Kauno senamiesčio perlų remontui trūksta pinigų

Audrai birželį apgadinus Kauno paveldo objektus, jų tvarkyti neskubama. Specialistai teigia, kad vis dar skaičiuojami nuostoliai.

Per birželio pabaigoje kilusią audrą nukentėjo Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto) bažnyčia ir Perkūno namai. Nuo stogų nuplėštos čerpes, taip pat buvo sugadinti Perkūno namų bokšteliai.

Tvarkymo darbai dar nevykdomi, nes apgadintus objektus vis dar apžiūri vertintojai. Be to, pastatų remontui trūksta pinigų. Vos tik praūžus audrai, buvo griebtasi skubių tvarkymo darbų, kad lietaus vanduo nepatektų į pastatų vidų, tačiau visos rekonstrukcijos gali tekti palaukti ir ilgiau.

"Draudimas žalą kompensuoja tik už naujai pastatytų detalių, statinių apgadinimą, o paveldo vertybių, fasado detalių ir puošybos elementų žalos draudimas nepadengia. "Perkūno namo" stogas buvo keistas prieš penkerius metus, todėl draudimas patirtą žalą įvertino 5 tūkst. eurų ir ją kompensuos, o visas likusias paveldo detales mums kažkaip reikės atstatyti patiems. Be to, restauratoriams atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad ir kiti bokšteliai yra avarinės būklės, seniausią bei gražiausią šio namo sieną taip pat reikia restauruoti ir sustiprinti. Kadangi šių detalių restauracijos darbų draudimas nekompensuos, mes nežinome, iš kur gauti tiek pinigų", – situaciją aiškino "Perkūno namo" atstovė Vilhelmina Roubaitė-Mikelionienė.

Kitą dieną po audros mes patys iš savo lėšų užtaisėme atsiradusias skyles, kad vanduo nepatektų į bažnyčios vidų, visgi taip stogą sutvarkėme tik laikinai.

Pažvelgus į Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią, situacija dar neaiškesnė. Audros metu buvo apgadinta apie 100 kvadratinių metrų stogo, prie bažnyčios išversti medžiai, tačiau dar iki šiol net nėra įvertinta, kokia žala buvo padaryta maldos namams.

"Nuostolių suma nebuvo paskelbta, nes jie vis dar yra vertinami, tačiau darbų įkainiai dideli, todėl manau, kad ir suma bus didelė. Kitą dieną po audros mes patys iš savo lėšų užtaisėme atsiradusias skyles, kad vanduo nepatektų į bažnyčios vidų, visgi taip stogą sutvarkėme tik laikinai. Vizualiai iš išorės atrodė, kad viskas kaip ir gerai, o po šio įvykio pamatėme, kad ir visi tvirtinimai yra nupuvę, todėl iš esmės, norint viską sutvarkyti kaip pridera, reikia perdengti visą stogą", – pasakojo bažnyčios rektorius Kęstutis Rugevičius.

Kunigas taip pat prisiminė, kad kelis kartus ir į draudimo įmones yra kreipęsis, tačiau pastarosios nežinojo, kaip turėtų bažnyčią įvertinti. Kadangi Vytauto bažnyčia yra valstybės saugomas objektas, K.Rugevičius neslėpė, jog viliasi, kad maldos namų stogą padės sutvarkyti valstybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a.a. kunigas Ričardas Mikutavičius

a.a.  kunigas Ričardas Mikutavičius  portretas
bažnyčias Lietuvoje atnaujindavo iš suaukotų pinigų, tame tarpe ir Vytauto. Teko daugelyje Europos šalių pabuvoti, bet niekur nėra tokios daugybės apleistų ir netvarkomų paveldo objektų. Taip ir sunyks mūsų istorijos likučiai...visoms valdžioms nerandant pinigų restauracijai ar elementariam remontui.

reikia pinigų - pinigų yra

reikia pinigų - pinigų yra portretas
Užtat užtenka pinigų medžiams naikinti.

Jone

Jone portretas
Pinigu butu,jei nekrstu sveiku medziu ir vietoj ju nesodintu nauju sodinuku po 200eur. Savivaldybe - svaistune neregeto masto.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių