Kauno menininkų namuose – pašnekesiai su rašytoju K. Saja

Ateinantį trečiadienį Kauno menininkų namai kviečia į susitikimą su rašytoju, dramaturgu, publicistu, Kovo 11-osios Akto signataru Kaziu Saja.

Vakaro metu bus rodomas dar niekur neskelbtas interviu su K.Sajos kalbinamais išeivijos rašytojais Ale Rūta ir Broniu Raila. Svečią kalbins aktorė Olita Dautartaitė. Kviečiame. Įėjimas nemokamas.

Aštuoniasdešimtmetis rašytojas K. Saja, eidamas septintuosius, liko našlaitis. Jį priglaudė Kaune gyvenusio dėdės  šeima, o vyresnysis jo brolis pateko į vienuolių našlaityną.

Prieš karą Kazį pasiėmė auginti motinos giminės iš Žemaitijos, o jo brolis Apolinaras liko be namų ir be globėjų. Vokiečiai jį išvežė į Reicho darbo tarnybą, ir abiejų brolių našlaičių ryšiai porai dešimtmečių nutrūko. Jie susitiko tik po 25 metų.

Apolinaras gyveno Kalifornijoj. 1967 m. pabaigoj Kazys pagaliau gavo leidimą jį aplankyti. Los Andžele ir Santa Monikoje jis tuo metu susipažino su ten gyvenusiais rašytojais, išeivijos kultūros veikėjais: Bernardu Brazdžioniu, B. Raila, A. Rūta ir kitais. Su daugeliu iš jų K. Sajos ryšiai nenutrūko ir tada, kai jo brolis Apolinaras jau buvo miręs.

Praėjus dar 25 metams jis ten įsigijęs mėgėjišką vaizdo kamerą užfiksavo savo pokalbius su Marija Gimbutiene, B. Brazdžioniu, A. Rūta, B. Raila ir su istoriku Vincu Trumpa.

Vakaro metu bus demonstruojama dar niekur nerodyta filmuota vaizdo medžiaga. Rašytojas pasidalins įspūdžiais iš susitikimų su išeivijos rašytojais.

Anot poeto, literatūros kritiko Valdemaro Kukulo, K. Saja savo kūrybos stiliumi tarsi pralenkė laiką. Jei 1975 m. Tarybų Sąjungoje kas būtų pripažinęs postmodernizmo srovę, tai pirmuoju atstovu neabejotinai būtų K. Saja su knyga „Po to, kai jie pavirto medžiais“. Rašytojo smulkioji proza, anot V. Kukulo, tai, ką vėliau visame pasaulyje išgarsino Lotynų Amerikos rašytojai, pradedant Gabrieliu Garsija Markesu ir baigiant 2010 metų Nobelio literatūros premijos laureatu iš Peru Mario Vargas Llosa.

 


KAS: Susitikimas su K.Saja

 

KUR: Kauno menininkų namuose (V.Putvinskio g. 56)

KADA: gruodžio 5 d., trečiadienį, 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių