Kauno troleibusais rūpinasi odontologas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Savivaldybės kontroliuojamos bendrovės jau seniai pravardžiuojamos partijų šėryklomis, tačiau partijų apetitas nė kiek nemąžta. Naujausias perliukas – troleibusų reikalais rūpinsis dantų gydytojas, priklausantis partijai "Tvarka ir teisingumas".

Savivaldybės kontroliuojamos bendrovės jau seniai pravardžiuojamos partijų šėryklomis, tačiau partijų apetitas nė kiek nemąžta. Naujausias perliukas – troleibusų reikalais rūpinsis dantų gydytojas, priklausantis partijai "Tvarka ir teisingumas".

Spaudė administracijos direktorius

Vos tik savivaldybės kontroliuojamoje bendrovėje "Autrolis" atsilaisvino direktoriaus pavaduotojo kėdė, bendrovės direktorius Naglis Simanavičius gavo savivaldybės nurodymus, kas tą kėdę turėtų užimti.

"Prašau į generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigas priimti Arvydą Padegimą", – rašoma administracijos direktoriaus Dainiaus Ratkelio pasirašytame rašte. "Kauno dienai" pavyko gauti susirašinėjimą tarp savivaldybės administracijos vadovo ir bendrovės direktoriaus N.Simanavičiaus įrodančius dokumentus.

Gydytojas odontologas A.Padegimas praėjusią kadenciją buvo miesto tarybos narys, atstovaujantis partijai "Tvarka ir teisingumas".

"Autrolio" vadovas tą pačią dieną raštu pabandė atmesti D.Ratkelio siūlymą įdarbinti A.Padegimą. Savivaldybės administracijos direktoriui buvo priminta, kad jau yra prasidėjęs "Autrolio" ir "Kauno autobusų" reorganizacijos procesas, kurio tikslas – ekonominė nauda. "Į šiuo metu laisvą bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigybę įdarbinimas naujo asmens nėra ekonomiškai naudingas, o turimais žmogiškaisiais ištekliais esame visiškai pajėgūs tinkamai ir kokybiškai suvaldyti reorganizavimo procesą", – teigiama N.Simanavičiaus rašte.

Regis, D.Ratkeliui toks atsakymas netiko. Jis spėjo dar tą pačią dieną raštu atsakyti "Autrolio" vadovui, įrodinėdamas, kad savivaldybės deleguotas asmuo bendrovėje yra itin reikalingas dėl tikslaus, sklandaus ir operatyvaus tarpusavio veiksmų koordinavimo. "Nepaisant to, kad suprantame Jūsų poziciją, norėtume, kad dėl aukščiau aprašytų aplinkybių A.Padegimas darbą bendrovėje pradėtų kaip galima greičiau", – įsakmiu tonu surašė D.Ratkelis.

Skubos tvarka raštų apsikeitimas tarp savivaldybės ir "Autrolio" vyko sausio 29-ąją, o vasario pradžioje A.Padegimas jau sėdo į šiltą bendrovės direktoriaus pavaduotojo vietą.

Partija raštu nenurodinėjo?

Raštus "Autrolio" direktoriui siuntęs ir A.Padegimą įdarbinti reikalavęs savivaldybės administracijos direktorius D.Ratkelis, išgirdęs klausimus šia tema, bandė vengti atsakomybės ir apie apie partijos "Tvarka ir teisingumas" nario įdarbinimą siūlė klausti bendrovės direktoriaus. "Bet kokiu atveju sprendimus priima direktorius. Pavaduotojo priėmimo aš negaliu kontroliuoti. Direktoriaus pavaduotojas tas pats kaip vairuotojas – juos priima ir atleidžia direktorius", – bandė aiškinti D.Ratkelis.

Jis tikino, kad savivaldybei pavaldžių bendrovių vadovus skiria ir atleidžia valdybos, o savo pavaduotojais rūpinasi pats direktorius.

Pasiteiravus, kodėl D.Ratkelis taip primygtinai siūlė įdarbinti A.Padegimą, administracijos vadovas dėstė: "Jei "Autrolis" turi finansinių galimybių, tai gali priimti, nes A.Padegimas praėjusią kadenciją buvo miesto tarybos narys ir padėtų užtikrinti tarybos sprendimų priėmimą. Siūlymą aš galiu parašyti, bet galutinį sprendimą priima bendrovės direktorius."

Paklaustas, ar patyrė partijos "Tvarka ir teisingumas" spaudimą dėl jų partijos nario  įdarbinimo, D.Ratkelis gynėsi raštiškų nurodymų iš šios partijos negavęs.

Apie A.Padegimo kompetenciją ir tinkamumą užimti vadovaujamąsias pareigas transporto bendrovėje savivaldybės administracijos vadovas taip pat buvo nekalbus. Pasiteiravus, ar gali odontologas vadovauti troleibusų bendrovei, D.Ratkelis atšovė: "O kokie žmonės išrenkami į tarybą vadovauti miestui ir atstovauti rinkėjams? Ar jis tinkamas, ar jis tik dantų gydytojas, ar turi ir kitą profesiją, gali atsakyti tik "Autrolio" direktorius."

"Autrolyje" jaučiasi patyręs

D.Ratkelio nurodymams turėjęs paklusti bendrovės vadovas N.Simanavičius patvirtino, kad A.Padegimas jau dirba jo pavaduotoju bendrovėje "Autrolis", tačiau į jokius kitus klausimus neatsakė. "Negaliu tokių dalykų komentuoti, nes tai įmonės darbuotojų asmeniniai dalykai ir jų viešinti negaliu. Tarp mūsų yra darbo santykiai, jis dirba. Klauskite paties darbuotojo, tegul jis pats pasako tai, ką gali pasakyti", – paaiškino N.Simanavičius.

A.Padegimas neslėpė "Autrolio" generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigas užimantis nuo vasario pradžios ir tikino kuo puikiausiai sutariantis su direktoriumi.

Pasiteiravus, ar jam, kaip medikui, nėra sudėtinga užimti vadovaujamąsias pareigas transporto bendrovėje, A.Padegimas pyktelėjo: "O tai ką, medikas – kokia nors išskirtinė profesija?" Kiek atlyžęs jis aiškino nepatiriantis jokių sunkumų, nes būdamas miesto tarybos nariu dirbo Miesto ūkio ir energetikos komitete.

"Su tomis visomis organizacijos problemomis esu puikiai susipažinęs, man čia tęstinis darbas", – dėstė A.Padegimas. Prieš tapdamas transporto bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotoju jis nebuvo bedarbis – dirbo gydytoju odontologu.

Paklaustas, ar jo partijos bendražygiai pageidavo, kad jis užimtų vadovaujamąsias pareigas "Autrolyje", A.Padegimas nuo tiesaus atsakymo išsisuko. Jis tikino jau ieškojęs administracinio darbo, o gavęs pasiūlymą dirbti "Autrolyje", sutiko.

Paprašytas įvardyti, kas jam tokį pasiūlymą pateikė, A.Padegimas pradėjo išsisukinėti ir aiškino, kad tai turėtų būti nelabai svarbu. Priminus, kad Autrolis" yra savivaldybės kontroliuojama bendrovė ir tokie dalykai tikrai svarbūs, bendrovės direktoriaus pavaduotojas paaiškino: "Sakykim, kad miesto administracija man siūlė."


"Tvarkos ir teisingumo" nariai mėgaujasi įtaka

Po rinkimų į miesto tarybą 2011-aisiais prie valdančiosios koalicijos prisijungę miesto "Tvarkos ir teisingumo" nariai žodiniu sutarimu su koalicijos partneriais gavo teisę kontroliuoti bendrovę "Autrolis". Po skandalingų bandymų, kaip įtariama, neteisėtai tvarkytis "Autrolio" valdyboje ir skirti savo kandidatą į bendrovės direktorius, šios partijos nariai bendrovės vadovo kėdę turėjo užleisti jokiai partijai nepriklausančiam Nagliui Simanavičiui. Kaip įtariama, neteisėtai direktoriumi tapęs "Tvarkos ir teisingumo" žmogus Laisvydas Rudžianskas kurį laiką buvo tapęs naujojo direktoriaus pavaduotoju, o L.Rudžianskui pasitraukus iš šio posto, kėdė tuščia neužsibuvo – šias pareigas užėmė A.Padegimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

abejone...

abejone...  portretas
o jei taip i MERO kede - GINEKOLOGA :)) Sios specialybes atstovai dar labai garsiai nepasireiske :)) Jeigu jau "varom" su vejeliu , tai nesustokim ...:))))

nieko keisto

nieko keisto portretas
Lietuvos švietimu rūpinasi proktologas

patologanatomas

patologanatomas portretas
dokumentus padaviau į vandenis. Sako, kad ten vieta vakansinė yra.
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių