Kauno rajono biudžeto akcentai: kam skirs daugiau lėšų?

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį patvirtino 2019 m. biudžetą, kuris 9,4 proc. didesnis nei pernai ir siekia per 83 mln. eurų. Beveik 53 proc. visų lėšų numatyta švietimui ir kultūrai.

 

Daugėja gyventojų ir iššūkių

Biudžeto lėšos švietimui, kultūrai ir neformaliajam ugdymui šiemet didėja 14 proc., tai papildomai sudaro 2 mln. Eur. Iš viso šiai sričiai skiriama 52,7 proc. viso savivaldybės biudžeto.

„Kauno rajone daugėja gyventojų – jų atsikelia iš visos Lietuvos. Smagu, bet tai kartu ir nauji iššūkiai – mums jau trūksta pradinių klasių mokytojų, turime pasirūpinti mokyklomis ir darželiais“, – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kultūros projektui „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, kuriame Kauno rajonas dalyvauja su Kauno miestu, šiemet paskirta 594 tūkst. Eur. Šios lėšos bus naudojamos įvairiems kultūros projektams seniūnijose.

Tai, kad jauni žmonės mūsų krašte nori gyventi ir auginti vaikus – vienas didžiausių įvertinimų.

Steigia pradines mokyklas

Naujajame biudžete numatyta skirti 2,8 mln. Eur pradėtiems investiciniams projektams – Čekiškės Prano Dovydaičio, Piliuonos gimnazijų rekonstrukcijai užbaigti, Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų mokyklai-darželiui ir Instituto g. esančiam pastatui rekonstruoti bei pritaikyti pradinei mokyklai.

Pradinė mokykla taip pat kuriama Akademijoje, buvusio studentų bendrabučio patalpose.

Šiais metais turėtų prasidėti rekonstrukcijos darbai Ramučių kultūros centre, Neveronių gimnazijos, Linksmakalnio stadionuose.

Viešojo ir privataus sektorių partnerystės pagrindu ketinama atnaujinti Mastaičių baseiną, ir šalia pastatyti pradinę mokyklą su darželiu. Tas pats projektas apima ir Kačerginės bei Zapyškio mokyklų rekonstrukciją.

„Mūsų strateginis tikslas – atnaujinti ir modernizuoti visas mokymo įstaigas“, – pabrėžė meras.

Didės darbo užmokestis

Didelis dėmesys naujajame biudžete skiriamas biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokesčiui didinti. Iš viso darbo užmokesčio fondas didės 14,5 proc., tai sudaro 2,6 mln. Eur. Valstybės dalis sudarys 4,5 proc., savivaldybės – 10 proc.

„Papildomai lėšų skiriame Darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymui laipsniškai įgyvendinti, minimaliam atlyginimui, pareiginės algos baziniam dydžiui padidinti“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis. Daugiausia darbo užmokestis augs švietimo, kultūros ir socialinės sferos darbuotojams.

Daugiau lėšų seniūnijoms

2019 m. lėšos socialinei apsaugai didės 17,7 proc. palyginti su praėjusiais metais, tai sudaro 685 tūkst. Eur.

Didinamas finansavimas ir seniūnijoms: bus modernizuojamas gatvių apšvietimas, tiesiami keliai, tvarkomi šaligatviai, įrengiami skverai, vaikų žaidimų ir sporto aikštelės.

„Ateityje ketiname parengti kiekvienos seniūnijos darnios urbanistinės plėtros vizijas, kurios padės suvaldyti stichišką plėtrą. Planuojame plėsti vietinės reikšmės kelių programą, tvarkyti kiemus, įvažas, kurti daugiau laisvalaikio zonų“, – tvirtino V. Makūnas.

Šiemet bus tęsiama praėjusiais metais didelės sėkmės sulaukusi socialinė programa „Naujagimio kraitelis“. Jai skirta 350 tūkst. Eur.

Pernai kraiteliai įteikti 1265-iems Kauno rajone registruotiems naujagimiams. Tai rekordinis naujagimių skaičius, 2017-aisiais jų buvo maždaug pusantro karto mažiau – 813. „Tai, kad jauni žmonės mūsų krašte nori gyventi ir auginti vaikus – vienas didžiausių įvertinimų“, – džiaugėsi V. Makūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukui

Lukui portretas
Ačiū už pastabas.Tikrai šiais klausimais dirbama,bet tai ne tik savivaldybės klaidos.

Piliuona

Piliuona portretas
Svarbu, kad nepamirštos kaimo mokyklos, nes be jų Lietuvoje liks tik Vilnius ir Kaunas.

Lukaa

Lukaa portretas
Kad miestas keliasi į rajoną, tai supranta, bet kad reikia infrastruktūros, tai ne. Mere, pravažiuokit per Mastaičius iki Juragių žiedo. šaligatvių nėra, žmonės per šalikelės pusnis vežimukus stumiasi. Arba liaukitės dalinti leidimus keisti žemės ūkio paskirties žemę į gyvenamą ir stabdykit gyvenvietės plėtimąs . Iki pažėrų tuoj prisistatys ir dar ant vieno sklypo po porą namų pastato, 3-arai-vienas namas. arba investuokit į kelius, šaligatvius, dviračių takus, visuomeninį transportą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių