Kauno miestas ir rajonas ruošiasi iš Turto banko susigrąžinti fortus

  • Teksto dydis:

Kauno miesto ir rajono savivaldybės rengiasi iš Turto banko susigrąžinti jam anksčiau perleistus fortus.

Turto bankas šiuo metu valdo II, IV ir V fortus, esančius Kaune, bei I ir III fortus, jie yra Kauno rajone. Taip pat Turto bankas valdo tris dešimtis kitų buvusios Kauno tvirtovės statinių.

„Pritariame Kauno miesto savivaldybės sprendimui perimti šiuos istorinius statinius ir artimiausiu metu Vyriausybė turėtų priimti nutarimą dėl fortų perdavimo Kauno savivaldybei“, – BNS teigė Turto banko atstovė spaudai Aušra Pocienė.

Taip pat Turto bankas laukia Kauno rajono sprendimų dėl sutikimo perimti I ir III fortus.

„Kai bus priimtas toks sprendimas, Turto bankas inicijuos šių fortų išbraukimą iš parduodamo turto sąrašo ir Vyriausybės nutarimo projektą dėl turto perdavimo. Kol nėra tokio sprendimo, iš parduodamo turto sąrašo fortų Turto bankas negali išbraukti“, – teigė Turto banko atstovė.

Kauno rajono savivaldybė yra parengusi ir planuoja šį mėnesį svarstyti sprendimo projektą dėl savo teritorijoje esančių fortų perėmimo.

Tai atlikus fortus rengiamasi perduoti Kauno miesto ir rajono savivaldybių valdomai viešajai įstaigai Kauno tvirtovės regioniniam parkui. Jis sukurtas siekiant centralizuotai rūpintis Kauno tvirtovės komplekso tvarkymu, priežiūra ir pritaikymu šių laikų poreikiams.

Kauno tvirtovės regioninio parko vadovas Valdas Rakutis yra sakęs, kad Kauno tvirtovės statiniuose galėtų įsikurti įvairios bendruomenėms reikalingos erdvės, tikimasi, kad ilgainiui čia pavyktų pritraukti ir investuotojus.

Kauno tvirtovės fortai pastatyti XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje, Rusijos imperijos caro Aleksandro II įsakymu. VII ir IX fortuose veikia muziejai, o kiti fortai yra apleisti ir nesaugūs: prieš kelerius metus Kaune esančio antrojo forto teritorijoje sunkiai susižalojo iš didelio aukščio nukritusi paauglė.

Po šios nelaimės kalbėta apie didesnę objektų apsaugą, tačiau nuošaliose vietovėse esančius objektus apsaugoti yra sudėtinga.

Planuojama, kad visus fortus perėmus vienai įstaigai, bus lengviau juos prižiūrėti, padaryti saugesniais ir tuo pačiu atverti visuomenei – rengti čia ekskursijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

E_R

E_R portretas
Istirti krepsininku veikla 7 forte! Laikas apsivalyti!

Anonimas

Anonimas portretas
Jolanta, o jūs, pvz., esate įsitikinusi, kad negyvenat pati masinių žudynių vietoj? didelė dalis Kauno yra masinė žmonių kapavietė, tad linkiu emigruoti, nes juk kaip ant žmonių kaulų gyventi galima... linkiu miesto istoriją pažinti, tada tikrai emigruosit.

Rasa

Rasa portretas
O kas bloga yra edukacija, o ypač pamokos pateiktos žaidybine forma? Ar jums atrodo, kad geriau ne vaikus juose mokyti, o palikiti tas vietas pvz. "Mėlynojo banginio" žaidėjams, savižudybėms, ar taip ar taip Jolanta kaip sakot ten masinių žudynių vieta, tai tada tikrai bus į temą.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių