Kauno rajone – 100 milijonų litų siekiančios investicijos

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje įvyko žemės ūkio kooperatyvo „Pienas LT“ statomos gamyklos kapsulės įleidimo ceremonija. Į renginį susirinko aukšti šalies pareigūnai, kooperatyvo nariai, projekto partneriai.

„Pienas LT“ statomoje pieno perdirbimo gamykloje dirbs daugiau nei 120 darbuotojų, jos plotas siekia beveik 16 tūkstančių kvadratinių metrų. Planuojama, kad gamykla pradės veikti 2014 metų pabaigoje.

Kapsulės įleidimo ceremonijoje dalyvavo projektą įgyvendinančio žemės ūkio kooperatyvo „Pienas LT” valdybos pirmininkas Naglis Narauskas, žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Seimo narys Kazimieras Starkevičius.

N. Narauskas tvirtino, kad baigėsi vienas iš kooperatyvo „Pienas LT” gyvavimo etapų, tačiau prasideda naujas – kupinas įvairių iššūkių.

„Pienas LT“ naujos gamyklos statybos projektą pradėjo vystyti prieš keletą metų, buvo apsispręsta ją statyti Kauno LEZ, užsitikrinta dalinė ES parama. Tačiau kooperatyvui nepavyko gauti reikiamo kredito, todėl projektui iškilo grėsmė.

Tada Žemės ūkio ministerija pratęsė ES finansavimo terminą, o „Pienas LT“ vadovai toliau aktyviai ieškojo papildomo finansavimo šaltinių. Kooperatyvo nariams pavyko surinkti reikiamus papildomus 40 mln. Lt. Tokiu būdu nebuvo prarastos ES lėšos (50 mln. Lt), prie kurių pridėjus „Pienas LT“ surinktus pinigus ir dalinį vienos kredito įstaigos finansavimą (10 mln. Lt) pradėtos statybos.

„Šis mūsų projektas yra puikus pavyzdys, kiek daug gali pasiekti žmonės, sutelkę savo viltis, mintis, pastangas ir darbus ”, – kalbėjo N. Narauskas.

„Smagu, kad tokio ambicingo projekto ėmėsi lietuviško kapitalo kompanija. Tikiu, kad ateinate ne tik su naujomis technologijomis, bet ir su šiuolaikine verslo kultūra, socialine atsakomybe, kad tai, ką sukursite, bus ne tik mūsų krašto, bet ir visos Lietuvos pasididžiavimas“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Planuojama, kad konkursą laimėjusi bendrovė „Autokausta“ gamyklą pastatys iki 2014 m. pabaigos. Tada į ją bus atvežta ir sumontuota technologinė įranga, kurią tieks šį konkursą laimėjusi Vokietijos kompanija "Finnah GmbH Prozess-und Verpackungstechniks".

„Pienas LT“ gamykloje bus gaminamas nedenatūruotas aukštos koncentracijos pieno baltymas. Pradinis planuojamas gamyklos perdirbimo pajėgumas – 650 t per parą, o maksimalus – 1.200 t.

Naujosios gamyklos produkcija  kaip žaliava yra naudojami konditerijos, kulinarijos, kūdikių maisto, sportininkams skirtų maisto papildų gamyboje. Jau mezgami ryšiai su užsienio įmonėmis – potencialiais užsakovais.

„Pienas LT“ įkurtas 2008 m. Šiuo metu jo pajininkais yra 211 Lietuvos pieno ūkių. Per dieną kooperatyvas superka apie 400 tonų pieno.

Kauno LEZ valdymo bendrovės direktorius Vytas Petružis sakė, kad šiuo metu ši zonoje dirba 8 įmonės, dar su 8 sudarytos sutartys. Bendra investicijų suma siekia 1 mlrd. 50 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar

Ar portretas
Ar toje laisvoje ekonominėje zonoje ir dirbantiesiems nuo darbo užmokesčio nereikės mokėti mokesčių, ar tik verslininkams nereikės mokėti mokesčių? Kame čia demokratija?

Nieko nesuprantu

Nieko nesuprantu portretas
Šalia straipsnis, kad mokesčiai nesurenkami, o čia džiūgauja, kad laisva ekonominė zona, nereikės mokesčių mokėti? Lazutka, tai ar " reikia pagaliau lietuviams mokesčius mokėti" ar reikia pagaliau kraustytis į laisvą ekonominę zoną ir nemokėti?

Lazutka, aūūūūū, kur skaičiavimai

Lazutka, aūūūūū, kur skaičiavimai portretas
Prašyčiau, kad ekonomistas Lazutka pateiktų pagrįstus skaičiavimus, kiek lėšų reikia žmogui pragyventi, būstui, maistui, vaistams,vaikų auginimui ( kad atitiktų Juvenalinės justicijos reikalavimus), juk šitie pinigai turi būti neapmokestinami JOKIAIS MOKESČIAIS, tai yra darbo jėgos savikaina?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių