„Kauno švara“: žiemos išdaigoms pasirengta

  • Teksto dydis:

Pirmasis sniegas Kaune jau priminė, kad ne už kalnų – žiema, kuri neišvengiamai sukelia rūpesčių vairuotojams bei pėstiesiems. Pats didžiausias komunalininkų rūpestis – užtikrinti saugų eismą gatves gausiai nuklojus sniegui ar užslinkus lijundrai, pasirūpinti, kad pėstieji šaligatviais galėtų vaikščioti saugiai.

Kol kas tebetvarko lapus

Kaune gatvių, šaligatvių ir kitų viešųjų erdvių tvarkymu rūpinasi savivaldybės bendrovė "Kauno švara". Jos atsakomybė – ir sklandus eismas šaltuoju metų laiku.

Kol ruduo vis dar neįprastai šiltas, įmonės darbuotojai skuba tvarkyti bebaigiančius kristi medžių lapus ir, tikėtina, daugumą jų spės išvežti į žaliųjų atliekų aikšteles. Kai sniegas ir šalčiai užklumpa anksčiau, dalis lapų viešosiose miesto erdvėse lieka iki pavasario.

Kaip sakė bendrovės "Kauno švara" Miesto valymo ir atliekų valdymo skyriaus direktorius Darius Stasikonis, šiemet ruduo lepina komunalininkus, ir darbai vyksta sklandžiai. "Lapai kol kas tebekrinta, bet daugumą nukritusių jau išvežėme, tad tikimės, kad pavasariui jų palikti nereikės", – vylėsi jis.

Technika jau parengta

Kad ir koks šiltas buvo ruduo, artėjant lapkričiui vieną dieną Kaunas jau buvo nubalintas pirmojo sniego. Tai ženklas, kad niekur nepasislėpsime nuo žiemos išdaigų – jos vis tiek anksčiau ar vėliau užklumpa. Tad ar pasirengę žiemai "Kauno švaros" darbuotojai?

"Nuolat stebime prognozes ir esame pasirengę žiemos darbams", – tvirtino D.Stasikonis.

Jo teigimu, įmonė turi solidų mašinų parką: penkiolika automobilių su priekiniu arba priekiniu ir šoniniu sniego verstuvais, iš jų dešimt komplektuojami su druskos barstymo įrenginiais, vienas komplektuojamas su smėlio ir druskos mišinio barstytuvu, vienas automobilis atlieka tik barstytuvo funkciją.

D.Stasikonis vardija toliau: "Žiemą sniegui nuo šaligatvių valyti turime trylika traktorių, paskui darbui pasiruošę septyni traktoriniai smėlio druskos barstytuvai, vienas frontalinis sniego krautuvas ir vienas ratinis ekskavatorius. Dar dvi specialiosios paskirties autotransporto priemones gatvių valymo, barstymo darbams bendrovė nuomoja."

Šią techniką pasirengę valdyti 30 vairuotojų ir 12 traktorininkų.

Kai gausiai be pertraukos sninga kelias valandas, neįmanoma staiga nuvalyti visų gatvių.

Kai žiema parodo charakterį

D.Stasikonis neslėpė, kad ne kiekvieną kartą pavyksta užtikrinti komfortą vairuotojams, jei žiema parodo savo atšiaurumą – be perstojo drebia sniegą.

"Kai gausiai be pertraukos sninga kelias valandas, neįmanoma staiga nuvalyti visų gatvių, nes tada kiekvienai jų reikėtų turėti po mašiną, – aiškino specialistas. – Pavyzdžiui, būna dienų, kai nuvalius Savanorių prospektą, jo pradžia vėl pasidengia sniego sluoksniu, ir taip valymo mašinos nuolat be perstojo juda ratu."

Dar sudėtingiau nuvalyti visas gatves būna tada, kai sniegas gausiai krinta piko metu, nes darbą sunkina namo skubančių kauniečių automobilių srautai.

Pirmiausia valomos pagrindinės gatvės, kuriomis kursuoja viešasis transportas, taip pat tiltai, viadukai. "Matydami artėjantį šaltį, iš anksto pabarstome gatves druska, ir tada šaltis bei sniegas netrikdo eismo. Bet būna, kad koks nors debesis užslenka ir pridrebia sniego, nors to nebuvo prognozuota, tada iškart siunčiame techniką", – apie komunalininkų darbo ypatumus pasakojo D.Stasikonis.

Pasitaiko, kad gamta iškrečia išdaigų ryte, kai mieste daug automobilių, ir tada valymo technika negali operatyviai darbuotis.

Vairuotojams vertėtų prisiminti, kad pradėjus gausiai snigti reikia patraukti automobilius nuo kelkraščių, antraip lieka nevisiškai nuvalytos gatvės arba valymo metu galima sniegu užversti kelkraščiuose paliktų automobilių dureles. "Teko matyti, kad žmonės iš savo kiemų stumia sniegą į gatvę, bet juk tada jį valymo mašina vėl nustums į gyventojų valdas. Geriausia sniegą krauti šalia kiemo į vieną krūvą", – patarė D.Stasikonis.

Šaligatvių iš anksto nepabarstysi

Bendrovė "Kauno švara" valo bei prižiūri ir viešąsias erdves: laiptus, viešojo transporto stoteles, požemines perėjas.

Šaligatvius valo aštuonios arba devynios mobiliosios brigados, kuriose dirba 40 darbuotojų. Šeši teritorijų valytojai darbuojasi kasdien prižiūrimuose plotuose – Rotušės aikštėje, Vilniaus gatvėje, Prezidentūros skvere, Miesto sode, L.Sapiegos gatvėje, sutvarko skverą prie savivaldybės, savivaldybės kiemą, taip pat reprezentacinę Kauno erdvę – Karo muziejaus sodelį. Prižiūrimų daugiabučių namų teritorijas tvarko 24 teritorijų valytojai.

Vis dėlto pėstiesiems reikia būti atsargiems užklupus plikšalai. "Iš anksto druskos ir smėlio mišiniu šaligatvių neįmanoma pabarstyti, nes aptirpęs pirmasis sluoksnis neišsitaško taip, kaip gatvėse, kur intensyvus automobilių eismas. Ant šaligatvių toliau formuojasi slidus sluoksnis, todėl mišinys beriamas tik jau ant susidariusios slidžios dangos", – paaiškino D.Stasikonis.

"Kauno švaros" darbuotojai pastebi, kad daugiausia sunkumų žmonėms iškyla žiemos pradžioje, kol neįprantama prie naujų sąlygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "„Kauno švara“: žiemos išdaigoms pasirengta"; bet: 'Šis SNYGIS mums buvo netikėtas'.

Senas senis

Senas senis portretas
Skaičiau ir žvengiau, nes po kiekvieno teiginio- vis pasamonėje atgimsta vaizdai būnantys realiai. Tai kas kas kad pasirengta, vis tiek žiema užklups netikėtai

......

...... portretas
Nebus žiemos,dabar žiemos persikėlė i kitas šalis ,kuriuose nebūdavo žiemų
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių