Laisvės alėjoje – rūpestis dėl ją teršiančių varnų

Kauno centre esančios Laisvės alėjos liepose įsikūrusios varnos tampa rimtu galvos skausmu miesto valdžiai – jos gerokai apteršia aplinkui esančius šaligatvius.

Savivaldybės atstovai sako, kad varnų problema – sena, o su ja kovoti galima tik genint medžius ir dažniau valant šaligatvius.

„Čia yra labai sena problema. Tos varnikės apie Kauną čia netoli gyvena ir kai pajunta, kad joms reikia maisto, jos visos ir atskrenda į miestą. (...) Teko bendrauti su ornitologais ir buvo pasakytas vienas dalykas: nebent labai stipriai, drastiškai reikėtų apgenėti medžius. Bet bus labai negražu, jei tos liepos bus tik stagarai“, – BNS sakė savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus specialistė Giedrė Birutė Rondamanskienė.

Čia yra labai sena problema. Tos varnikės apie Kauną čia netoli gyvena ir kai pajunta, kad joms reikia maisto, jos visos ir atskrenda į miestą.

Anot jos, ir anksčiau varniniai paukščiai kurdavosi aplink centrą esančiuose aukštuose medžiuose, o Laisvės alėjos pradžioje įsikūrė ne per seniausiai. Jos čia greičiausiai persikraustė, kai netinkamos gyventi pasidarė jų pamėgtos apylinkės.

Varnos įsikūrė ir medžiuose virš rekonstruojamos Laisvės alėjos dalies bei jau „nužymėjo“ čia ne per seniausiai įrengtus naujus suolelius. Pasak Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo, atšilus orams šiai teritorijai daugiau dėmesio skirs miestą valantys darbuotojai.

„Kur yra medžiai, ten yra ir paukščiai. Vienintelis būdas išlaikyti Laisvės alėjos grindinį švarų – nuolatinis jo plovimas. Dabar, kai oro temperatūra jau ne minusinė, o pliusinė, grindinys bus plaunamas dažniau ir problemos neliks“, – BNS sakė Miesto tvarkymo vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pasak jo, rekonstruojamoje centrinės Kauno pėsčiųjų gatvės dalyje dar vyksta statybos, todėl švara ten rūpinasi bendrovė „Autokausta“.

G.B.Rondamanskienė pabrėžė, kad varnų baidyti, ardyti jų lizdų ir bandyti jų atsikratyti panašiais būdais savivaldybė negali, nes tai draudžia Europos Sąjungos direktyvos. Be to, ji siūlė į mieste gyvenančius paukščius žvelgti kaip į turtą.

„Jeigu pagalvotume, kiek jie sulesa, kiek padaro naudos, kiek ligų. Būtent varniniai paukščiai mus saugo nuo maro, šiltinės ir panašių baisių ligų“, – pabrėžė ji.


Šiame straipsnyje: Laisvės alėjavarnos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Dar tokios nesamones negirdejau,kad milziniski varniniu seimos pauksciu buriai yra musu turtas. Kai medziuose straksi zvirbliukai ar kokie kiti pauksteliai,tai vaizdo tikrai negadina ir taip netersia,o dar kokia lakstingala graziai ciulba. O stai varnos ir i jas panasus pauksciai,labai bjauriai karksi ir klaikiai tersia. Ir miestas turetu ieskoti iseities,kad jie nesiburiuotu pagrindinese miesto gatvese. Tai kaip atrodys ta Laisves aleja,jeigu bus visa apdergta varnu ismatomis? Ir tikrai miesto centre jos turi buti naikinamos,o kokiais budais - tegul sprendzia specialistai. Ir dar. Ar atkreipete demesi,kad dingo visi smulkus pauksteliai,kai miesta uzkariavo varnos? Pagalvokite apie tai. Cia miesto valdziai,o konkreciai Rondamanskienei.

Marija3

Marija3 portretas
Tai gal teikėtų kokį dresiruotą vanagą paleisti, kad skraidytų virš Laisvės alėjos ir Ąžuolyno...

varnos yra tik puošmena

varnos yra tik puošmena portretas
palyginus su šlykščiomis, pigiomis, kreivai sudėtomis kinietiškomis plytelėmis
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių