Kauno panoramos: kokie atsiveria miesto vaizdai

Tarp populiariausių lankytinų Kauno vietų – ir apžvalgos aikštelės, iš kurių atsiveria miesto panorama. Kaune jų daugiau nei dešimt, tačiau ne visos jos vienodai mėgstamos turistų.

Mėgsta ir turistai, ir kauniečiai

Pačiomis populiariausiomis laikytina ant Aleksoto kalno, ant paminklinės Kristaus prisikėlimo bažnyčios stogo ir aukščiausiame Žemaičių plento taške, dar vadinama Milikonių panorama, esančios apžvalgos aikštelės. Mažiau populiarios, bet taip pat gausiai turistų lankomos apžvalgos aikštelės ant Jiesios piliakalnio (dar vadinamo Napoleono kalnu), prie Linkuvos gynybinių įtvirtinimų Vilijampolėje ir Trijų mergelių tilto pradžioje dar sovietiniais laikais įrengta aikštelė, nuo kurios atsiveria Panemunės šilo panorama. Visos šios vietos turi kažką savito.

Aukščiausias Žemaičių plento taškas – viena tvarkingiausių, tačiau ir triukšmingiausių miesto apžvalgos aikštelių. Po ilgus metus trukusių aikštelės remonto darbų kauniečiai pagaliau turi dar vieną laisvalaikio praleidimo vietą, o jų svečiai – tvarkingą ir patrauklų traukos centrą. Aikštelės viduryje stovi tarpukariu pastatytas skulptoriaus Vytauto Kašubos obeliskas „Perkūno žirgai“, skirtas įamžinti Žemaičių plento tiesimą. Nuo Milikonių kalno viršūnės atsiveria Vilijampolės, Žaliakalnio ir Senamiesčio vaizdai.

Apžvalgos aikštelėje sutikta turistų grupelė iš Danijos mielai dalijosi savo įspūdžiais apie panoramą ir Kauno miestą. „Čia svečiuojamės dar tik vieną dieną, tačiau galiu pasakyti, kad tai labai gražus senas miestas. O ši aikštelės atsiveria nuostabus vaizdas“, – aikčiojo Inger Roesgaard.

„Tikiuosi kuo greičiau nuvykti į vietas, kurias dabar matau iš viršaus“, – nekantravo Maja Uggerholm. Aikštelėje be šių dviračiais atvykusių turistų sutikome ir nemažą būrelį vietinių rajono gyventojų, kuriems ši aikštelė jau kurį laiką yra tiesiog susibūrimams bei pasimatymams skirta vieta.

Trūksta informacinių nuorodų

Taip pat Vilijampolėje, šalia Linkuvos gynybinių įtvirtinimų esanti apžvalgos aikštelė – Milikonių kalno panoramos priešingybė. Čia nėra tvarkingų, prieiti skirtų takų. Bet dėl vaizdo, kuris atsiveria užkopus į šį kalną, skųstis tikrai nederėtų: plačiame horizonte atsiveria Vilijampolė ir jos apylinkės. Bet norint pasiekti šią apžvalgos aikštelę, automobilį reikia palikti judrioje ir vingiuotoje Kėdainių gatvėje, šalia ženklo, kuriuo pranešama apie staigų kelio posūkį.

Užlipus nelygiu ir akmenuotu keliu, atsiduri pievoje, kurioje ilgą laiką nepjauta žolė siekia kelius. Nėra jokių informacinių lentelių ar ženklų. Neaišku, kaip į šią vietą atgabenami turistai ir kodėl. Vien vaizdas neatperka aikštelės yra netvarkos.

Panaši padėtis ir Jiesios piliakalnyje, dar vadinamame Napoleono kalnu. Tai vieta, turinti skambią istoriją – pasakojama, kad Prancūzijos imperatorius Napoleonas nuo kalno viršūnės stebėjo savo karių persikėlimą per Nemuną 1812 m. Šis kalnas nuo 1997 m. yra įtrauktas į Lietuvos Respublikos kultūros paminklų sąrašą. Atvykus prie kalno, galima išvysti lentelę, kurioje surašyta istorija bei informacija turistams.

Besiruošiant kopti į kalną susiduriama su problema: neaišku, kaip į jį užkopti. Pažvelgus nuo automobilių stovėjimo aikštelės galima matyti tik siaurą tarp medžių vingiuojantį keliuką, vedantį į kalno viršūnę. Jokių laiptų ar bent simbolinių konstrukcijų, kuriomis pasinaudojus būtų galima lengviau įveikti 63,6 metrų aukščio kalną, nėra. „Geriausia panorama nuo Napoleono kalno atsiveria rudenį, žiemą ar pavasarį, kai medžiai neturi lapų“, – teigia Kauno turizmo centro turizmo informacijos vadybininkė Simona Giržadaitė. Tačiau kaip ten užkopti šaltuoju ir šlapiuoju metų laiku? Šį klausimą paliksime spręsti Kauno savivaldybei ir pačių turistų išmonei.

Kalno viršūnėje taip pat nedžiuginantis vaizdas – aukšta žolė, išsikerojusios medžių šakos, per kurias beveik neįmanoma pamatyti nuo piliakalnio atsiveriančios Nemuno ir jo apylinkių panoramos. Taip pat užplūsta ir suirzimas, kai po daug jėgų pareikalavusio kopimo išvysti ne tai, ko tikėjaisi.

Pigiau -- laiptais

Po šiokios tokios kritikos Kauno miesto apžvalgai skirtoms vietoms, grįžkime prie pagyrų vertų aikštelių. Viena jų -– ant Kauno paminklinės Kristaus prisikėlimo bažnyčios stogo. Aikštelės lankymas yra mokamas – 8 litai keliantis liftu ir perpus mažiau lipant laiptais. Tačiau pasiekus viršūnę suvoki, jog už tai, ką gauni, galėtum sumokėti ir daugiau.

Pasižvalgius į visas keturias puses matyti viso Kauno ir jo apylinkių panorama – kone visi miesto mikrorajonai, parkai, naujieji rajonai, nebaigtos statybos. Aikštelėje taip pat stovi ir maža koplyčia, skirta Šiluvos Švč. Mergelės Marijos garbei. Ši aikštelė gausiai lankoma ir kauniečių, ir miesto svečių. „Kol kas tai pati gražiausia mano matyta vieta šiame mieste“, – įspūdžiais dalijosi iš Lenkijos su šeima atvykęs keliautojas Lukaszas Koniovas.

Kristaus prisikėlimo bažnyčia turi ir 70 metrų aukščio didįjį bokštą. Į jį pakilti galimybės kol kas nėra, bet artimiausiu metu planuojama įrengti liftą, kuriuo bus galima turistams ir miesto gyventojams pasiekti bokšto viršų.

Populiariausia – Aleksote

Pačia populiariausia žvilesnio į miesto panoramą vieta tituluojama Aleksoto kalno apžvalgos aikštelė. Tai tarsi Kauno vizitinė kortelė, vieta, kurioje galima pamatyti įsimintiną vaizdą ir žiemą, ir vasarą. Nuo kalno atsiveria puikus Kauno senamiesčio vaizdas.

Kiek toliau matyti ir kitos miesto vietos. Šalia aikštelės įrengta vieta statyti transporto priemonėms, kurioje telpa ir automobiliai, ir turistų autobusai. Aikštelė aptverta medine tvora, išgrįsta betoniniu grindiniu. Šalia – dar vienas turistų traukos objektas – Aleksoto funikulierius. Juo galima užkilti į kalną ir nusileisti žemyn. Aikštelę yra pamėgę ne tik turistai, šioje vietoje dažnai vyksta įvairios asmeninės kauniečių fotosesijos vestuvių, mokinių išleistuvių, paskutinio skambučio švenčių progomis.

„Į Kauną trumpam atvykome iš Vilniaus, turime laiko apžiūrėti tik kelias vietas, be šios aikštelės dar aplankysime Č.Sugiharos namus. Kauno vaizdai, atsiveriantys iš šios aikštelės, – puikūs, džiaugiuosi, kad pakilome į šį kalną“, – teigė iš JAV kartu su vyru atvykusi Bonnie.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info LIETUVOS ŽEMĖ

info LIETUVOS ŽEMĖ portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti Vengrijos žemės ūkio sklypus. Tačiau Lietuvos įstatymų leidėjams vengriškas pavyzdys yra nereikalingas. Todėl mes patys išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Lietuvos žemės referendumo savanorių grupė didėja, bet nėra pakankamai didelė pradėti parašų rinkimą. Labai trūksta žmonių, kurie galėtų padėti organizuotis ir platinti žinią. Reikalinga suburti bent 3000 žmonių savanorių grupę daugiau nei 300000 parašų surinkimui. **************************************************** Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt **************************************************** Šie metai yra lemtingi Lietuvai. Aktyviai dalyvaukim v i s i. S a v a n o r i ų paieškai liko 56 dienos.

MILIKONIU SMARDORAMA

MILIKONIU SMARDORAMA portretas
kaunas turi labai daug nuostabaus vaizdo viesuju erdviu,bet labai gaila,jog jos priziurimos ne moderniai pvz.milikoniu kalno panaromine aisktele turi pavadinima ,,SMARDORAMA'' neimanomas dalykas,jog salia tokios panoramines aikteles vinguriuoja nuoteku griovys zemyn slaitu,nosi raito bezdalu tvaikas ore,ka kalbeti apie palikta ispudi uzsienio sveciam :))))

ALO

ALO portretas
kada silainiu seniunijos bezdukai sutvarkys sargenu parka ar reiks laukt pakol tvenkinys pavirs srutu duobe?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių