Kauno šimtukininkai mėgsta ir patinginiauti

Kauno technologijos universiteto gimnazijos absolventės Karolinos Zakarauskaitės atestatas – išskirtinis. Jame įrašyta, jog iš penkių laikytų egzaminų mergina gavo net keturis šimtukus.

Keturiais šimtukais šiemet buvo įvertintos vienintelės Kaune besimokiusios abiturientės žinios. Dar devynių dvyliktokų atestatuose puikuojasi po tris šimtukus. Kas šie laimingieji? Kaip jie rengėsi egzaminams? Ką ir kur ketina studijuoti?

Įdėjo daug darbo

Kauno technologijos universiteto gimnazijos (KTUG) absolventės Karolinos Zakarauskaitės atestatas – išskirtinis. Jame įrašyta, jog iš penkių laikytų egzaminų mergina gavo net keturis šimtukus.

Ji laikė anglų, lietuvių kalbos, matematikos, biologijos, chemijos egzaminus. Šimto balų negavo tik iš pastarojo. Jo įvertinimas siekė 92 balus.

Tokių gerų rezultatų ji sakė nesitikėjusi. "Retai kada sėkmė man gyvenime taip smarkiai yra nusišypsojusi. Aišku, mokydamasi įdėjau ir nežmoniškai daug darbo, tai buvo ne vien sėkmė", – kalbėjo Kulautuvoje, Kauno rajone, gyvenanti mergina.

Apie kokias nesėkmes ji kalba? Mokslai visuomet sekėsi gerai, tačiau, kaip pasakoja, neretai tekdavo nusivilti gyvenime, būdavo visokiausių situacijų. Pavyzdžiui, kai netikėtai sužlugo ilgai laukta ir planuota kelionė, nes jos išvakarėse automobilis, kuriuo turėjo vykti, pateko į avariją.

Neapsisprendė dėl ateities

K.Zakarauskaitė kalbėjo, jog egzaminams rengėsi visus paskutinius mokslo metus. "Išsprendžiau beveik visų anksčiau buvusių egzaminų užduotis, nagrinėjau atsakymus. Tam, kad suprasčiau klausimų struktūrą, suvokčiau, kaip reikia atsakyti, formuluoti atsakymą ir panašiai", – aiškino šimtukininkė.

Grįžusi iš mokyklos ji iškart sėsdavo prie knygų. Mokslui skirdavo beveik visą savo laisvalaikį. "Net ir važiuodama troleibusu skaitydavau konspektus", – prisiminė Karolina.
Nepaisant didelio mokymosi krūvio ir įtampos, ji sakė esanti kupina jėgų bei noro greitai ir užtikrintai kilti aukštyn.

Tiesa, ji kol kas nėra apsiprendusi, ką labiausiai norėtų studijuoti: neurologiją Edinburge, Škotijoje, ar mediciną Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Pasirinkti turi per savaitę, nes po to baigiasi dokumentų pateikimo terminas.

Moko jaunesnius brolius

Medicina merginą traukia todėl, kad ten reikia greito mąstymo, kad įgytos žinios gali padėti žmonėms ir kad dirbant šioje srityje netrūksta bendravimo, be kurio darbe ji savęs neįsivaizduoja.

Karolinos šeimoje nėra nė vieno mediko, jos tėtis dirba vadybos, mama – ekonomikos srityje. Šimtukininkė turi du jaunesnius brolius. Vienam – devyneri, kitam – dvylika metų. "Man patinka su jais leisti laiką, bendrauti. Skatinu juos skaityti, domėtis, neleisti laiko tik prie kompiuterio", – pasakojo K.Zakarauskaitė.

Mergina mėgsta organizuoti renginius. Nuo aštuntos klasės darė mokslinius tyrimus. Laisvalaikiu mėgsta skaityti knygas. "Visuomet stengiuosi rasti laiko pasportuoti, pakeliauti ir po Lietuvą, ir už jos ribų. "Tikrai nebūtina važiuoti kažkur toli, kad pamatytum ką nors gražaus", -- įsitikinusi mergina.

Kratosi stropuolės įvaizdžio

"Saulės" gimnaziją šiemet baigusios Saulės Bliuvaitės atestate – trys šimtukai, tačiau ji kratosi stropios ir į knygas pasinėrusios merginos įvaizdžio.

"Jei minėsite mane straipsnyje, labai tikiuosi, jog tai nebus eilinis tekstas apie prie knygų džiūstančią moksleivę, kuri savo prakaitu sugebėjo gauti tris šimtukus", – juokais perspėjo Saulė.

Ji pabrėžė, jog mėgsta patinginiauti ir nekenčia laikytis jai nepatinkančių taisyklių. "Mokyklos uniformą pamiršau prieš keletą metų, už tai mane visuomet piktu žvilgsniu nutvilkydavo mokytojai (atsiprašau, bet saviraiška man rodėsi svarbesnė). Mane gelbėjo tai, jog nuoširdžiai domėjausi lietuvių literatūra ir istorija, todėl kažkokiu, man nelabai suvokiamu būdu, pasiekiau puikių rezultatų. Stereotipinė nuomonė apie sandėliukuose besimokančius susivėlusius potencialius šimtukininkus jau po truputį nyksta", – dėstė mergina.

Groja fortepijonu, kuria filmus

Maksimalius įvertinimus S.Bliuvaitė gavo iš lietuvių, anglų kalbų bei istorijos egzaminų. Matematikos egzaminas jai pasisekė ne taip gerai – kaunietės žinios įvertintos 76 balais. Bet dėl to ji nesijaudina – sakė, kad šis dalykas ir mokykloje buvo pats nemėgstamiausias. Matematikos egzaminą laikė galvodama, kad galbūt prireiks – jis privalomas stojant į filosofją, psichologiją. Tačiau svarstydama, ką studijuoti, ji apsistojo ties žurnalistika.

"Į mokslus paskutiniais metais buvau palyginti mažai susitelkusi", – atviravo S.Bliuvaitė. Bet ji "normaliai mokėsi visus 12 metų", tad prieš egzaminus liko tik viską pasikartoti.
Prieš porą metų baigusi muzikos mokyklą kaunietė ir dabar dieną sau praskaidrina skambindama fortepijonu.

Laiko negaili ir kitiems pomėgiams. Vienam internetinių laikraštėlių rašo straipsnius apie kultūrinius renginius. Taip pat suka neilgus trumpametražius filmus.

Ir prieš anglų kalbos egzaminą, kai visi mokėsi, ji laiką leido dirbdama prie vieno iš savo projektų. Aplinkiniai, pasakojo Saulė, stebėjosi, kodėl ji tokiu atsakingu metu užsiima ne su egzaminais susijusia veikla.

Merginos tėčio profesija susijusi su mechanika, mama – kineziterapeutė, sesuo pasirinko teisę, ji šioje srityje siekia daktaro laipsnio.

Mokydamasis nepersitempė

KTUG auklėtinis Linas Kondrackis, susižėręs tris šimtukus iš anglų k., matematikos ir fizikos egzaminų, konstatavo, jog jiems rengdamasis tikrai nepersistempė. "Dažnai pagalvodavau, kad galėčiau ir daugiau pasimokyti, bet tingėjosi", – pasakojo vaikinas.

Namuose Linas papildomai savarankiškai ruošėsi tik fizikos egzaminui. Jis iš viso laikė penkis egzaminus. Iš lietuvių kalbos gavo 78, informatikos – 94 balus.

Kaunietis planuoja studijuoti Edinburge. Jis gilinsis į dirbtinio intelekto ir matematikos subtilybes. Šie mokslai Liną domina jau senokai, o prieš pusantrų metų jis nepraleido galimybės nuotoliniu būdu lankyti  kursus, dėstomus vieno Stenfordo universiteto profesoriaus.

Vaikinas pasakojo, jog laisvalaikį mėgsta leisti su draugais, sportuoti, ypač leistis į žygius. Jis šeimoje – vienintelis vaikas. Tėtis – kompiuterių specialistas, mama – drabužių dizainerė.

Fizikas su gitara rankose

L.Kondrackio bendramokslis Artūras Grabusovas kalbėjo, jog trys šimtukai (iš anglų kalbos, matematikos, fizikos egzaminų) nebuvo pribloškianti, tačiau maloni staigmena.

Vis dėlto labiausiai maksimalaus įvertinimo jis tikėjosi iš chemijos (gavo 94 balus), nes yra šio dalyko olimpiadų prizininkas. "Mokėmės aukštesniu lygiu nei mokyklinis kursas, todėl ir į užduotis bandžiau labiau gilintis, viską paaiškinti sudėtingiau", – kalbėjo A.Grabusovas.

Prasčiausiai vaikinui pasisekė lietuvių kalbos egzaminas – 93 balai.

"Daug kas iš šio egzamino tikėjosi prastokų rezultatų. Dalykas buvo mėgstamas, tik pačias užduotis, reikalavimus buvo sunku suprasti", – sakė vaikinas.

Jis planuoja likti studijuoti gimtajame mieste. Kauno technologijos universitete pasirinko taikomąją fiziką, nors iki dešimtos klasės buvo atsidėjęs chemijai ir jos žinių turi daugiausiai. Bet – šis mokslas jam paprasčiausiai jau pabodo.

Kiek laiko skirdavo mokslams? A.Grabusovas gūžteli pečiais: laiko tikrai užtekdavo ir krepšiniui, ir savarankiškoms gitaros pamokoms.

Šeimoje A.Grabusovas – vienturtis. Tėtis dirba vairuotoju, mama – buhalterė.

Peikia studijas Lietuvoje

KTUG šiemet baigusio Vaidoto Šimkaus sąskaitoje – taip pat trys šimtukai. Triženklis įvertinimas jo atestate puikuojasi prie matematikos, fizikos ir informatikos įrašų. Iš lietuvių kalbos egzamino – 71 balas, tačiau vaikino tai nenustebino. Jis sakė, jog šis egzaminas stojant į pasirinktą specialybę nereikalingas, todėl ir jo rezulatatai visiškai nesujaudino.

Vaidotas – būsimasis informatikos specialistas. Artimiausius kelerius metus jis tikisi praleisti universitete netoli Londono.

"Informatikos studijų programos Lietuvoje yra labai pasenusios. Galima sakyti, kad jeigu studijuočiau čia, turėčiau mokytis namie, o į paskaitas eiti tik dėl popierėlio", – kritiškai studijas Lietuvoje vertino V.Šimkus.

Dvyliktaisiais mokslo metais jis nebuvo savęs įkalinęs tarp knygų. Ištrūkdavo ir su draugais pasivažinėti dviračiais, ir paplaukioti baseine.

Ir Vaidotas, ir jo brolis, internetinių tinklų administravimo specialistas, programavimu domisi nuo vaikystės. Bet Vytautas kelerius metus labiau domėjosi fizika.Vis dėlto vasarą prieš paskutiniuosius mokslo metus gimnazijoje jis nusprendė grįžti prie programavimo.

Polinkį informacinėms technologijoms broliai galbūt paveldėjo iš mamos, nes ši yra baigusi informatikos studijas. Tėtis studijavo specialybę, susijusią su žemės ūkiu, vėliau pasuko į administravimą ir vadybą.

Nušlavė kitas gimnazijas

Net septyni šiemet baigusieji KTUG iš egzaminų gavo po tris šimtukus. Iš 77 šiųmetinių šios gimnazijos abiturientų net 50 gavo bent po vieną maksimalų įvertinimą. Iš viso KTUG auklėtiniai šiemet per egzaminus pelnė 75 šimtukus.

Antroje vietoje, Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus duomenimis, liko Vytauto Didžiojo universiteto "Rasos" gimnazija (27 šimtukai, 231 abiturientas).
Iš viso šimtukus gavo 34 Kauno bendrojo ugdymo mokyklų auklėtiniai.

Šimtukininkų rikiuotė

Vieta/Mokyklos pavadinimas/šimtukai/abiturientų skaičius

1. KTU gimnazija 75 šimtukai 77 abiturientai
2. VDU "Rasos" gimnazija 27  231
3. Kauno Jėzuitų gimnazija 21 76
4. Kauno J.Basanavičiaus vidurinė mokykla 19  148
5. Kauno "Saulės" gimnazija 18  242
6. Kauno Purienų vidurinė mokykla 11  81
7. Kauno J.Jablonskio gimnazija 10  140

Šaltinis: Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius


Šiame straipsnyje: egzaminaimokyklaabiturientai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Diletantas

Diletantas portretas
Gerbiamas p.Burgi, visada palaikau Jūsų naujoves ir metodus ugdant jaunąją Lietuvos kartą. Pažiūrėjus į atestatų įteikimo nuotraukas susidaro įspūdis, kad estetinis auklėjimas gimnazijoje paliktas gatvės specialistėms. O gaila, nes šaukštas deguto gadina visą įvaizdį. Pagarbiai A.G.

Ištaisykite!

Ištaisykite! portretas
Ne Vytautas Šimkus, o Vaidotas:(

vika

vika portretas
NA tikrai ne visas,va mano buvusi kaimyne Vaida Gasiliauskaite is Kauno Ausros gimnnazijos buvo ivertinta nors ir vienu bet simtuku is valstybinio anglu kalbos egzamino. Negrazu yra nepasveikinti ir nepadekoti net ir tiems kurie tik vienu simtuku buvo ivertinti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių