Kauno savivaldybė vos nepramiegojo ES milijonų?

Kauno valdžia nepaliauja girtis, kaip puikiai pasirengė 2014–2020 m. ES finansinei perspektyvai, per kurią bus panaudoti šimtai milijonų litų, tačiau savivaldybė nesugebėjo Vidaus reikalų ministerijai laiku pateikti reikalingų dokumentų.

Kauno valdžia nepaliauja girtis, kaip puikiai pasirengė 2014–2020 m. ES finansinei perspektyvai, per kurią bus panaudoti šimtai milijonų litų, tačiau savivaldybė nesugebėjo Vidaus reikalų ministerijai laiku pateikti reikalingų dokumentų.

Ministerija turėjo raginti

Lapkričio 14-ąją Kauno savivaldybę pasiekė Vidaus reikalų viceministro Elvino Jankevičiaus raštas, kuriuo primenama, kad savivaldybė laiku nepateikė ministerijai dokumentų, reikalingų ES paramai gauti.

Kauno miesto integruotų teritorijų – Aleksoto ir Žaliakalnio – vystymo programos projektas Vidaus reikalų ministerijai (VRM) turėjo būti pateiktas ne vėliau kaip iki spalio 20 d. Apie tai ministerija Kauno valdžiai raštu priminė spalio 10-ąją, likus dešimt dienų iki nurodyto termino pabaigos, tačiau ir iki lapkričio 14 d. Kauno savivaldybės dokumentai VRM nepasiekė.

"Jeigu jūsų rengiamų programų projektai nebus pateikti artimiausiu metu, Vidaus reikalų ministerija svarsto galimybę peržiūrėti asignavimų paskirstymo regionams (miestams) principus, apie kuriuos jūsų savivaldybė buvo informuota 2014 m. liepos 25 d.", – įspėjama viceministro E.Jankevičiaus pasirašytame rašte. Tokiu atveju ES lėšos, kuriomis galėtų būti įgyvendinti Kaunui svarbūs projektai, atitektų kitiems miestams ar rajonams.

Negana to, laiku dokumentų nepateikusi Kauno savivaldybė kiša koją kitoms savivaldybėms. "Dėl šios priežasties stabdomas ne tik jūsų miesto, bet ir regione esančių mažų ir vidutinių miestų programų derinimas – nėra galimybės įvertinti bendrus lėšų poreikius ir suderinti asignavimus regioninio planavimo priemonėms", – rašte pabrėžė viceministras, įspėjęs ir apie tai, kad dėl tokių dalykų gali vėluoti projektų faktinio įgyvendinimo pradžia.

Užmojai dideli

Dar 2013 m. birželį Kauno miesto taryba pritarė savivaldybės dalyvavimui rengiant ir įgyvendinant Aleksoto ir Žaliakalnio seniūnijų integruotų teritorijų vystymo programas.
Miesto valdžia trynė rankas, kad ES investicijos į integruotas teritorijas Kaunui gali atnešti 100–150 mln. litų. Pagal VRM nustatytas kvotas kiekvienai integruotai teritorijai numatyta 80 mln. litų.

Skelbta, kad už ES lėšas Žaliakalnyje bus rekonstruotas S.Dariaus ir S.Girėno sveikatinimo, kultūros ir užimtumo kompleksas, atgis Kauko laiptų baseino prie Aukštaičių g. zona, Ąžuolynas ir Dainų slėnis, bus įrengti dviračių takai, Žaliakalnio bendruomenės namai, sutvarkytos kai kurios šios seniūnijos gatvės ir sankryžos, bus modernizuoti darželiai ir mokyklos.

Aleksote ES investicijos padės sutvarkyti buvusios Aviacijos gamyklos teritoriją, plėtoti buvusią mėsos kombinato teritoriją, įrengti Aleksoto bendruomenės namus, dviračių takus, sutvarkyti Marvelės upelio slėnį ir Aleksoto apžvalgos aikštelę, taip pat H. ir O.Minkovskių bei kitas seniūnijos gatves ir sankryžas, modernizuoti darželius ir mokyklas. Pagal pirminius planus tarp Aleksoto kaip integruotos teritorijos projektų buvo atsidūrę ir kitapus Nemuno planuojami statyti Koncertų, kongresų ir konferencijų rūmai.
Liepos viduryje savivaldybė gyrėsi, kad 2014–2020 m. ES finansinei perspektyvai Kaunas pasiruošęs ypač gerai, tačiau VRM viceministro E.Jankevičiaus pasirašytas raštas liudija, kad laiku reikalingų dokumentų pateikti nesugebėjo.

Tiki savo pavaldiniais

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis tikina, kad tarnautojai padarė viską, ką reikėjo. "Investicijų ir strateginio planavimo skyrius informavo, kad raštai buvo teikiami elektroniniu būdu, buvo taisomos klaidos, atsižvelgiama į pastabas, vyko betarpiškas bendravimas, o dabar galutinai suderinti dokumentai ministerijai pateikti raštu", – aiškino D.Ratkelis.

Jis neslėpė, kad viceministro E.Jankevičiaus raštas apie neįvykdytus Kauno miesto savivaldybės įsipareigojimus privertė sunerimti. "Vos ne tarnybinį patikrinimą pradėjau, bet Investicijų ir strateginio planavimo skyrius įrodė, kad susirašinėjimas elektroniniu būdu vyko", – tikino D.Ratkelis.

Savo pavaldinių žodžiais ir kompetencija jis nebuvo linkęs abejoti ir dar kartą patvirtino, kad dabar jau padaryta viskas, kas reikalinga ES paramai gauti.

Užtruko aiškindamiesi?

"Priežastys kaip ir aiškios: ta metodika, kurios buvo reikalaujama, gana sudėtinga. Kažkiek užtrukome, kol įsisavinome, kad padarytume taip, kaip reikia", – vėlavimo priežastis aiškino Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjas Vygintas Grinis.

Anot jo, bendradarbiavimas su VRM vyksta jau porą metų, o savivaldybė ministerijai buvo pateikusi bent porą reikalingo dokumento versijų.

"Dabar reikėjo viską sudėlioti pagal jų patvirtintą aprašą, kuris įsigaliojo nuo spalio 1 d., taip ir nutiko, kad šiek tiek pavėlavome, bet dar nieko blogo neatsitiko. ES pinigų tikrai nepramiegojome, dar laukia ilgas procesas. Neatsiliekame nuo bendro grafiko, viskas vyksta kaip ir visoje valstybėje", – bandė raminti V.Grinis.

Nori kuo greičiau

"Dabar jau turime Kauno savivaldybės programą. Mes paraginome, jie pateikė, ir jau su viceministro parašu išsiuntėme kvietimą, kad lapkričio 28 d. kviečiame į pasitarimą dėl Kauno miesto ir dėl Kauno regiono programų. Susitarsime dėl galutinių terminų, kad užbaigtume derinimus su visomis ministerijomis", – pirmadienį patvirtino VRM Regioninės politikos departamento direktorius Arūnas Plikšnys. Anot jo, reikalingus dokumentus vėlavo pateikti ir Klaipėdos, Panevėžio bei Šiaulių savivaldybės.
Pasiteiravus, kodėl dokumentai nebuvo pateikti laiku, A.Plikšnys sakė nenorįs nei ginti, nei teisinti pavėlavusių savivaldybių, tik užsiminė, kad savivaldybės savo projektus turėjo derinti su dešimt ministerijų, o kai kurios iš jų dar nepaskirstė kvotų regionams.

Be to, pagal patvirtintą metodiką savivaldybės taip pat turėjo atlikti tam tikrą vertinimą. "Visi norime kuo anksčiau pradėti. Vyriausybės kanceliarija ragina mus kaip koordinatorius, kad projektai pajudėtų kuo greičiau ir naujo periodo lėšos būtų panaudotos", – aiškino ministerijos atstovas.

Pasak A.Plikšnio, dabar dar laukia nemažai derinimų tarp savivaldybės ir ministerijų. "Prieš kelis mėnesius dar turėjome tik norų ar pageidavimų sąrašėlį, o dabar jau dėliojami konkretūs projektai ir konkrečiai pasakysime, ar galime, ar ne tuos norus išpildyti", – sakė VRM Regioninės politikos departamento direktorius. Jis viliasi, kad kitų metų pradžioje jau bus galima pradėti įgyvendinti projektus.


Šiame straipsnyje: ESKauno valdžiaES paramakaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
miesto centre griuvantys balkonai, apie kuriuos rašo kiti portalai ir apie tai nutyli kauno diena, dar palauks, kol užmuš kokį žmogų?

T

T portretas
Lauk reikia varyti iš savivaldybės Grinį,kuris du dešimtmečius dirba su projektais ir vis negali įsigilinti į taisykles...Su tokiais darbuotojais Kaunas žlunga...

puiku

puiku portretas
kad sulauks pagaliau Žaliakalnis bendruomenės namų. Į tą baseino zonos duobę neverta kišti ES pinigus, tai ne reprezentacinė miesto vieta, geriau tuos pinigus panaudoti šaligatvių ir gatvių gražiai rekonstrukcijai, su plytelėmis.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių