Iš Kauno pajudėjo ekspedicija „Nemunu per Lietuvą“

Sekmadienį grupelė žinomų šalies žmonių autentišku laivu kurėnu leidosi kelionę Nemunu. Per septynias dienas jie planuoja pasiekti Klaipėdą, o rudenį savo įspūdžius papasakoti dokumentiniuose filmuose per LRT televiziją.

Sekmadienį grupelė žinomų šalies žmonių autentišku laivu kurėnu leidosi į kelionę Nemunu. Per septynias dienas jie planuoja pasiekti Klaipėdą, o rudenį savo įspūdžius papasakoti dokumentiniuose filmuose per LRT televiziją.

Pasakos įdomias istorijas

Apsupti gausios kauniečių minios ir lydimi pučiamųjų orkestro muzikos iš prieplaukos prie Vytauto Didžiojo bažnyčios laivu „Vėtrungė“ išplaukė ekspedicijos vadovas istorikas Alfredas Bumblauskas, žurnalistas Edmundas Jakilaitis, etnologė Zita Kelmickaitė, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, laivo kapitonas Romaldas Adomavičius. Vakare prie įgulos dar prisijungė ir atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Prieš kelionę prieplaukoje buvo surengtas susitikimas su ekspedicijos dalyviais. Kauniečiai, daugiausia senjorai, klausinėjo įvairių kelionės detalių, pradedant istoriniais šaltiniais ir baigiant gelbėjimosi liemenėmis, linkėjo sėkmės. Laivui išplaukiant ne vienas jų sekė paskui ir mojo atsisveikindami. 

„Norėjome sukurti dokumentinį filmų ciklą, kuris galėtų patraukliomis priemonėmis – kelionėmis, parodant ir mūsų buities, bendravimo su paprastais žmonėmis, susitikimų bendruomenėse, papasakoti sudėtingus dalykus, kurie iki šiol televizijoje buvo pasakojami gana nuobodžiai. Mes kuriame tokį laidos, dokumentinio filmo formatą, kuris aprėptų daugybę sričių vienu metu: ir istoriją, ir gamtą, ir etnokultūrą, ir istorinę laivybą Kuršių mariose ir Nemune“, – pasakojo žurnalistas E.Jakilaitis, pridurdamas, kad sugalvojus idėją reikėjo rasti ir žmones.

„Pradėjome galvoti, kas yra tie patys geriausi žmonės Lietuvoje, kuriuos reikia kviesti į šitą laivą. Tai visi tie geriausi žmonės dabar priešais jus ir sėdi“, – džiaugėsi E.Jakilaitis.

Nemunas kaip idėja

Istorikas A.Bublauskas pabrėžė, kad ekspedicijoje nebus nagrinėjami labai konkretūs istoriniai klausimai. „Mums labiau rūpės tokie dalykai kaip aukštaičiai-žemaičiai, Sūduva-Suvalkija, Mažoji Lietuva-Klaidėdos kraštas. Visi žino tas diskusijas, kurios vyksta, ir mes diskutuosime apie tai“, – anot A.Bumblausko, mums ilgai užtruko, kol dabar jau galime vadintis jūrų valstybe.

„Jūrų valstybe tapome turbūt tik šiais laikais. O per visą istoriją mes taip ir nesuspėjome tvirtai įsiremti į jūrą“,  – sakė istorikas, kurio teigimu Nemunas visada buvo reikalingas siekiant šio vardo.

Kurėną nulydėjo ne tik mojuojantys gerbėjai. Paskui laivą išplaukė ir pripučiama valtis su 16 žmonių filmavimo komanda, virš galvos zvimbė skraidančios kameros.

„Ar turite gelbėjimo liemenes?“, – nuskambėjo klausimas dar įgulai būnant ant kranto. „Gelbėjimo liemenės yra. Kai klausiau, visi sakė, kad moka plaukti, bent jau šuniuku tai tikrai. Tikimės, kad to tikrai neprireiks“, – juokėsi E.Jakilaitis.

Nacionalinė ekspedicija „Nemunu per Lietuvą“ truks dvejus metus. Kitais metais planuojama plaukti nuo Nemuno ištakų šalia Minsko iki Kauno.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kk2

kk2 portretas
Gaila,kad iš Kauno valdžios nebuvo nei vieno atstovo.Jakilaitis perdaug nesigiria,kad yra tikras kaunietis,kuris kažkada gyveno Nemuno kitoje pusėje Aleksoto Linksmadvaryje.Labai gaila,kad neprisideda prie šūkio,jog Kaunas yra Kaunas.Labai jam trūksta patriotizmo Kaunui.Ne veltui sakoma,kad Vilnius yra Lietuvos sostinė o KAUNAS-tikrų lietuvių sostinė.Sėkmės.

:)

:) portretas
ahh profesoriau! jus toks sukudes cia atrodot!

KAUNIETEI

KAUNIETEI portretas
O iš kur galėjo jie startuoti ? Negi iš Birštono ir žemyn pro HESo užtvanką. Įdomu kitkas. Kai nėra normalios navigacijos Nemune, bandoma užkišti štai tokiais šou su žymiais žmonėmis. Informacija naiviems.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių