Kauno paplūdimiai maudynių sezonui dar nepasiruošę

Praėjusį savaitgalį Lietuvą užklupęs karštis į miesto paplūdimius priviliojo daugybę miestiečių, išsiilgusių vasariškų maudynių. Deja, vasaros sezonui Kauno pliažai dar nėra pasiruošę, todėl gyventojai turėtų neskubėti lįsti į vandenį.

Oficiali pradžia – birželio 1-ąją

Išvarginti alinančio 30 laipsnių karščio kauniečiai atgaivos pastarąsias dienas ieškojo miesto paplūdimiuose – nusprendė kiek anksčiau nei įprasta lietuviams pradėti deginimosi ir maudynių sezoną.

Oficiali paplūdimių atidarymo pradžia skelbiama su kalendorinės vasaros pradžia – birželio 1 dieną.

„Vasaros sezonas miesto paplūdimiuose pradedamas nuo birželio mėnesio. Skirtų lėšų pliažų priežiūrai mums užtenka tik trims mėnesiams, todėl jokie tvarkymo darbai dar neprasidėjo“, – apie paplūdimių būklę pasakojo savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Šiais metais per mėnesį Kauno miesto savivaldybė vieno paplūdimio priežiūrai skirs 20 tūkst. litų.

Kaip ir ankstesniais metais, Kaune veiks trys oficialūs paplūdimiai – du prie Kauno marių ir vienas prie Lampėdžių ežero. Visuose paplūdimiuose vasarą budės ir gelbėtojai.

Be šių pliažų, miestiečiai vasaros malonumais mėgaujasi dar trijuose Kauno ribose esančiuose paplūdimiuose: prie Vaišvydavos karjero ir prie dviejų Panemunės paplūdimių.

Dažniau rinks šiukšles

A.Pakalniškis apgailestavo, kad lėšų trūkumas neleidžia anksčiau pradėti darbų.

„Reikės bent jau paprašyti bendrovės „Kauno švara“, kad paplūdimiuose šiuo metu dažniau surinktų šiukšles“, – sakė jis.

Jo teigimu, šiemet paplūdimiuose jau buvo aprinktos šiukšlės, išvalytas maudymosi zonų smėlis bei dugnas, pažymėtos suaugusiųjų bei vaikų maudymosi zonos.

„Gelbėtojai, medicininis personalas, gelbėjimo kabinos, vandens plūdurai, papildomos šiukšlių dėžės paplūdimius pasieks tik vasarą“, – teigė A.Pakalniškis.

Nerekomenduoja maudytis

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius rūpinasi, kad paplūdimių vandens kokybė būtų tikrinama prieš kiekvieną vasaros sezoną. Yra vertinami mikrobiologiniai ir fizikiniai - cheminiai parametrai.

„Vandens kokybę pradėsime tikrinti nuo gegužės 14 dienos. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu yra patvirtintos trys vietos Kauno mieste, kurias mes privalome patikrinti, t.y. Kauno marių I ir II paplūdimiai bei Panemunės. Savivaldybė  vandens kokybę taip pat dar tikrina Neries upėje ties Kleboniškio mišku“, – pasakojo Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Aleksandras Beliavičius.

Vandens kokybės tyrimai atliekami kas dvi savaites. Jeigu duomenys parodo, kad yra viršijamos normas, daromi pakartotiniai tyrimai, be to, informuojami gyventojai ir jiems rekomenduoja vengti maudynių tuose vandens telkiniuose. Tyrimus atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

 

„Mes kauniečiams dar nerekomenduojame maudytis miesto paplūdimiuose, nes, visų pirma, vanduo dar šaltas, o be to, nėra atlikti vandens kokybės tyrimai“, – teigė A.Beliavičius.

Tykoja ligos

Karštomis dienomis vandenyje ne tik gausybė besipliuškenančių žmonių – ten taip pat knibždėte knibžda ir įvairiausi mikroorganizmai. Vieni jų ramiai gyvuoja, nekenkdami žmogui, kiti gi, pakliuvę į organizmą, gali sukelti begales įvairiausių ligų.

„Gurkštelėjus tokio vandens galima susirgti bakterijų ir virusų (šigelioze, žarnyno lazdelės sukelta infekcija, rotavirusine infekcija ir kt.), žarnyno pirmuonių (kriptosporidijų, liamblijų, amebų ir kt.) bei kirminų (spalinių, askaridžių, plaukagalvių, toksokarų ir kt.) sukeltomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis“, – apie gresiančias ligas pasakojo Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė.

Vandens kokybei daro įtaką ir paplūdimių aplinka. Todėl specialistai neleidžia, kad paplūdimių maudyklose būtų plaunamos autotransporto priemonės, maudomi gyvūnai.

„Jei maudynių mėgėjai laikysis asmens higienos taisyklių, nesimaudys sirgdami žarnyno užkrečiamosiomis ligomis, nemaudys tuose pačiuose telkiniuose savo augintinių, tuomet daugelio susirgimų pavyks išvengti“, – vandens užterštumo priežastis įvardijo specialistė.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai gyventojams rekomenduoja prieš pradedant maudymosi sezoną, įvertinti informaciją apie vandens kokybę.

Kaip informavo Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja slaugai Irena Dabulskienė, savaitgalį ir pirmadienį iki pietų kauniečiai dėl perkaitimo nesikreipė. Iškvietimų skaičius buvo vidutinis – 260-270 per parą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokas

juokas portretas
papludimiai patys nepasiruos.Juos reikia paruosti.Si savaitgali meras galetu nulekt i Gdanska ir paziuret, kaip lenkai ruosia savo papludimius vasaros sezonui.

praeivis

praeivis portretas
juokingiausiai kaip Lampedziu kempinge zvyro pripyle pleze, nesugebejo smelio atvezti

to praeivis

to praeivis portretas
ten niekada smelio ir nebuvo,tik zvyras.Zmones guli zvyre,ilsisi ir bando isivaizduoti,kad tai smelis.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių