Kauno rajonas plečia pradinių mokyklų tinklą

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ugdymo įstaigų tinklo plėtros planą pristatė švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei.

Užleido patalpas policijai

J. Petrauskienė pirmiausia apsilankė sparčiai augančioje Mastaičių gyvenvietėje, kur Lietuvos policijos mokyklos patalpose glaudžiasi Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos skyrius.

Dar 2013 m. vykusiuose Vyriausybės kanceliarijos pasitarimuose buvo pritarta, kad Lietuvos policijos mokykla, persikėlusi į buvusias Kauno kolegijos patalpas, leis jomis naudotis ten įsikūrusioms įstaigoms, kol bus pastatytas daugiafunkcis centras. Tvirtinta, kad vaikai be mokyklos neliks, kalbėta apie lėšų paieškas Vyriausybės investicijų programoje.

Kauno rajono savivaldybė parengė daugiafunkcio centro projektą, tačiau žadėtas finansavimas nebuvo paskirtas, o pagal sutartį moksleiviai turėtų užleisti patalpas policininkams.

Svarstomas ir kitas variantas – šalia Mastaičių baseino statyti priestatą, kuriame įsikurtų pradinė mokykla ir darželis. "Kauno rajonas turi stiprią sporto mokyklą, todėl baseinas galėtų tapti jos filialu, kur mokytume vaikus plaukti", – kalbėjo V. Makūnas. J. Petrauskienė pritarė tokiam sumanymui.

Kreipėsi pagalbos į universitetą

Vėliau ministrė lankėsi Akademijoje, kur pradinukų taip pat sparčiai daugėja. Moksleivių nebesutalpina ir Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija, ir kaimynystėje veikianti Ringaudų pradinė mokykla.

Kauno rajono savivaldybė kreipėsi į Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) vadovybę, prašydamas perduoti ugdymo reikmėms nenaudojamą studentų bendrabutį. Dviejuose pirmuosiuose jo aukštuose įsikūrė Noreikiškių vaikų darželio „Ąžuolėlis“ filialas.

„Būtų logiška viršutiniuose pastato aukštuose įrengti pradinę mokyklą“, – siūlė sprendimą V. Makūnas.

Susitikime dalyvavęs ASU rektorius Antanas Maziliauskas patikino, kad universiteto bendruomenė yra nusiteikusi teigiamai spręsti patalpų perdavimo klausimą.

Raudondvaris – dar viena sparčiai auganti Kauno rajono gyvenvietė. Šio miestelio gimnazija jau daug metų laukia priestato. Anelės ir Augustino Kriauzų mokykloje-darželyje taip pat ankšta, pastatą būtina renovuoti.

Kauno rajono savivaldybė perėmė iš ASU seniai nenaudojamą Žemės ūkio inžinerijos instituto pastatą, kuriame planuoja įrengti pradinę mokyklą, biblioteką ir Garliavos meno mokyklos filialą.

Prašo Vyriausybės pagalbos

Kurortinės teritorijos statusą neseniai gavusioje Kačerginėje savivaldybė taip pat pasiryžusi plėsti mokyklos patalpas ir ateityje ją paversti visos dienos mokykla. Jau yra parengtas šios mokyklos atnaujinimo ir plėtros projektas.

Šiuolaikinio mokyklos priestato su sporto sale ir technologijų kabinetais turėtų sulaukti ir Zapyškio bendruomenė.

O štai Domeikavoje jau darbuojasi statybininkai: gimnazijos pastatas apšiltintas, statomas didelis priestatas su laisvalaikio sale.

Piliuonos gimnazija kol kas glaudžiasi ne visai ugdymui pritaikytose patalpose. Parengtas pastato rekonstrukcijos projektas turėtų tenkinti ne tik mokinių, bet ir visos bendruomenės poreikius. Atsinaujinimo laukia ir Piliuonos pagrindinė mokykla, Čekiškės, Vandžiogalos, Neveronių gimnazijos.

„Šiuolaikinei mokyklai svarbu ne tik ugdymo kokybė, bet ir moderniai įrengtos patalpos, jauki aplinka“, – pabrėžė V. Makūnas. Kartu jis pastebėjo, kad vien savivaldybei spręsti visus su švietimu kylančius iššūkius yra sunkiai pakeliama našta.

Raudondvario dvare J. Petrauskienė susipažino su savivaldybės parengtais projektais, po to diskutavo su Kauno rajono ugdymo įstaigų vadovais. „Kauno rajone pamačiau daug gražių įgyvendintų projektų. Džiaugiuosi, kad tai daroma bendradarbiaujant su verslu, universitetu, kitomis institucijomis“, – kalbėjo ministrė.

Stato naujus darželius

Kauno rajonas yra viena iš nedaugelio Lietuvos savivaldybių, kuriose gyventojų skaičius sparčiai didėja ir netrukus pasieks 100 tūkst. Vien tik Užliedžių seniūnijoje pernai gimė 167 naujagimiai, o visame rajone – beveik tūkstantis.

V. Makūnas pasakojo, kad savivaldybei tenka ne tik optimizuoti mokyklų tinklą, bet ir statyti vaikų darželius.

Kauno rajono savivaldybė vien pernai pastatė arba rekonstravo keturis vaikų darželius ir sukūrė juose daugiau kai 400 vietų.  Nepaisant to, darželių problema lieka aktuali Raudondvario, Domeikavos, Garliavos, Samylų, Užliedžių, Akademijos, Ringaudų seniūnijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauno rajono gyventojas.

Kauno rajono gyventojas. portretas
DŽIAUGIUOSI KAUNO RAJONO PASIEKIMAIS.Liberalai ,konservatoriai griauna,siaurina,mažina,o socialdamokratas V.Makūnas su komanda stato ,plečia naujas mokyklas,priestatus,darželius.Organizuoja dienos užimtumą vaikams,steigia po pamokinį lavinimą..Šaunu,štai ką reiškia mylėt savo rajono žmones ir jais rūpintis.Sveikatos ir stiprybės gerb.Mere.Mes tikime Jumis ir Jus gerbiame.

Anonimui

Anonimui portretas
Taip ir daroma.Juk kalba ir eina apie pradines klases,bet su geresnėmis ugdymo galimybėmis ir vaikų užimtumu.Vyresni vaikai pavežami ir mokosi gimnazijose.

Anonimas

Anonimas portretas
Labai gerai paskaičiuoti, ar kišti pinigus į pastatus. Galima iš mokyklų, kur mažai mokinių, pavėžėti į šalia ęsančias. Juk geltonųjų autobusiukų daug. Arba keisti mokyklų struktūrą. Ar normalu, kai 9-10 klasėse mokosi po 6-7 mokinius ? Tokios mokyklos galėtų tapti aštuonmetėmis.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių