Ekstremalumo ištroškusių senjorų neatbaidė ir lietus

Garbaus amžiaus kauniečiai įrodė gebantys ne tik stumdyti šachmatus ant lentos, bet ir puikiai valdyti automobilius ant slidžios dangos.

Kauno kelių policijos veteranų klubo prezidentas Vaclovas Poska vairuotojo teises išsilaikė dar 1969 metais. Vairavęs bent kelias sunkiąsias ir lengvąsias transporto priemones, dabar kone kasdien 85-erių senolis sėda prie „Audi“, liaudyje vadinamos „bulka“ vairo. Į šoną pastumia lazdelę, užkuria variklį ir lėtai juda miesto gatvėmis.

„Esu atsargus vairuotojas. Paspaudžiu tik tada, kai važiuoju į Palangą, – tuomet, anot V.Poskos, greičio rodyklė pakyla ir iki 130 km/h – tiek, kiek leidžia kelių eismo taisyklės. – Greitį esu viršijęs tik tarnybos metu, kai reikėjo vytis pažeidėjus.“

Spausti akseleratoriaus pedalo senjoras neplanavo ir ekstremalaus vairavimo aikštelėje, kur kartu su bendraminčiais susirinko pasitikrinti savo vairavimo įgūdžių. Gerai praleisti laiką jam esą svarbiau, nei nušluostyti nosį bičiuliams.

Vadovautis protu, o ne emocijomis už vairo žadėjo ir kaunietis Romualdas Baniulis, kurio gyslomis adrenalinas teka dar nuo vaikystės. Būdamas trylikos jis pirmą kartą sėdo prie automobilio vairo. Lakstantį keliukais be teisių, šešiolikos jį pričiupo policijos pareigūnai.

„Vairuoju iki dabar. Ir lengvąją, ir autobusiuką. Maža to, su sūnumi turime maždaug 40 senų mašinų kolekciją“, – prieš pasileisdamas į trasą silpnybėmis dalijosi 72-ejų vyras, renginio „Saugus senjoras“ dalyvis.

Registruotis slidžios dangos iššūkiui prie automobilio vairo, Kauno senjorai buvo kviečiami visą mėnesį. Anot Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnų, dalyvauti prevenciniame renginyje norą išreiškė kone 30 garbaus kauniečių. Deja, numatytą dieną jų susirinko vos penki. Organizatoriai juokavo, kad nemokamiems ekstremaliems vairavimo užsiėmimams koją pakišo ekstremalios oro sąlygos – sutartu laiku susirinkusiuosius merkė lietus.

„Jei ir ne jis, be drėgnės trasoje neapsieitume“, – į vandeniu apsemtą kelio ruožą su šypsena dirstelėjo „ARV-Auto“ vairavimo mokyklos vadovas Valdas Šlepikas.

Tądien kartu su komanda senjorams jis paruošė net kelis išbandymus. Važiuodami šlapia danga vairuotojai turėjo stabdyti automobilį, įveikti stačią nuokalnę, apvažiuoti vandens kliūtis.

„Gal net panaudosime slidžios dangos aikštelėje esančią plokštę, kuri sumėto automobilį“, – startui besirengiančius dalyvius intrigavo V.Šlepikas. 

Pasak policijos pareigūnų, šiuo renginiu jie norėjo ne tik praskaidrinti senjorų kasdienybę, bet ir dar sykį priminti, kaip suvaldyti automobilį slidžiame kelyje. Paklausus ar žino, kaip elgtis kelyje pliaupiant lietui, senoliai lenkė pirštus ir vieną po kitos vardijo svarbiausias taisykles.

„Neskubėti, laikytis saugaus atstumo ir išlikti budriu“, – prieš lipdamas į automobilį tarsi „Tėve mūsų“ išpylė R.Baniulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių