Kauno turizmo sezonas: pramogos kiekvienam

Ekspertai intriguoja, kad šią vasarą Kaune kiekvienas turistas atras pramogų, naujų veiklų, tačiau galės rinktis ir laiko patikrintus maršrutus. Pagrindinis akcentas svečiams – kaunastiškos patirtys.

„Kaunastiški topai“

Sušilęs oras vėl pažadino norą keliauti. „Kauno diena“ pasidomėjo, kaip miestas šiemet bandys vilioti turistus ir kokių pramogų siūlys. Pasak turizmo specialistų, Kaune kiekvienas atras, ką įdomaus nuveikti. Pasižvalgyti po apylinkes raginami ir patys kauniečiai.

„Kaune vasaros turizmo sezonas, galima sakyti, jau prasidėjo. Drąsiai teigiame, kad tiek miestiečiams, tiek miesto svečiams veiklų ir pramogų tikrai netrūks. Neoficialus mūsų šio vasaros sezono šūkis – Kaune kiekvienas turės veiklos: ir šeimos su mažais vaikais, ir pramogų ieškančios kompanijos ar vyresni lankytojai atras kažką ypatingo ir nepamirštamo – nuo nesibaigiančio žydėjimo Botanikos sode iki kultūros festivalių gausos, įdomiausių muziejų, gatvės meno kūrinių ar ekskursijų“, – teigė „Kaunas IN“ vadovas Tadas Stankevičius.

Jis nurodė, kad Kauną pažinti norinčių smalsuolių laukia ir laiko patikrintos ekskursijos, ir naujovės.

„Artėjant Eurolygos finalinio ketverto turnyrui kilo natūralus klausimas: kokius finalininkus atrinkti į lankytinų Kauno vietų sąrašą? Taip gimė naujasis, netrukus dienos šviesą išvysiantis maršrutas „Kaunastiški topai“, kuriame – svarbiausi objektai, skaniausi kąsneliai ir gaiviausi gurkšneliai, daugybė kitų įdomybių, kurių kol kas neišduosime, mesdami iššūkį susipažinti su mūsų naujuoju maršrutu ir galbūt nustebti pamačius Kauną kitoje šviesoje“, – intrigavo pašnekovas.

Turizmo ekspertas pažymėjo, kad turistams bus siūloma pakeliauti ir gatvės menu pažymėtais takais, ir išbandyti skonių, ir pasižvalgyti po tarpukario perlus. Šie maršrutai turistams tikrai pažįstami, jau tapę Kauno identiteto pavyzdžiais.

„Šių metų tikslas – palaikyti pusiausvyrą tarp klasika tapusių pažintinių ekskursijų, per porą valandų atskleidžiančių Kauno unikalumą ir savitumą, ir teminių maršrutų tiems, kurie nori Kauną pažinti giliau ir nuodugniau.

Bet kokiu atveju sekite naujienas feisbuko paskyroje „Kaunastika“, interneto svetainėje visit.kaunas.lt arba užsukite į turizmo informacijos centrą Laisvės alėjoje ir atraskite sau maloniausią būdą pažinti Kauną“, – kvietė T. Stankevičius.

Nuotaika: turistus domina ir mieste vykstantys renginiai. Regimanto Zakšensko, Vyčio Šulinsko nuotr.

Ar sugrįžo turistai?

Pastaraisiais metais Kauno turizmo sektorius turėjo iššūkių. Kelionės buvo apribotos dėl koronaviruso pandemijos, pernai prasidėjęs karas Ukrainoje išgąsdino dalį turistų atvykti ir į Lietuvą. Dienraštis teiravosi, ar Kaunas – vis dar patraukli turizmo vieta, ar per tuos kelerius metus turistai mūsų miesto nepamiršo.

„2022-aisiais lankytojų skaičius sugrįžo į priešpandeminį lygį, vis dėlto karas Ukrainoje turėjo įtakos renkantis Kauną ir Lietuvą kaip turistinę šalį, tad mus lankančių šalių šiek tiek sumažėjo. Daugiausia lankytojų sulaukėme iš Latvijos, Lenkijos, Vokietijos.

Tikrai nedrįsčiau sutikti, kad Kaunas – neįdomi vieta užsieniečiams. Mes tikrai nesame mažesnė Vilniaus versija. Kaune turistų laukia autentiškų patirčių kupina kelionė, kurią sudėlioti galima iš daugelio skirtingų elementų: modernizmo architektūros, istorijos, kultūros lauko, gatvės meno ir daugelio kitų dalykų, kuriuos galbūt sunku paaiškinti, bet patyręs gali įvardyti kaip paprasčiausiai kaunastiškus“, – kalbėjo „Kaunas IN“ vadovas.

T. Stankevičius pažymėjo, kad daugiausia turistų tikimasi Kaune sulaukti iš šalių, su kuriomis miestas aktyviausiai dirba ir kurių gyventojai Kaune aktyviausiai lankėsi 2022 m.: Latvijos, Vokietijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir Estijos.

„Išaugo lankytojų ir iš Suomijos skaičius, aktyviai dirbame, kad suomiai atrastų Lietuvą kaip patrauklią atostogų kryptį. Be to, dirbame, kad į Kauną atskristų turistai būtent iš tų šalių, su kuriomis galima susisiekti tiesioginiais skrydžiais“, – teigė turizmo specialistas.

Naujiena: netrukus bus pristatytas naujas maršrutas „Kaunastiški topai“. Regimanto Zakšensko, Vyčio Šulinsko nuotr.

Svečiai iš kitų miestų

Į Kauną siekiama pritraukti ne tik užsieniečių, tačiau ir Lietuvos keliautojų. Vietiniai turistai – taip pat labai svarbus segmentas, todėl Kauno pramogos pristatomos įvairiose mugėse.

„Svarbi mūsų agentūros darbo dalis – darbas su Lietuvos rinka, todėl organizuojame įvairias akcijas pritraukti turistų iš visos Lietuvos, nuolatos balansuojame tarp to, kuo domisi Kauno lankytojai, ir to, ką naujo, nepaprasto ir dar nepatirto jiems galime pasiūlyti.

Rengiame įvairiausias akcijas švenčių dienomis, dalyvaujame vietinėse šalies mugėse, kuriose pristatome naujienas, teminius maršrutus, vykdome įvairias iniciatyvas, kad prikviestume lankytojų į mieste organizuojamas parodas, renginius ir šventes“, – dėstė T. Stankevičius.

Mūsų šios vasaros sezono šūkis – Kaune kiekvienas ras veiklos.

KEKS palikimas

Pernai Kaunas buvo tituluotas Europos kultūros sostine. Būtent programa „Kaunas 2022“ prisidėjo, kad miestą atrastų tūkstančiai žmonių. Ar kultūros sostinės palikimas neišgaravo ir dar ir šiemet prisidės prie turistų vilionių?

„Europos kultūros sostinės statusas Kauno transformaciją pradėjo dar gerokai prieš 2022 m., tad natūralu, kad nesibaigė ir su tituliniais metais. Programos „Kaunas 2022“ palikimas gausus ir įvairiapusis – tai ne tik renginiai, bet ir įvairios iniciatyvos, kurios leido mums kalbėti apie Kauno istoriją, kurti jo mitą ir patiems gyventojams įsitraukti į miesto kūrimo procesą, tad dalis šio palikimo tapo natūralia miesto gyvenimo, ir to, kaip į jį žvelgiame, dalimi“, – tikino „Kaunas IN“ vadovas.

Jis pažymėjo, kad programos „Kaunas 2022“ ribose užauginti renginiai ir iniciatyvos toliau gyvena savo gyvenimą, ieškoma naujų patirčių,  įdomių ir miesto svečiams.

Pasak pašnekovo, vyks daugybė vertingų renginių: Japonijos dienos, Kauno literatūros savaitė, Kiemų šventė, šiuolaikinio miesto festivalis „Audra“, „Švęskime Upę“, Šiuolaikinės seniūnijos, tarptautinis scenos menų festivalis „Contempo“ ir festivalis „Fluxus“.

„Mūsų tikslas – išsaugoti vertingiausią programos „Kaunas 2022“ palikimą, tačiau ir nuolat klausti: o kas toliau, kad dar kartą netaptume buvusia, o išliktume šiuolaikine sostine, galinčia pasiūlyti nepamirštamų patirčių ieškantiems aukščiausio lygio sporto ir meno renginių, poilsio ir viso kito, ką atrasti galima tik Kaune“, – teigė T. Stankevičius.

Pažintis: turistai Kaune kviečiami išgirsti istorinių pasakojimų, išbandyti netikėtų skonių ir gerai pramogauti. Regimanto Zakšensko, Vyčio Šulinsko nuotr.

Veda visi keliai

Iš tiesų Kaunas siūlo įvairių patirčių, pramogų ar neatrastų vietų. Pats miestas yra strateginėje vietoje, todėl turistams patogu jį pasiekti tiek sausumos, tiek oro ar vandens keliais. Turizmo ekspertus džiugina ir galimybė miestą iš Europos pasiekti traukiniais, tad viliamasi, kad šiemet Kaunas taps tikru turizmo centru.

„Jau prasidėjęs vasaros skrydžių sezonas siūlo 27 kryptis į Kauno oro uostą. Vis daugiau miesto lankytojų naudojasi tarpmiestiniais ir tarptautiniais traukiniais, autobusais. Žinoma, neretai Kaunas pasiekiamas ir individualiomis transporto priemonėmis (automobiliais, kemperiais, motociklais, dviračiais ir pan.), apsistojama mūsų stovyklavietėse. Džiugina atsiradusi galimybė Kauną geležinkeliu pasiekti iš Varšuvos“, – kokiais keliais galima pasiekti Kauną, apžvelgė T. Stankevičius.

Nors į Kauną galima atvykti ir upių transportu, vis dėlto turizmo ekspertas pažymėjo, kad kol kas vandens keliai daugiau tarnauja kaip vietinė pramoga, o ne susisiekimo galimybė. Tačiau neatmetama tikimybė, kad, sutvarkius Nemuno vagą, ateityje įrengus ir šliuzą po Kauno hidroelektrine, miestas taps dar patrauklesnis – daugiau turistų atplauks ir laiveliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių