Kauno senturgyje – autentiški sendaikčiai iš įvairiausių istorijos laikotarpių

  • Teksto dydis:

Kaune jau beveik dešimt metų rengiamas didžiausias Baltijos šalyse tarptautinis senturgis „Laiko ratu“ – puiki vieta įsigyti dalelę autentiškos praeities iš pačių įvairiausių istorijos laikotarpių.

Šioje sendaikčių ir antikvarinių daiktų mugėje, vykstančioje prekybos miestelyje „Urmas“, dominuoja XX a. Vidurio Lietuvos ir Europos paveldas, galima rasti ir daug autentiškų daiktų iš kitų laikotarpių ir kultūrų.

Sendaiktininkai pirkėjams čia yra pasiūlę tokių išskirtinių perliukų kaip viduramžius menanti kiniška porceliano vaza, restauruota unikali angliška XIX a. vidurio metalinė krosnelė, aristokratų namus puošusi krosnis, autentiška XVIII a. muškieta, tikra Antrojo pasaulinio karo laikų mina, perdaryta į sodo šviestuvą.

Taigi, čia galima rasti pačių įvairiausių istoriją bylojančių daiktų, tačiau labiausiai į akis krenta Antrojo pasaulinio karo ir prieškario palikimas. Karinių uniformų ir ekipuotės elementai – šalmai, diržai, įvairūs ženkleliai ir netgi ginklai. Taip pat gausu to meto leidinių, propagandinės atributikos, plakatų, nuotraukų.

Čia tikras rojus pinigų ir pašto ženklų kolekcininkams, nes siūloma viskas – nuo retų viduramžių monetų iki šiuolaikinių egzotiškų šalių popierinių banknotų.

Kita gausi prekių grupė – įvairios restauruotos ir nerestauruotos įvairių laikotarpių namų interjero detalės, paveikslai, baldai, sieniniai laikrodžiai, indai, vazos, kiti buityje naudoti daiktai.

Atskirai reikėtų paminėti ir lietuvių liaudies kaimiškąjį autentišką paveldą – tai darbo įrankiai, puodynės, vežimo ratai.

Prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta sako, kad į senturgį atvyksta pačių įvairiausių pirkėjų.

„Kavinių, restoranų, kaimo turizmo sodybų savininkai savo įstaigoms, o istoriją mėgstantys žmonės – savo namų interjerui čia ieško įvairių autentiškų puošmenų, senovinių baldų. Įdomesnių eksponatų dairosi įvairių sričių kolekcininkai ir investuotojai. Ne paslaptis, kad išliekamąją vertę turintys išskirtiniai antikvariniai daiktai visada yra puiki investicija, nes laikui bėgant jų vertė visada tik auga“, – sakė J.Plenta.

Senturgis „Laiko ratu“, kuriame kaskart apsilanko apie 400 prekiautojų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Čekijos, Vokietijos, šiemet vyks du kartus per metus – balandžio ir rugsėjo mėnesiais.

Šiuos senturgius pamėgo ne tik kauniečiai, bet ir šia sritimi besidomintys žmonės iš visos Lietuvos. Kiekvieną senturgio dieną čia suplūsta daugiau kaip 50 tūkst. smalsuolių, besidominčių istorija, kolekcionuojančių sendaikčius, antikvarius dirbinius. Tai šventė numizmatams, bukinistams, filatelistams, kolekcininkams.

Pirmasis turgus šiais metais vyks savaitgalį, balandžio 22–24 d., prekybos miestelyje „Urmas“, Kaune.


Šiame straipsnyje: urmasprekybasendaikčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Poda/foda

Poda/foda portretas
Okupacijos auka, pirma išmok lietuviškai rašyti, tada komentuok.

roda

roda portretas
Neperka jau nei senų ,nei naujų daigtų.Koks jis bebūtų.Tiem kuriem dar reikia išvažioja ir randa tenai visko ,daug mažesnėm kainom.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių