Kauno policininkai bandė ištraukt kolegos sūnų?

Kauno Centro policijos komisariate bręsta didelis skandalas. „Kauno dienai“ pavyko sužinoti, kad tyliai vyksta ikiteisminis tyrimas, kurio centre – galimai bandę nuslėpti nusikaltimą, dokumentus klastoję komisariato pareigūnai.

Įkliuvo dėl narkotikų

Kauno Centro policijos komisariate dirbančiam Operatyvaus valdymo skyriaus Centro grupės vyresniajam postiniui Linui Kurilavičiui netrukus gali būti pareikšti rimti įtarimai.

„Kauno dienos“ šaltiniai psakoja, kad kovo mėnesį į Centro policijos komisariatą buvo pristatyti keturi jaunuoliai, turėję narkotinių medžiagų. Vienas iš sulaikytųjų – Kauno apskrities policijos komisariato pareigūno sūnus. L.Kurilavičius bandė suklastoti įrašus taip, kad apie jaunuolių sulaikymą neliktų jokios žymės, tačiau klastojimo faktas buvo pastebėtas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Toje pačioje byloje įtariamuoju gali tapti ir kitas Centro policijos komisariate dirbęs pareigūnas Andrejus Riamzinas. Kalbama, kad pagrindinis nusikaltimo organizatorius yra L.Kurilavičius, o A.Riamzinas tiesiog atsidūrė ne laiku ir ne vietoje. Įrašus galimai klastojęs L.Kurilavičius paskui save nusitempė ir kolegą.

Nei policija, nei prokuratūra šia tema nieko nekomentuoja.

„Jeigu tyrimas būtų bent įpusėtas, gal ir būtų galima kalbėti. Šiuo metu dar anksti“, – sakė Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Virginija Vigelienė.

Tiria įtartinai ilgai

Kaip jau įprasta, įtariamaisiais galintys tapti pareigūnai iškart susirgo – gavo pažymas apie nedarbingumą. Tyrimo spartą lėtino ir šios pažymos, ir bylą tiriančių pareigūnų atostogos. Iki šiol nei L.Kurilavičiui, nei A.Riamzinui įtarimai nėra pareikšti, todėl pasigirdo kalbų, kad bylą bandoma numarinti.

„Niekas čia nestringa ir apie vilkinimą negali būti jokios kalbos. Įtarimai jau gretai bus pareikšti. O daugiau bus galima pakomentuoti tada, kai byla pasieks apylinkės teismą“, – žadėjo bylą tiriantis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikalstamų veikų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams tyrimo grupės vyr. tyrėjas Artūras Abramavičius.

A.Riamzinas jau atleistas iš tarnybos, tačiau, pasak A.Abramavičiaus, tai įtarimams pareikšti nesutrukdys.

Skundžiasi pareigūnų elgesiu

Galimas dokumentų klastojimas yra tik vienas iš pastaruoju metu Kauno Centro policijos komisariato mundurą dergiančių istorijų.

Prieš mėnesį Specialiųjų tyrimų tarnyba darbo vietose sulaikė komisariate dirbusius Kriminalinės policijos skyriaus tyrėjus Olegą Samsoną ir Andrių Alimkiną. Šie pareigūnai įtariami reikalavę kyšio už tai, kad nepradėtų ikiteisminio tyrimo.
Šią vasarą „Kauno diena“ jau porą kartų rašė apie Centro policijos komisariato pareigūnų elgesiu pasipiktinusius žmones.

Iranietis M.M.A. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) teigė komisariate patyręs patyčias. Užsieniečio pasakojimu, jis į komisariatą atvyko rašyti pareiškimo dėl vagystės, o vietoj pagalbos sulaukė užgauliojimų ir buvo įgrūstas į kamerą.

Po kurio laiko užsienietis sužinojo, kad jis tapo įtariamuoju – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pareigūno įžeidimo. Iraniečio advokatas mano galintis įrodyti, jog tyrimui pateikta vaizdo medžiaga gali būti suklastota.

Už iniciatyvą įkišo už grotų

Panašią istoriją žurnalistams pasakojo ir Karo policijos Kauno įgulos viršininkas kapitonas Remigijus Mikalauskas. Karininkas kreipėsi į Centro PK dėl vieno restorano apsaugos darbuotojo.

Kapitonas R.Mikalauskas  pastebėjo, kad restorano apsaugos darbuotojas turi nelegalų ginklą – teleskopinę lazdą (pavojingą šaltąjį ginklą, kurio nešiotis negalima, – red.past.).

Karininkas Centro policijos komisariate norėjo rašyti pareiškimą, tačiau iki ryto atsidūrė už grotų. Jis buvo apkaltintas įžeidęs policijos pareigūnus – anot policininkų, neblaivus karininkas juos keikė, grasino atleisiąs iš darbo.

R.Mikalauskas paprašė, kad policija teismui pateiktų komisariato vaizdo kamerų filmuotą medžiagą. Policija atsakė, kad lyg tyčia tuo metu, kai komisariate buvo R.Mikalauskas, dėl techninių kliūčių vaizdo fiksavimo kameros neveikė.

R.Mikalauskas Kauno miesto apylinkės teisme laimėjo bylą prieš Centro policijos komisariato pareigūnus, tačiau policija teismo sprendimą apskundė.

Policijos vadovas: vienam kolektyvui įvykių daugoka

Ne geru darbu, o įtarimais garsėjantis Centro policijos komisariatas (PK) gadina viso Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) vardą. VPK vadovas Algirdas Kaminskas teigia, kad šiam policijos komisariatui jau skiriamas didesnis dėmesys.
„Pavyzdžiui, Andrius Alimkinas buvo jaunas, vilčių teikęs, iniciatyvus ir kvalifikuotas darbuotojas. Nežinau, kas jį paskatino taip pasielgti. Gaila, bet svetimos klaidos kol kas nepamoko“, – paklaustas apie Centro PK alinančius skandalus kalbėjo A.Kaminskas.

– Pastaruoju metu apie Centro PK neigiamos informacijos netrūksta. Gal tos pačios bėdos kamuoja ir kitus komisariatus, o mes apie tai tiesiog nežinome? – „Kauno diena“ paklausė A.Kaminsko.

– Visur taip tikrai nėra, o Centre vis atsitinka. Negaliu pasakyti konkrečių priežasčių, kodėl taip yra, bet akivaizdu, kad vienam kolektyvui tų įvykių daugoka.

– Kaip ketinate spręsti problemas?

– Priemonių imamės. Ir Imuniteto tarnyba vis domisi, ir su aukščiausio lygio vadovais kalbame, kontrolės mechanizmus aptariame, griežtiname įvykių apskaitą, bandome palikti kuo mažiau galimybių pareigūnams nusižengti.

– Kaip sekasi tirti bylas, kuriose pareigūnai – įtariamieji?

– Tyrimai vyksta, o paskutinė labai nemaloni Olego Samsono ir A.Alimkino byla netrukus turėtų pasiekti teismą, nes nusikaltimas pakankamai aiškus.

– Su Centro PK vadovu Gintautu Dirmeikiu apie jo pavaldinių elgesį nesikalbėjote?

– Nepasakosiu, kokius veiksmų planus su komisariato vadovu G.Dirmeikiu aptarėme, bet prieš jo atostogas kalbėjomės ta tema. Kiekvienas pareigūnas atsako už savo veiksmus, bet kai tame pačiame kolektyve nutinka keli panašūs incidentai, jau pradedi ieškoti priežasčių, kodėl taip yra. Tokie nemalonūs įvykiai destabilizuoja kolektyvą. Todėl ir visoms įmanomoms tarnyboms, ir vadovui reikia pagalvoti, kaip keisti situaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazys

kazys portretas
ka ce pridursi ant bibio mentus

jo

jo portretas
bet jei pareigunai serga ,tai galima nuvykti i namus ,dabar Lietuvoje tai madinga,imkit pavyzdi is panevezio prokuraturos.bet kaip ramiai kaminskas kalba,tarytum viskas normalu kai tiek nusizengimu butent policijoj,kurie gina teisinguma,atrodo kad cia nieko tokio,supratau is kaminsko.

procc

procc portretas
Kai tik mentai suserga per tokius tyrimus, turetu but privaloma iskviesti kokinors gydytoja, kekvienu kart skirtinga, is kokionors kito miesto, ir kad su tyrima daranciu pareiguno prieziura tas gydytojas istirtu ar itariamas policininkas tikrai serga. O tehnines priemones savaime jei taip sugenda iskarto turetu but atleistas policininkas kuris jas priziuri, nes realiai jos niekad nesuges jei bus bentjau minimaliai priziurimos.
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių