Kauno pilį griauna vėjai ir vandalai

Nuo Kauno pilies bokšto stogo nuplėštos čerpės – ne vienintelis čia įsikūrusio Kauno miesto muziejaus darbuotojų rūpestis. Dar daugiau nuostolių pridaro vandalai. Nuo grafičių chuliganų kenčia pilies sienos, kurias nuvalyti nėra taip paprasta.

Plėšomas stogas

Po smarkesnio vėjo nuo Kauno pilies bokšto stogo krenta čerpės. Tai išvydę praeiviai stebėjosi, nes prieš kelerius metus vyko milijonus kainavusi pilies restauracija. "O jeigu čerpės užkris ant lankytojų", – piktinosi kauniečiai.

Kauno pilį valdančio Kauno miesto muziejaus atstovai neslėpė, kad apgadintą stogą sutvarkyti nėra taip paprasta.

"Pilyje nėra liukų, todėl negalime stogo tvarkyti iš vidaus. Paskelbus viešąjį konkursą, reikia samdyti bokštelį, restauratorius, turinčius licenciją. Yra labai daug reikalavimų šiam pastatui. Čia negali ateiti ir su paprasta vinimi prikalti", – pastebėjo Kauno miesto muziejaus direktorė Rita Garbaravičienė.

Ji negalėjo įvardyti sumos, kurios reikia stogo vietoms, kur vėjas nuplėšė čerpes, patvarkyti, tačiau užsiminė, kad bus nemažai išlaidų. Miesto muziejus yra biudžetinė įstaiga, todėl visiems darbams atlikti reikalingas viešasis konkursas. Jei neatsiranda rangovų, tenka iš naujo skelbti konkursą. R.Garbaravičienė pripažįsta, kad tokie formalumai stabdo bet kokius darbus.

Ant rekonstruoto bokšto sudėtos kokybiškos čerpės, bet jos neatlaiko stiprių vėjo sūkurių. Dar daugiau nuo vėjo kenčia gynybinės sienos stogas.

"Pūčia vakarų sūkuriniai vėjai, nežinau, kas juos gali atlaikyti. Žinoma, visi klimato nukrypimai padaro žalos paveldo objektams ir mes pilį tvarkome. Tik negalime padaryti taip greitai, kaip nori žmonės, – viską per savaitę. Dabar vasara, darbuotojai atostogauja, nėra specialistų", – patikino R.Garbaravičienė.

Apmokės draudimas

Kauno pilis perduota valdyti Kauno miesto muziejui, todėl savivaldybės paveldosaugininkai mažai gali pakomentuoti apie darkomą istorinės vietos stogą.

Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas patikino, kad nuplėštas čerpes matė. Vėjas stogą apgadino maždaug prieš mėnesį, kai mieste praūžė smarki vėtra.

"Tuo metu ir medis šalia buvo nuverstas, ir čerpės pakilnotos. Mano žiniomis, Kauno pilies statiniai turėtų būti apdrausti ir draudimas turėtų padengti šias išlaidas. Tik buvau atostogose, nespėjau pasidomėti, ar imtasi veiksmų, kad stogas būtų sutvarkytas", – sakė S.Rimas.

Kultūros paveldo skyriaus vedėjas pasakojo, kad prieš kelerius metus jau buvo iškilusi panaši problema. Tuomet pačiai savivaldybės administracijai teko organizuoti stogo tvarkymo darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bambeklis

bambeklis portretas
Auksinis tualetas ir 'kitschas' vietoj tikros pilies - tai ir visi Kupcinsko ir konservu viespatavimo nuopelnai

2x manau

2x manau portretas
už tą nekokybiškiausią kičą nebus kaltų ?

Stebiuosi

Stebiuosi portretas
Kokie įkainiai!!! Vos tik prikišamas pirštas prie kokio nors objekoto - tuoj pat atseikėjami šimtai tūkstančių ar net milijonas. Niekas nekontroliuoja konkursus "laimėjusių" įmonių. Niekas neatsako už kokybę. Tiesig Klondaikas prie lovio prieinančioms įmonėms
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių