Sveikuoliai metus pradėjo besipliuškendami lediniame Nemune

Kauno sveikuoliai tradicijų nelaužo. Pirmąją metų dieną kaip ir kasmet jie nėrė į Nemuną. Renginio, vykusio Panemunėje, dalyvių neatbaidė šaltas oras – oro temperatūra buvo nukritusi 10 laipsnių žemiau nulio, o Nemunas galėjo būti atšalęs iki 3 laipsnių. Beje, kai kuriose Kauno marių vietose ledo sluoksnis šiandien siekė jau 2 cm.

Prieš maudynes sveikuoliai Panemunės šile sportavo, bėgiojo.

Sugrįžę į maudynių vietą, beveik dvi dešimtys šalčio neišsigandusių vyrų ir moterų paskubomis nusirengė ir susikibę rankomis bėgte pasileido į Nemuną.

Atskubėjusieji maudytis išgąsdino paplūdimyje besispietusių ančių ir gulbių pulką. Toje vietoje žiemą lesinami paukščiai nesitikėjo, kad žmonės šią vietą renkasi ir kitais tikslais.

Lediniame vandenyje užtrukę apie porą minučių sveikuoliai po maudynių kaitinosi paupyje esančioje pirtyje, tačiau į ją lįsti neskubėjo, ant kranto pusnuogiai pozavo nuotraukoms.

Iš upės išnirę žmonės tvirtino, kad didelių valios pastangų maudynėms tikrai neprireikė, tereikia tinkamai nusiteikti. Anot jų, vanduo ne toks šaltas, kaip gali atrodyti, tačiau niekada to nebandžiusiems nerekomenduotų.

Šias maudynes jau daugelį metų rengiančio Kauno jungtinio sveikatos klubo atstovai pasakojo, kad kūną reikia pripratinti prie tokių pramogų. Rekomenduotina nuo pat rudens į vandens telkinį panirti bent kartą per savaitę. O prieš maudynes neprošal būtų fizinis krūvis, kad kūnas sušiltų iš vidaus.

Metus maudynėmis tradiciškai pradeda visos šalies sveikuoliai. Jų teigimu, tai proga nuplauti praėjusių metų dulkes, atjauninti sielą ir kūną.

Pirmosios tokios maudynės Lietuvoje surengtos 1987 metais.

Nemažai medikų neigiamai vertina maudymąsi lediniame vandenyje, nes tai gali pakenkti sveikatai. Tokio laisvalaikio ypač patariama vengti sergantiems lėtinėmis ligomis, kai yra kraujotakos sutrikimų. Nuo šalčio gali paūmėti lėtinės infekcinės ligos, tokios kaip plaučių, sąnarių, reumatinės ir kitos.

Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis sutinka, kad maudynės lediniame vandenyje organizmui – didžiulis stresas. Bet trumpalaikis stresas, anot jo, turi labiau teigiamos nei neigiamos įtakos. Tai tarsi priminimas, paraginimas organizmui atsibusti ir įjungti apsnūdusias gyvybines galias.

Jis yra sakęs, kad niurktelėjimas į ledinį vandenį – puikus vaistas nuo radikulito. Apsiliejimas šaltu vandeniu – puikus būdas aukštam kraujo spaudimui sumažinti, tvirtino sveikuolis, pabrėždamas, kad tokios maudynės turi labiau psichologinį nei fiziologinį poveikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau,

Manau, portretas
vyrukai susirgs kiaušelių vėžiais, jaunystė - kvailystė.

bega

bega portretas
sveikuoliai ziema pusnuogiai, jiems priesais eina mociute su anuku. O kas jie tokie, ko jie nuogi ziema begioja?- klausia anukas. Jie sveikuoliai, sako mociute. O tai tada MES JAU NESVEIKI??? - vel klausia anukas....

belakas

belakas portretas
Šiaip kelios šiknos normalios, o aplamai tai psichinis sutrikimas. Aplamai, kas nukeliauja nuo normos- yra nenormalu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių