Nuspręsta: Kaune bus sujungtos slaugos ligoninės

Kauno miesto savivaldybės taryba antradienį nusprendė reorganizuoti tris miesto slaugos ligonines Kauno slaugos ligoninę bei Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninę, prijungiant jas prie K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės.

Siekiama kokybės

„Tikslas yra turėti vieną juridinį asmenį ir suvienodinti visų slaugos ligoninių valdymą. (...) K. Griniaus yra vidutinė ligoninė, prie jos planuojama jungti, nes turime iniciatyvią naują direktorę ir žinome, kad reorganizacijos procesas yra nelengvas, kažkas turi jam vadovauti“, – pristatydama klausimą posėdyje kalbėjo savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Asta Garmienė.

Specialistė tikino, jog buvo atlikta išsami slaugos ligoninių veiklos analizė. Kauno slaugos ligoninė išsiskyrė paslaugų kokybe ir ypatingu požiūriu į žmogų, jo problemas, artimųjų pritraukimą.

"Stengsimės remtis gerąja praktika ir ją įdiegti visuose slaugos ligoninės būsimuosiuose padaliniuose. Būtent šios slaugos ligoninės kokybinės veiklos rodikliai yra aukštesni nei kitų dviejų ligoninių", – tikino pašnekovė.

Anot A. Garmienės, analizės metu pastebėta ir nemažai trūkumų. Didžiausias jų – šiandieninės slaugos ligoninės nepatenkina žmonių, laukiančių slaugos eilėje, poreikių. Savivaldybės duomenimis, iš viso ligoninėse yra 345 vietos, o bendrai Kauno mieste – 421 slaugos lova. Tačiau to, pasak savivaldybės atstovų, neužtenka – eilėje slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugų Kaune laukia per 400 pacientų.

"Realias laukiančiųjų eiles mes pamatėme įdiegę elektroninę registracijos sistemą, nes iki tol kiekviena ligoninė pacientus registravo savarankiškai ir eilės dažnai susidubliuodavo, žmogus galėjo laukti keliose ligoninėse. Taip pat norėtumėme, kad slaugos paslaugų kokybė būtų kuo aukštesnė, o tam reikalingas naujas vadybinis požiūris ir racionalus lėšų paskirstymas", – sakė A. Garmienė.

Anot jos, elektroninė sistema išsklaido žmonių abejones bei klausimus, kaip juda pati eilė. "Buvo sunku įvertinti, ar pacientai guldomi iš eilės. Norime, kad ir ši problema išsispręstų, sistema taptų skaidresnė", – pridūrė specialistė.

Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja tikino, kad reorganizacija leis racionaliai paskirstyti lėšas ir padidinti slaugytojų bei jų padėjėjų atlyginimus, taip sumažinti šių specialistų trūkumą.

Naujos patalpos

A. Garmienė informavo, jog, K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės teritorijoje ateityje planuojama statyti naują pastatą. Taip pat slaugos paslaugos bus pradėtos teikti Kalniečių poliklinikoje.

"Po diskusijų nuspręsta įrengti apie 100 papildomų slaugos lovų po reorganizacijos atsilaisvinusiose Kalniečių poliklinikos patalpose. Tam tikimės pritraukti ir ES lėšų. Kita svarstoma galimybė – naujas pastatas. K. Griniaus ligoninė yra įsikūrusi labai gražioje Panemunės vietoje. Kol kas šiam objektui turime tik preliminarius skaičiavimus, tačiau manome, kad Kalniečių poliklinikoje slaugos lovų įrengimui reikėtų apie 1,2 mln. eurų, o naujo pastato pastatymui ir įrengimui – apie 1,7 mln. eurų", – aiškino Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja.

Anot jos, jei pavyks pritraukti europinių pinigų, Kalniečių poliklinikoje slaugos lovų plėtra prasidės jau kitais metais, o pastato statyba nukeliama šiek tiek vėlesniam laikui.

Lėšų grobstymas

Dienraštis „Kauno diena“ pirmadienį pranešė, kad teisėsauga aiškinasi, kur dingo dešimtys tūkstančių eurų iš K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės sąskaitų, įtarimai kol kas pareikšti vienam asmeniui. Neatitikimai pastebėti pasikeitus įstaigos vadovei.

Būtent šis faktas užkliuvo opozicijai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai siūlė klausimą atidėti, tačiau tam taryba nepritarė.

"Prasidėjo visų Kauno poliklinikų reorganizacija, tačiau mes dar neturime rezultatų, ką davė sujungimas, ar jis buvo ekonomiškai naudingas miestui, o gal tai buvo tiesiog žmonių pašalinimas iš pareigų. Tas pats klausimas kyla ir dabar dėl slaugos ligoninių. Neaišku, kodėl pasirinkta prijungti ne prie didžiausios ligoninės. Be to, šiomis dienomis kilęs skandalas dėl pinigų švaistymo turėtų būti vienas pagrindinių aspektų klausimą atidėti", – sprendimą kritikavo Kauno tarybos narė Jurgita Kupčinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RŪTA

RŪTA portretas
NORS K. GRINIAUS LIGONINĖ- IŠVOGTA- TAČIAU DIDŽIAUSI DARBUOTOJŲ ATLYGINIMAI, MATOSI ATASKAITOSE

Anonimas

Anonimas portretas
o kas pasikeite sujungus ligonines galejo primt daugiau darbuotoju kad nereiktu slaugytojos padejejai22ligniu gulinciu slaugyt ir maitint.ka gero dave darbuotojams

Algis

Algis portretas
Reikia keisti, pačią patekimo į slaugos ligonines tvarką, kad pirmumas būtų tikrai slaugomiems ligoniams, pvz iš stacionarių gydymo įstaigų po sunkių ligų ( insultu ir t.t) o dabar papuola į slaugos ligonines senukai kurie tikrai dar gali būti namuose kad ir lankomosios priežiūros darbuotojų globojami, o pacientai gulintys patale turi laukti eilės kelis mėnesius.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių