Kauno policija jau apginkluota revoliuciniu švedų išradimu

Lietuvos ilgapirščiai privertė švedus sukurti naujas technologijas, padedančias efektyviai kovoti ne tik su automobilių dalių vagystėmis, dėl kurių pernai Švedijoje įkliuvo net 39 mūsų tautiečiai, bet ir su beveik visomis kitų rūšių vagystėmis. Šia naujove jau apginkluota ir Kauno policija, o artimiausiu metu ji turėtų būti pradėta taikyti visoje Europoje.

Nenuginčijamas įkaltis

„Tai žinia vagims, kad jie bus pasiekiami bet kur, nes policija tampa be sienų“, – linkęs konstatuoti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas Aleksejus Gubenko, demonstruodamas žiniasklaidos atstovams, kaip veikia jiems kolegų iš Švedijos padovanota įranga, tapsianti priešnuodžiu prieš įvairaus plauko vagis.

Akivaizdus jos efektyvumo įrodymas – vienas šiuo metu minėtame skyriuje atliekamas ikiteisminis tyrimas. Iš 60, kaip įtariama, vogtų įvairių automobilių detalių, rastų per kratas Kaune bei sulaikant įtariamuosius su įkalčiais, 17 buvo pažymėtos švedų sukurtu vadinamuoju automobilių DNR.

Iš 60, kaip įtariama, vogtų įvairių automobilių detalių, rastų per kratas Kaune bei sulaikant įtariamuosius su įkalčiais, 17 buvo pažymėtos švedų sukurtu vadinamuoju automobilių DNR.

„Šiuo metu mes atliekame net tris ikiteisminius tyrimus dėl automobilių dalių vagysčių užsienyje, ir bendradarbiavimas su kolegomis iš įvairių šalių tampa vis aktualesnis“, – sakė Kauno AVPK Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Raimondas Baltaduonis.

Paimta virš 100, kaip įtariama, vogtų įvairių detalių, trečdalis kurių buvo pažymėtos minėtu švedų išradimu. Manoma, kad kitos pavogtos iš BMW automobilių, pagamintų iki 2016-ųjų balandžio, nuo kada labiausiai vagiamos jų detalės pradėtos žymėti specialiu automobilių DNR.

Iškalbinga statistika

Anot BMW automobilių saugumu besirūpinčios Švedijos įmonės atstovo Leifo Svenssono, kartu su Švedijos policija supažindinusio jų kolegas Kaune su naująja įranga, šią sukurti privertė pastaruoju metu jų šalyje ypač padažnėjusios automobilių dalių vagystės, kurios šiandien patenka į keturių aktualiausių šioje Skandinavijos šalyje padaromų nusikaltimų ketvertuką.

„Vien pernai mūsų šalyje dėl to buvo pradėta apie 3 tūkst. ikiteisminių tyrimų. Ir kiekvienu atveju nukentėjusio asmens ar draudimo kompanijos nuostoliai siekė nuo 15 iki 20 tūkst. eurų. Todėl ir buvo nuspręsta negailėti investicijų naujoms technologijoms – privalomam visų naujų BMW automobilių žymėjimui bei sistemų, kurių dėka pavogtų jų dalių antrą kartą jau neįmanoma panaudoti, kūrimui bei įrengimui“, – pasakojo L.Svenssonas, akcentuodamas ir tai, kad pernai Švedijoje dėl automobilių dalių vagysčių buvo sulaikyti 39 lietuviai.

„Jie sudaro apie du trečdalius visų įkliuvusiųjų dėl šių nusikaltimų“, – papildė tautietį verslininką Švedijos policijos Nacionalinių operacijų departamento atstovas Ville Paloheimo.

Apynasris – universalus

Anot svečių iš Švedijos, jų šalies draudimo bendrovių iniciatyva, jau žymimi ir senesni BMW automobiliai bei pradedami žymėti ir mersedesai bei folksvagenai. Be to, šis išradimas jau naudojamas ir kovojant su kitų rūšių vagimis. Pavyzdžiui, Švedijos juvelyrinėse parduotuvėse diegiama įranga, kuri apipurkš šiuo DNR nusikaltimo vietą paliekančius plėšikus.

Pradėta žymėti ir įvairi buitinė technika, tikintis panaudoti šias efektyvias technologijas ir prieš vagis, įsibraunančius į gyvenamuosius namus.

Ši paslauga kainuoja 15 eurų, o už juos, anot pareigūnų, įsigytu buteliuku galima pažymėti apie 300 daiktų. Ir tas ženklinimas plika akimi nematomas – tik specialia ultravioletine lempa, kurios paprastoje parduotuvėje neįsigysi. Be to, jis nedyla, jo nenuplausi ir nenutrinsi. O pagal kiekvienam daiktui suteiktą unikalų DNR, nusiuntus ženklinimo duomenis į laboratoriją, ši identifikuos, kam pavogtas daiktas anksčiau priklausė.

BMW – populiarūs ir Lietuvoje 

Tiesa, kol kas mūsų policija su švedų padovanota įranga gali aptikti tik jų šalyje pavogtus daiktus. Tačiau, turint galvoje, kad BMW automobilių detalės Švedijoje privalomai žymimos jau daugiau kaip metai, turėtų dėl to sumažėti darbo ir mūsų policijai, nes, anot R.Baltaduonio, BMW dalių vagystės – šiuo metu Kauno apskrityje vienos populiariausių. Vien šiemet per keturis mėnesius dėl to pradėti net 73 ikiteisminiai tyrimai.       



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių