta sausa vieta, kur galima vystyti veiklą“, – apie procesą pasakojo istorikas.

Kitas svarbus pirmųjų metų darbas – pačių fortų perėmimas iš valstybės į Kauno tvirtovės parko rankas. Kol kas fortus iš Turto banko paėmusios Kauno ir Kauno rajono savivaldybės, tad dabar vyks fortų perdavimas viešajai įstaigai. V. Rakutis tikisi, kad visi fortai ir įvairūs įtvirtinimo elementai Kauno tvirtovės parko rankose bus maždaug po mėnesio.

„Tai buvo ilga procedūra. Savivaldybės turėjo kreiptis į Turto banką, įtikinti jį, kad padėtų. Fortai bus perduoti mums patikėjimo teise, tada prasidės didelis darbas, nes reikės viską inventorizuoti – ne visi statiniai yra įregistruoti“, – sakė fortų entuziastas.

Anot jo, per metus pavyko padaryti ir dar vieną svarbų darbą – įsteigti Tvirtovės akademiją. Mokslininkai ruošia Kauno fortų žemėlapį, kuriame bus pažymėti visi objektai ir jų tikslūs pavadinimai. Žemėlapyje atguls ne tik esami, bet ir buvę įtvirtinimų pastatai.

Užklupę iššūkiai

V. Rakutis pasakojo, kad pirmaisiais metais sunkiausia buvo atsirinkti darbų prioritetus. „Čia darbo yra dešimtmečiui, tad nesinorėjo iššvaistyti jėgų, o kaip tik dirbti kryptingai, daryti kuo mažiau klaidų“, – tikino Kauno tvirtovės parko vadovas.

Anot jo, darbus apsunkino ir tai, jog kai kurie objektai nėra niekur įregistruoti, tad teoriškai – jie neegzistuoja, nors realiai yra įtvirtinimai ar jų liekanos. Pavyzdžiui, VIII fortas miesto plane nėra pažymėtas. Jo vietoje – tuščia skylė.

„Yra ir tokių objektų, kurie neturi registrinių duomenų, tad mes juos renkame ir kai bus perimti fortai, reikės perimti ir įvairius stebėjimo postus, baterijas ir pan., tada jiems formuoti sklypus. Vyrauja tam tikras chaosas, nes nebuvo supratimo, kas yra statiniai, tad dabar kalbame apie žemės architektūrą, kur, pavyzdžiui, redutas yra vienas statinys su pylimais, o ne tik betoniniai gabalai. Laukia dideli darbai, bet mes tikrai stojamės ant kojų“, – kalbėjo V.Rakutis.

Anot jo, parkas per metus gali tvarkyti apie šešis objektus: tris, kuriuos pradėjo praėjusiais metais bei dar tiek pat pradėti naujai tvarkyti. Tačiau reikėtų didesnės darbininkų komandos – šiuo metu žmonės fiziškai pervargsta, nes fortų tvarkymo darbai niekaip nesibaigia.

Kas galėtų įsikurti?

Kauno tvirtovės parko vadovas tikino, kad išoriškai šiek tiek aptvarkius fortus, pradėtas kitas etapas – organizacijų, kurios galėtų įsikurti forte, paieškos.

„Tai yra tokie žmonės, kurie fortuose kažką darys. Į pirmą fortą žada ateiti žirgynas. Kitur gal atsikels įvairios įstaigos, mūsų fortų įgulos prisiglaus. Mums svarbiausia, kad vieta būtų gyva. Kol kas šiam momentui negalime tikėtis didelių nuomos pinigų, nes ten dar nėra už ką ją imti, nes tikrai dar objektai nėra sutvarkyti. Kada ten pradės kažkas veikti, bus gyvybė, žmonės nustos šiukšlinti, paišyti sienas ir panašiai“, – kalbėjo V. Rakutis.

Anot jo, V forte jau seniai veikia dažasvydis, įvairius fortų dangčius gaminanti bendrovė „Fortifikacija“ taip pat yra išreiškusi norą ateiti į I fortą. Planuose yra VI forto dalį užleisti Vytauto Didžiojo Karo muziejaus technikos ekspozicijai.

„Matome viziją, kad III ir IV fortas ir toliau liks mūsų parko veiklai. III forte planuojame daryti edukacijų centrą, kur galėtų vaikai rinktis į dienos ar vasaros stovyklas. XI forte kartu su Aleksandro Stulginskio universitetu galvojame daryti stovyklavietę, nes ten yra tokia vandeniu apsupta sala“, – planus dėstė V. Rakutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
Pagarba entuziastams. Tik kyla klausimas, ką gi veikia turto bankas?

skaitytoja

skaitytoja portretas
Galiu pasakyti tik viena - Šaunuoliai!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių