Kauno šiluma rūpinsis kinai?

Kinijos bendrovė planuoja maždaug 400 milijonų eurų investicijas Kaune – ketina pirkti šilumą gaminančios „Kauno termofikacijos elektrinės“ akcijų ir statyti naują jėgainę. Skaičiuojama, kad tai gerokai atpigintų šilumą kauniečiams.

Galbūt būsimieji „Kauno termofikacijos elektrinės“ šeimininkai – valstybinės Kinijos energetikos kompanijos vadovai – pirmąją derybų dieną aplankė Kauno valdžią. Šį mėnesį miestas iš šilumą gaminančios „Kauno termofikacijos elektrinės“ perka apie pusę reikalingos šilumos.

„Prieš dvi savaites Pekine pasirašėme memorandumą su „Kauno termofikacijos elektrine“ ir dabar atvyko mūsų delegacija – daugiau kaip dešimt specialistų – ištirti rinkos. Tai, kad praėjus vos dviem savaitėms po memorandumo pasirašymo atvykome į Kauną, rodo, kad mums šis projektas įdomus ir svarbus“, – pasakojo „Beijing Energy Investment Holding“ Strateginio planavimo departamento direktorius Tangas Sinbingas.

Kinai naują 350 megavatų jėgainę statytų „Kauno termofikacijos elektrinės“ teritorijoje, o investicijos siektų apie 400 milijonų eurų. Kinų planuose –  ne mažiau kaip 51 procentas elektrinės akcijų. Dabar pagrindinis „Kauno termofikacijos elektrinės“ akcininkas – Rimandas Stonys. Jis sako, akcijas kinams parduotų.

„Elektrinė gamintų šilumą ir elektrą, bet pagrindinis akcentas yra elektros gamyba. Natūralu, kad investuojant tokias dideles lėšas, kontrolinis akcijų paketas turėtų būti kinų pusėje“, – aiškino „Kauno termofikacijos elektrinės“ generalinis direktorius Evaldas Paulavičius.

Elektrinės vadovai sako, nauja jėgainė šilumą atpigintų, tačiau kiek tiksliai – nežino. Kinai kol kas svarsto, koks kuras  – anglis, dujos ar biokuras – būtų naudojamas.

„Bet tik nesinori, kad čia būtų anglys – galima kalbėti apie dujas, nes Pekine visi mes esame buvę ir matę dūmus mieste“, – apie kurą kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Numatyta, kad derybos su kinais truks iki pusmečio, nauja jėgainė būtų statoma 2017-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

per zinias pranese

per zinias pranese portretas
kinija pekinas dusta nuo kurenamu angliu tvaiko.paklausykit zinias jie mums siulo ta pati kad kaunas dustu nuo angliu kurenimo

Viktoras

Viktoras portretas
O kur su Rusija sutartos investicijos ir jei ne - baudinės sankcijos, kodėl nerašot. Ten irgi pliurpėt apie šimtus milijonų. Ir kur gi tos investicijos. Stonio figūra ten irgi buvo.

Užpelkis

Užpelkis portretas
Nurimkit. Nieko tie kinai čia nestatys. Jie turbūt galvojo, kad Kaune gyvena koks 20 mln. gyventojų, kaip jų eiliniuose miestuose. Stonys makaronų prikabino ir tiek. Kai sužinojo, kad čia tik "nedidelis kaimelis", jų mąsteliais - apsisuko ir išrūko, anglimi pasikūrendami...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių