Kauno meras siūlo sugrąžinti miestų burmistrus

Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas siūlo sugrąžinti miesto burmistro pareigybę. Jo siūlymu, burmistras būtų renkamas tiesiogiai ir pakeistų merą.

Pasak A.Kupčinsko, tarpukariu Lietuvoje veikusi burmistro pareigybė šalies gyventojams yra „istoriškai artima“.

„Visuomenė labiau gerbtų visą instituciją, jeigu būtų įvesta tiesioginė burmistro rinkimų galimybė, aišku, su atitinkamomis galiomis, kurias turėjo tuometiniai miestų, miestelių burmistrai tarpukario Lietuvoje, kai jie tiesiogiai vykdydavo jiems patikėtas pareigas ir kviesdavo miestų tarybas tada, kai būdavo tikrai strateginiai, koncepciniai klausimai sprendžiami, o patys tiesiogiai vadovavo savivaldybių administracijoms“, – trečiadienį BNS vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo A.Kupčinskas.

Jis teigė kviečiantis visas partijas į artėjančių Seimo rinkimų programas įtraukti nuostatas dėl tiesioginių savivaldos vadovo rinkimų.

„Sugrįžti prie pačios temos, kad ji nebūtų išmesta iš politinių darbotvarkių. Juo labiau kad partijos rengia rinkimų programas, ir tikrai siūlytina, kad visos įtrauktų į savo rinkimų programas ir nepabėgtų nuo atsakomybės“, – sakė A.Kupčinskas.

Pasak jo, seniūnijų tarybos taip pat turėtų būti renkamos tiesiogiai, jų rinkimai turėtų vykti kartu su savivaldybių rinkimais. Tuo metu, anot Kauno mero, seniūnus skirti geriau reiktų patikėti seniūnijų taryboms, o ne rinkti juos tiesiogiai, kad nekiltų seniūnų konfliktų su merais ar burmistrais.

„Gvildenamos įvairiausios idėjos, kad turėtų būti ir merai ar burmistrai renkami tiesiogiai, ir seniūnai tiesiogiai – tikrai nesinori, kad susidarytų keli galių centrai savivaldybėse, sakykime, ir tiesiogiai renkamas meras, ir tiesiogiai renkamas seniūnas, ir kiekvienas kiekvieną kartą įrodinėtų, kuris yra viršesnis ir kuris turi platesnį gyventojų palaikymą“, – sakė A.Kupčinskas.

Seime jau nekart bandyta įtvirtinti galimybę merus rinkti tiesiogiai, tačiau šie bandymai nebuvo sėkmingi. Konstitucijos pataisą, kuria būtų įteisinti tiesioginiai merų rinkimai, Seimas atmetė prieš porą metų. Tokie siūlymai vėl buvo svarstomi 2011 metų pabaigoje, tačiau ir tuomet galutinio sutarimo rasta nebuvo.

Diskusijos dėl tiesioginių merų rinkimų vyksta ne vienerius metus. Iki šiol buvo sudėtingiausia susitarti, koks turėtų būti mero statusas, kokie jam turėtų būti suteikti įgaliojimai ir kaip sureguliuoti savivaldybės institucijų santykius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baikit

Baikit portretas
Manau, laikas baigti kvailinti žmonės. Čia kaip su seniūnaičiais, iš vis neaišku ką jie gali, bet už tai išrinkti žmonių, taip norėtų prastumti ir su burmistrais. Merai, seniūnai, teisėjai, gen prokurorai turi būti renkami tautos, bet ,manau, šitie seimūnai, niekada su tuo nesutiks, juk korpusas turi būti savas.

c nc

c nc portretas
kliedi konservu fabrikas

gal

gal portretas
tikrai reiktu maziau sedeti ant saules,nes ir taipmastymas lygus 0 o dar su tokiais pasiulymais....Toli pasieks merassu tokiu samprotavimu,manau daugumos zmoniu akimis jis jau seniai krites zemiau suvokimo ribu.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių