„Kauno rudens“ ralio trasomis lėkė dvylikos valstybių sportininkai

  • Teksto dydis:

Savaitgalį Kaune finišavo vienos seniausių šalyje automobilių lenktynių – tarptautinis ralis „Kauno ruduo 2019“, skirtas atminti automobilių sporto meistrus, brolius Arvydą ir Kastytį Girdauskus.

Tai buvo 46-asis ralis šių, niekad nenutrūkusių varžybų istorijoje, o jį surengė Lietuvos automobilių klubas kartu su Tarptautine automobilių sporto veteranų asociacija ir Kauno automobilininkų klubu.

Rotušės aikštėje – 12 valstybių vėliavos

„Lietuvos automobilių sporto bendruomenė kartu su šių varžybų organizatoriais gali pagrįstai didžiuotis „Kauno rudens“ ralių tradicijomis, nes nedaug turime lenktynių, prie kurių starto linijos išsirikiuotų 90 ekipažų su bemaž 200 kovingai nusiteikusių sportininkų iš 12 pasaulio valstybių“, – sveikindamas prieš varžybas Rotušės aikštėje susirinkusius lenktynininkus kalbėjo LASF prezidentas Saulius Girdauskas.

Susitikti su buvusiais kolegomis ir varžovais lenktynių trasose bei palinkėti ralio dalyviams laimingo kelio ir sėkmingo finišo atvyko Lietuvos automobilių klubo garbės prezidentas Stasys Brundza, kiti sportininkai, teisėjai, klubų vadovai.

„Per daugelį metų gal kiek išblėso tik keli „Kauno rudens“ ralių epizodai, tačiau negalima pamiršti jame įgytų pamokų ir užsimezgusios draugystės su daugeliu sportininkų iš įvairių šalių“, – sakė S. Brundza.      

„Kauno rudens“ ralio trasomis šiemet važiavo visų trijų Baltijos valstybių, Vokietijos, Graikijos, Izraelio, Lenkijos, Rusijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir pirmą kartą Lietuvoje rengiamuose raliuose debiutavę Sakartvelo, Armėnijos ir Uzbekijos sportininkai.

Jie varžėsi „Kauno rudens“ ralio, sutapusio su Lietuvos mini ralio čempionato paskutiniojo, ketvirtojo etapo lenktynėmis bei istorinių automobilių įskaitose.

Pagrindinis prizas – patyrusiam duetui       

Nugalėtojų ir prizininkų pagerbimo ceremonijoje bene daugiausia dėmesio susilaukė darnus patyrusių sporto meistrų – kauniečio Egidijaus Paulausko ir vilniečio Almanto Jacevičiaus – ekipažas, vairavęs VAZ 21061 automobilį ir šventęs ne tik pergalę SIA2 įskaitoje, bet ir iškovojęs pagrindinį ralio trofėjų – A. ir K. Girdauskų atminimo taurę.

Ją nugalėtojams įteikė LASF prezidentas S. Girdauskas.

Ralio „Kauno ruduo“ bendrosios įskaitos laimėtojais tapo Adomas Petrovas ir Ruslanas Malinovskis, vairavę pranašišku jiems pirmuoju starto numeriu pažymėtą VAZ 2101 ir beveik šešiomis sekundėmis aplenkę su „Subaru Impreza“ ant kulnų nugalėtojams mynusius Tadeušą Terą su Mindaugu Giedraičiu.

Treti liko patyręs Alfredas Štaras su jauniausiuoju ralio dalyviu, 22-jų Pauliumi Prasausku, pelniusiu specialų prizą. Jie vairavo „Volkswagen Golf“ automobilį.  

Tokį pat organizatorių prizą išsivežė ir vyriausias ralyje dalyvavęs Andriaus Čygo ir Sigito Januškos duetas, kurių amžiaus suma – 157 metai – gana įspūdinga automobilių raliui.

Kitose ralio įskaitose pergales šventė Juzefas Malevskis su Algirdu Griciumi, Rimgaudas Statnickas su Rimantu Pukėnu, Arvydas Šėgžda su Aleksandru Kolesničenka, Eugenijus Tumalevičius su Alexanderiu Khaimsky, Edvardas Singurindis su Juozu Leonavičiumi, Aleksandras Janelidze su Ona Jasinskaite, neišskiriamas sportininkų iš Vokietijos, Rusijos ir Latvijos Michailų Ivanovo ir Titovo ir Andrio Zvingevico trio ir Romas Janavičius su Arvydu Bangardavičiumi.

Džiugino bendražygių atminimo taurės

Tačiau ralio dalyviai bene labiausiai džiaugėsi iškovoję vardines buvusių bendražygių ir varžovų atminimo taures.   

Ilgamečio šio ralio organizatoriaus Vidmanto Čiutelės, kurio kartu su bendraminčiais pastangomis surengtos trys dešimtys pirmųjų „Kauno rudens“ ralių, atminimo taurę išsivežė A. Šėgžda su A. Kolesničenka, o Vytauto Federavičiaus – R. Statnickas su R. Pukėnu.

Ilgamečio automobilių sporto organizatoriaus ir teisėjo, docento Evaldo Čerškaus taurė įteikta E. Singurindžiui iš Graikijos ir dabar Izraelyje gyvenančio J. Leonavičiaus duetui, o svečiai iš Sakartvelo Otaras Ajevanidze su Davidu Chachanidze iškovojo sporto meistro ir trenerio Romualdo Barkausko atminimo taurę.

Žymaus ralisto Leontijaus Potapčiko atminimo prizą laimėjo su legendine „Pobeda“ važiavęs sportininkų M. Ivanovo, M. Titovo ir A. Zvingevico trejetas, o A. Janelidze su O. Jasinskaite džiaugėsi Sigito Alesiaus taure.

Dėkojo už šiltą priėmimą 

„Lietuvoje – tik kelios dienos, tačiau ir jų užteko, kad pajustume lietuvių svetingumą ir meilę  automobilių sportui, – po lenktynių kalbėjo Sakartvelo autosporto federacijos veteranų sekcijos pirmininkas ir Rustavio tarptautinio moto parko prezidentas D. Chachanidze. – Galime tik pavydėti ir pasimokyti, kaip reikia organizuoti tokio masto varžybas, kaip pritraukti tiek sportininkų ir kaip saugoti bei gerbti buvusių bendražygių atminimą“.

D. Chachanidze – daugkartinis Sakartvelo motociklų ir automobilių pirmenybių čempionas, vienodai sėkmingai išbandęs kartingo, motokroso, motociklų ir automobilių žiedinių lenktynių, bagių, ralio ir net „Formulės 3“ trasas, dabar tarptautinės kategorijos teisėjas, iš arti matęs daugelyje šalių rengiamas varžybas.   

Svečias su didžiule nuoskauda kalbėjo apie karo veiksmus šalyje, gerokai pakenkusius ir Sakartvelo automobilių sporto raidai.

Dabar jis itin dideles viltis sieja su Rustavio tarptautinio moto parko savininku Šota Abchazava, mėgstančiu automobilių sportą, aukojančiu jam savo laisvalaikį ir nešykštinčiu jam lėšų. 

Atsisveikino su sezonu

„Kauno rudens“ ralis ženklino ir šalies mini ralio čempionato finišą.

Paskutiniojo, ketvirtojo etapo lenktynių bendrosios įskaitos ir IS klasės nugalėtojais tapo Igorio Aleksejevič ir Gintarės Palubinskaitės duetas, su „Ford Sierra“ visus 16 greičio ir specialiųjų rungčių ruožus, besidriekusius Kauno miesto ir rajono, Pavilkijo bei Šakių rajono savivaldybių keliais, įveikęs per 17 min. 59,4 sek.

Nugalėtojams pralaimėję 15,9 sek. antri finišavo „Subaru Impreza WRX“ vairavę Justinas Kvaraciejus su Martynu Bingeliu. Jie šventė pergalę galingiausiųjų – SGC4 automobilių klasėje.

Trečiąjį bendrosios įskaitos nugalėtojų laiptelį užėmė OC klasės nugalėtojai Paulius Vasiliūnas su Ramūnu Giliumi, tramdę BMW. Jie nuo etapo laimėtojų atsiliko 21,5 sek.

SGC1 klasės nugalėtojais tapo Aurimas Margevičius su Evelina Drilingiene („Mitsubishi Colt“), SGC2 – Aidas Valuckas su Gertrūda Laurinavičiūte („Mazda MX-5“), SGC3 – Mantas Bytautas su Mindaugu Kaminsku („Seat Leon“), SGC-I – Laimonas ir Greta Latvėnai („Lada 2106“), o V klasėje pergale džiaugėsi Darius ir Benas Venckai („Renault Clio“).

Komandinę paskutiniojo etapo įskaitą, surinkę 73 taškus, laimėjo Kauno autoklubo sportininkai.

Antri su 65 taškais liko „Marimotors Racing“, o treti – „AG Racing“ lenktynininkai, pelnę 50 taškų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių