Kauno pilyje rinkosi ebru meno gerbėjai

Į Kauno pilį antradienį rinkosi menui neabejingi kauniečiai, turėję galimybę išbandyti tapybą ant vandens, vadinamą ebru.

Ebru menui – jau apie 500 metų. XVI a. antroje pusėje šis menas iš Turkestano Šilko keliu buvo perduotas į Iraną. O XVI a. pabaigoje Europos keliautojai parsigabeno ebru popierių iš Stambulo ir jis paplito pirmiausiai Vokietijoje, vėliau Prancūzijoje ir Italijoje. XVI a. ebru popierius buvo naudojamas įvairiems papuošimams ir rankraščių aplankams.

Ebru – menas, apgaunantis gerąja prasme. Šio metodo dėka ant popieriaus sukuriama marmuro rašto imitacija, kurią nuo tikro marmuro paviršiaus atskirti gali tik akylas žiūrovas. Kiekviena ebru meno technikos struktūra yra unikali. Pakartoti to paties antrą kartą neįmanoma, o galutinis rezultatas išryškėja tik perkėlus paveikslą ant popieriaus lapo.

Pats paveikslo kūrimo procesas – taip pat unikalus. Paveikslas kuriamas inde: vandens paviršiuje teptukais paskirstomi dažai, sukuriamas vaizdas. Tuomet ant jo dedamas popierius, kuriame lieka autoriaus darbas.

Ebru mene naudojamos tik natūralios, žmogaus sveikatai nekenksmingos medžiagos. Sakoma, kad tai puiki terapija žmonėms, turintiems įvairių fizinių, emocinių ar psichikos sutrikimų.

Lietuvoje ebru pradėjo gyvuoti visai neseniai, nuo 2009-ųjų.


Šiame straipsnyje: tapybaebru

NAUJAUSI KOMENTARAI

dana

dana portretas
noreciau pabandyti turetu but idomu

xx

xx portretas
O kodėl nebuvo skelbiama? Tikrai įdomu būtų ir pamatyt, ne tik iš.girst apie jau įvykusį renginį

Kristė

Kristė portretas
Buvo paskelbta laikraštyje. O tas malonumas manau nebuvo nemokamas. nes per tokias akcijas jie prašo, kad susimokėtum už dažus, o jų savikaina 20 lt. bent jau taip buvo Maximoje ir zoo sode.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių